دین و اندیشه

ادیان الاهی و عدالت اجتماعی

پرسش و پاسخ

نزدیکی بین اندیشه های چپ و “جنگ فقر و غنا”ی امام خمینی وجود دارد؟ منابعی مبتنی بر فکت های واقعی هم معرفی کنید .

پاسخ کوتاه:
مفهوم جنگ فقر و غنا در اندیشه امام خمینی ره مفهومی دینی و عدالتخواهانه با هدف ایجاد عدالت اجتماعی بر اساس آموزه های دینی، قرآن و روایات و بر خلاف مفاهیم ضد سرمایه داری مارکسیستی است. مفهوم و معنای واژه‌ی «چپ»، اشاره به نیروهای مارکسیست یا رادیکالیست سیاست و تحزّب گرایی دارد. مارکسیسم یک سیستم اقتصادی و اجتماعی بر پایه تئوری‌های اقتصادی و سیاسی کارل مارکس و فردریش انگلس است. «تئوری‌ای که بر مبنای آن، تضاد طبقاتی، عامل اصلی ایجاد تغییرات اجتماعی در جوامع غربی فرض می‌شود»

مفهوم جنگ فقر و غنا در اندیشه امام خمینی ره مفهومی دینی و عدالتخواهانه دارد و هدف آن ایجاد عدالت اجتماعی در جامعه دینی بر اساس آموزه های دینی، قرآن و روایات است و موضوعی بومی است، بر خلاف مفاهیم ضد سرمایه داری مارکسیستی. مفهوم و معنای واژه‌ی «چپ»، اشاره به کلیّه‌ نیروهای مارکسیست یا رادیکالیست در عرصه‌ی سیاست و تحزّب دارد.
مارکسیسم یک سیستم اقتصادی و اجتماعی بر پایه تئوری‌های اقتصادی و سیاسی کارل مارکس و فردریش انگلس است. دایره‌المعارف انکار‌تا به تلخیص در مورد این مکتب می‌نویسد: «تئوری‌ای که بر مبنای آن، تضاد طبقاتی، عامل اصلی ایجاد تغییرات اجتماعی در جوامع غربی فرض می‌شود» در واقع مارکسیسم، نقطه مقابل سرمایه‌داری است که در همین دایره‌المعارف این‌گونه تعریف می‌شود : «نظامی اقتصادی مبتنی بر مالکیت خصوصی نهاده‌های تولید و توزیع کالا که مشخصه آن وجود یک بازار آزاد رقابتی با انگیزه سود بیشتر هدایت می‌شود.»
مهم‌ترین بخش نظریه اقتصادی مارکس، نظریه ارزش نیروی کار است. مارکس در این نظریه ادعا می‌کند قیمت هر کالا در دراز‌مدت بازتاب مستقیمی است از تعداد واحد نیروی کاری که صرف تولید آن شده است. مثلاً اگر تعداد نفر/ساعت نیروی کار مورد نیاز برای تولید یک جفت کفش، دو برابر یک کیف است، در بازار و در درازمدت قیمت کفش دو برابر قیمت کیف خواهد بود و این قیمت‌گذاری هیچ ارتباطی به ماده اولیه به کار گرفته‌شده در کفش یا کیف تولیدی ندارد. این تئوری منحصراً از آن مارکس نیست و مدت‌ها قبل از او بین اقتصاددانان کلاسیک پذیرفته شده بود. به نظر او تنها راه ممکن برای کسب درآمدی بیش از هزینه توسط سرمایه‌دار، استثمار کارگران است. در حقیقت سرمایه‌دار به دلیل مالکیت بر ابزار تولید امکان بهره‌کشی از نیروی کار را دارد. وقوع انقلاب اجتماعی را ناگزیر و نتیجه تضادهای درونی سرمایه‌داری می‌داند. در نهایت نظام سرمایه‌داری برچیده و سیستم اقتصادی کاملاً مدیریت‌شده (که کنترل آن مانند نظام سرمایه‌داری خارج از دسترس انسان نیست و موجب الینه شدن نمی‌شود) جایگزین آن خواهد شد و در نهایت انقلابی سوسیالیستی ناگزیر خواهد بود. مارکس در اغلب موارد این انقلاب را قهری و همراه با خشونتی ناگزیر پیش‌بینی می‌کرد که به جبر حکومت و مالکیت را از سرمایه‌داران خواهد گرفت.
(ایما موسی‌زاده، مجله ی 40 – پیشگوی ناکام اندیشه اقتصاد، تاریخ انتشار: یکشنبه 22 اردیبهشت 1392، نظامی که هدفش سقط مالکیت خصوصی بود.)
https://www.tejaratefarda.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%A7%D9%86%D8%AF%DB%8C%D8%B4%D9%87-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-6/1541-%D9%85%D8%A7%D8%B1%DA%A9%D8%B3%DB%8C%D8%B3%D9%85-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA

1- مجموعه‌های اسناد ـ نظیر اسناد جنبش سوسیال دموکراسی ایران که 8 جلد آن در خارج از کشور منتشر شد. یا اسناد جنبش جنگل و یا چپ در ایران که عنوان اسناد منتشره در چند مجلّد بود و از سوی مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات منتشر شد. و یا هشت نامه به چریک‌های فدایی خلق اثر مصطفی شعاعیان که نشر نی آن را به چاپ رساند.
2- مجموعه‌ی خاطرات افراد و بازیگران چپ در ایران نظیر خاطرات انورخامه‌ای یا تقی‌زاده یا کیانوری و خلیل ملکی و ایرج اسکندری و حسین احمدی روحانی و… که تقریباً از صدر مشروطه آن­ها را داریم و بخش عمده‌ی آن مربوط به سران و بازیگران حزب توده است. در میان این نوع نوشته‌ها، برخی نظیر «حماسه‌ی مقاومت» اثر اشرف دهقانی کم­ارزش و بعضی هم­چون آثار انورخامه‌ای بسیار باارزش و پرمطلب است. در سال‌های اخیر، به لحاظ کمّی و کیفی تحوّلی در این نوع آثار دیده شده و به­مثابه اسناد مکمّل مهم در تاریخ ایران گسترش بیشتری یافته است.
3- کتب تاریخی و تحلیلی که از سوی محقّقان و موّرخان صاحب‌نظر و متخصّص ارائه می‌شود.
4- تاریخ مختصر احزاب سیاسی در ایران، اثر استاد ملک‌الشعرای بهار
5- فکر دموکراسی اجتماعی در نهضت مشروطیت ایران اثر فریدون آدمیّت،
6- ایران بین دو انقلاب اثر یرواند آبراهامیان
7- شمّه‌ای درباره‌ی تاریخ جنبش کارگران ایران، اثر عبدالصمد کامبخش،
8- سیر کمونیسم در ایران اثر سرهنگ زیبایی
9- شورشیان آرمان‌خواه اثر مازیار بهروز
این سه دسته، مهم‌ترین آثار و منابع درباره‌ی چپ ایرانی و تاریخ کمونیسم، مارکسیسم و سوسیالیسم در ایران است.
10- «جریان‌شناسی چپ در ایران» نوشته‌ی آقای حمید احمدی حاجیکلایی،
11 – «جامعه‌شناسی غرب گرایی» علی محمد نقوی، «درآمدی بر جامعه‌شناسی» بروس کوئن، «دیباچه‌ای بر جامعه‌شناسی سیاسی ایران» حسین بشیریه، «جامعه‌شناسی سیاسی» محمد آراسته‌خو و «جریان‌های بزرگ در تاریخ اندیشه‌ی غربی» بومر فرانکلین لوفان، که جملگی ترجمه یا تألیف‌های معتبری هستند و دانشجویان رشته‌های علوم سیاسی و اندیشه‌ی سیاسی و حقوق سیاسی و حتی تاریخ از آن­ها بهره می‌گیرند.

ادیان الاهی و عدالت اجتماعی

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا