احکام شرعی

آیا می توان از مرجع تقلید فوت شده تقلید کرد؟

احکام تقلید - آیا می توان از مرجع تقلید فوت شده تقلید کرد؟

سایت راشدون بخش احکام شرعی بررسی احکام تقلید: در مطلب قبل بقاء بر تقلید میت را توضیح دادیم که می توانید به آن مطلب مراجعه کنید. در این نوشته قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که آیا می توان از مرجع تقلید فوت شده تقلید کرد یا خیر؟

فوت کردن مرجع تقلید

پرسش: اگر مرجع تقلید فوت کند وظیفه و تکلیف ما چیست؟ آیا می توان از مرجع تقلید فوت شده تقلید کرد؟ یا باید مرجع دیگری را انتخاب کنیم؟ حجت الاسلام وحیدپور در ویدیو زیر به سوال شما پاسخ می دهند. بعد از دیدن ویدیو ادامه مطلب را بخوانید.

آیا می توان از مرجع تقلید فوت شده تقلید کرد؟

این سوال در حالت دارد یا منظور از سوال این است که تقلید ابتدای از مرجع تقلید فوت شده جایز است یا خیر؟ که در ادامه پاسخ می دهیم. و یا اینکه کسی مثلا از مجتهدی تقلید می کرده و الان از دنیا رفته حالا وظیفه او چیست؟

همه مراجع می فرمایند: وقتی مرجع تقلید از دنیا رفت باید مقلدین به مجتهد اعلم زنده مراجعه کنند و حکم بقاء بر تقلید میت را طبق نظر آن عمل کنند. چون قبلا کامل توضیح دادم دیگر اینجا نظر مراجع را بیان نمی کنم، شما هم می توانید به مطلب “بقا بر تقلید میت” مراجعه کنید.

حکم تقلید ابتدایی از میت

آیا تقلید ابتدایی از مرجعی که فوت نموده و نسبت به مراجع زنده اعلم بوده است، جایز می باشد؟

حضرات آیات خامنه ای و مکارم شیرازی:

تقلید ابتدایی از مجتهدی که از دنیا رفته بنابر احتیاط واجب جایز نیست.[2خامنه ای: اجوبه الاستفتائات، س 22؛ مکارم: العروه الوثقی، ج 1، کتاب التقلید، م 9.]

حضرات آیات امام، خویی، بهجت، تبریزی، فاضل، سیستانی، صافی و نوری:

تقلید ابتدایی از مجتهدی که از دنیا رفته جایز نیست . [امام: تحریرالوسیله، ج 1، کتاب التقلید، م 13؛ خویی و تبریزی: منهاج الصالحین، ج 1، کتاب التقلید، م 6؛بهجت: وسیله النجاه، م 13؛ فاضل، سیستانی و نوری: العروه الوثقی، ج 1، کتاب التقلید، م 9؛صافی: هدایه العباد، ج 1، التقلید، م 14.].

آیت الله شبیری زنجانی: 

اگر انسان در هنگامی که ممیّز بوده و خوب و بد را می فهمد، مجتهدی را درک کرده که در آن زمان می توانسته از او تقلید کند، می تواند پس از مرگ آن مجتهد از او تقلید کند، خواه در زمان زنده بودن مجتهد از او تقلید کرده باشد یا نه، در غیر این صورت بنابر احتیاط عمل کردن به فتوای مجتهدی که از دنیا رفته جایز نیست.[شبیری: رساله، م 10.]

آیت الله وحید خراسانی:

اگر بچه ای در سنّ تمییز (سنی که بچه در آن سن خوب و بد را بفهمد) مجتهدی را درک کند اما قبل از تقلید از او آن مجتهد بمیرد، می تواند ابتداءاً از او تقلید نماید. همچنین تقلید ابتدایی از مجتهد فوت شده برای کسی که فتوای او را یاد گرفته طبق مبنای کسی که در بقاء بر میّت یاد گرفتن فتوا را کافی می داند، جایز است. در غیر این دو مورد تقلید ابتدایی از میّت جایز نیست.[وحید: منهاج الصالحین، ج 2، م 5 و 6.]

4.4/5 - (10 امتیاز)

‫11 نظرها

  1. در مورد برداشت از ایه عدم توانایی مردان در برقراری عدالت بین زنان و نتایجی که گرفته بودید، به نظر میرسه مشمول آیاتی از قرآن شده باشید که خداوند آنها را مفسر آیات بر وفق مراد دل خود برشمرده و عاقبت خوبی را هم برایشان در آخرت در نظر نگرفته است. اگر خداوند اینهمه پیچیدگی مد نظرش بوده در این مورد که: و شما مردان نمی توانید عدالت برقرار کنید، این چه تعیین حدودی از جانب خداست؟! ، یعنی خداوند نتوانسته با ۲ جمله ساده و روشن منظور خود را بفهماند و هر بنده ای هر طور که میلش میکشد آن را به نفع خود تفسیر کند! به خدا پناه میبرم از هر آنچه باعث انحراف فکری و تهطیل از احکام و حدود الهی ست (بارها و بارها تاکید کرده است: و خدا اینچنین حدود خود را برایتان مشخص کرده) جای تعجبه واقعا!!!

    1. سلام، تقلید ابتدایی از میت جایز نیست، یعنی اگه تا الان مرجع تقلید نداشتید و می خواهید تقلید کنید باید یک مجتهد اعلم که در قید حیات است تقلید کنید.

  2. سلام وعلیکم
    به نظر بنده و تحقیقات بنده بین تمامی مراجع آیت الله خویی را اعلم از همه مراجع میدونم آیا با اینکه ایشون فوت کرده اند می توانم از ایشون تقلید کنم؟
    التماس دعا

  3. سلام وقتتان بخیر من زمانیکه مرجع تقلید انتخاب کردم هیچ شناختی از مرجع نداشتم و کسی هم به من توضیح نداد و من هم به تقلید از خانمی که برای خواندن نماز به مدرسه امان می آمد ایت الله سیستانی را به عنوان مرجع تقلید انتخاب کردم اکنون با رسیدن به بلوغ فکری به این نتیجه رسیده ام که حکم مقام معظم رهبری بر دیگر فتوای فقها برایم ارجحیت دارد و ایا با توجه به اینکه من مرجعم را بدون تحقیق و دانایی و بینش و صرفا از روی تقلید انتخاب کردم میتوانم مرجعم را تغییر دهم؟

    1. سلام، الان می توانید تحقیق انجام دهید و اگر علم پیدا کنید که آیت الله خامنه ای اعلم است می توانید تغییر دهید ولی نمی توانید بدون تحقیق و از روی نظر خودتان تغییر دهید، جهت اطلاع بیشتر می توانید به دو مقاله ای که در مورد تغییر مرجع تقلید و همچنین راههای تشخیص مرجع تقلید در سایت مراجعه کنید آنجا کامل توضیح دادیم. از جستجوگر سایت استفاده کنید.

  4. سلام
    مرجع تقلید بنده آیت الله العظمی سیستانی هستند من میتونم تغییر بدم
    به دلایلی مثلا درمورد مسئله عید فطر ورویت ماه هستش که ما چون تو ایران هستیم هرسال با رویت هلال توسط رهبر افطار میکنیم
    در هرحال که من از سخن رهبر شنیدم که باید تابع مرجع تقلید باشیم

    1. سلام علیکم، با این دلایلی که شما ذکر کرده اید نمی توان مرجع تقلید را تغییر داد؛ شما در صورتی می توانید مرجع تقلید خود را تغییر دهید که یا مرجع شما فوت کنند یا اینکه تحقیق کنید و متوجه شوید که مرجع شما اعلم نیست بنابراین باید مرجع خود را تغییر دهید و از مرجع اعلم تقلید کنید و یا اینکه در تحقیقات شما به این نتیجه برسید که چند مرجع مساوی هستند و در چنین صورتی باید مرجع فعلی شما رجوع به مرجع مساوی را جایز بدانند.

  5. منظور از تساوی بین دو مرجع چیست و چگونه باید تشخیص داد دو مرجع مساوی هستند؟ و ملاک تشخیص تساوی بین دو مرجع چیست؟

    1. سلام، قبلا در یک مقاله جداگاه در مورد راههای تشخیص مرجع تقلید اعلم توضیح دادم که می توانید به آن مقاله مراجعه کنید. حال اگر از طریق راههای که در آن مقاله توضیح داده شده شما نتوانستید مرجع تقلید اعلم را تشخیص دهید باید طبق گمان و اطمینان به اعلمیت هر کدام که دارید عمل کنید و اگر گمان نیز پیدا نکردید و طبق تحقیقات شما هیچ کدام رجحانی نداشتند از هر کدام از بزرگوارانی که شک در اعلمیت آن دارید می توانید تقلید کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا