دین و اندیشه

هبوط مختارانه

پرسش و پاسخ

اگر حضرت ادم علیه السلام از گندم ممنوعه نخورده بود، همه انسانها بهشتی بودند. لذا نعوذ بالله حضرت ادم علیه السلام مقصر میباشد؟

پاسخ کوتاه:
منع خداوند قرار دادن انسان در برابر وضعیت انتخابگرانه او بود. یعنی اینکه انسان موجودی مختار و با شعور است و باید آگاهانه و آزادانه رفتارهای خویش را تنظیم کند. زشتی، گناه، جنگ، دورویی، کشتار، تحقیر و … را ما با انتخاب هایمان در این دنیا آورده ایم. بهشت را به این دنیایی که می شناسید تبدیل کرده ایم. هبوط کار دائمی و هر روزه خود ما است.


در این مورد به نکات زیر توجه کنید:
الف. علت منع خداوند از نزدیک شدن انسان به میوه ممنوعه، قرار دادن انسان در برابر وضعیت انتخابگرانه او بود. یعنی اینکه انسان موجودی مختار و با شعور است و باید آگاهانه و آزادانه رفتارهای خویش را تنظیم کند. علت اصلی هبوط نیز همین استفاده آدم و حوا از صفت اختیار خودشان بود. یعنی این هبوط مختارانه بود.
خداوند متعال فرمود: «وَ إِذْ قالَ رَبُّکَ لِلْمَلائِکَةِ إِنِّی جاعِلٌ فِی الْأَرْضِ خَلیفَةً قالُوا أَ تَجْعَلُ فیها مَنْ یُفْسِدُ فیها وَ یَسْفِکُ الدِّماءَ وَ نَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِکَ وَ نُقَدِّسُ لَکَ قالَ إِنِّی أَعْلَمُ ما لا تَعْلَمُونَ ــــ (به خاطر بیاور) هنگامى را که پروردگارت به فرشتگان گفت: « من قرار دهنده ی خلیفه ای هستم در زمین » . فرشتگان گفتند: «پروردگارا! »آیا کسى را در آن (زمین) قرار مى دهى که فساد و خونریزى کند؟! در حالی که ما تسبیح و حمد تو را بجا مى آوریم، و تو را تقدیس مى کنیم.» پروردگار فرمود: «من حقایقى را مى دانم که شما نمى دانید.» (بقره:30)
پس طبق گزارش خود خدا، آن هم قبل از خلقت حضرت آدم علیه السلام، آن حضرت، برای زندگی در زمین خلق شده بود نه برای زندگی در بهشت؛ بنا بر این، اخراجی حقیقی در کار نبود، بلکه از اوّل مقرّر بود که او به زمین بیاید و آمدن او نیز حتمی بود؛ لکن قبل از ورود به دار تکلیف و جلسه ی امتحان، برای او کلاسی آموزشی نیز ترتیب داده شد و کنکوری آزمایشی از او گرفته شد تا کسب تجربه کند.
ـ حکمتهای مکث آدم علیه السلام در بهشت مثالی ( در برزخ نزولی).
1- خداوند متعال آدم را در بهشت قرار داد تا مزّه ی بهشت را به او بچشاند، تا بعد از هبوط به زمین، همچنان مشتاق بهشت باشد؛ و مشغول دنیا نگردد؛ لذا حضرت آدم بعد از هبوط، هیچگاه فریفته ی دنیا نشد و همواره می دانست که لذّات دنیا در قیاس با آنچه او قبلاً دیده، هیچ است. همچنین مزّه ی آن درخت را چشید و خواهان آن شد. اگر از آن درخت نچشیده بود، ما امروز مزّه ی محبّت اهل بیت علیهم السلام را نمی چشیدیم. خداوند متعال این کار را با تمام انبیاء و ائمه علیهم السلام می کند؛ یعنی نبی و امامی نیست که از طفولیّت دید برزخی او باز نباشد و بهشت برزخی را مشاهده ننماید؛ لذا انبیاء و ائمه علیهم السلام هیچگاه فریفته دنیا نمی شوند؛ چون دنیا را در مقایسه با آنچه مشاهده می کنند، بسیار ناچیز می یابند. برخی افراد عادی نیز بعد از طیّ طریق بندگی و راه یابی به بهشت برزخی، دارای عصمت اکتسابی می شوند.
2 – چون حضرت آدم علیه السلام اوّلین انسان بود لذا اطلاعی از تکلیف و عداوت و فریب و دروغ و امثال اینها نداشت. لذا خداوند متعال او را خارج از محدوده ی تکلیف شرعی قرار داده و تکلیفی ارشادی به وی نمود، تا از این طریق معنی تکلیف، وسوسه، دروغ، فریب، محرومیّت در اثر ترک طاعت و امثال آنها را عملاً به او آموزش دهد. به تعبیر دیگر، خداوند متعال کنکوری آزمایشی از آدم علیه السلام گرفت تا برای کنکور حقیقی آمادگی لازم را داشته باشد. لذا در روایات آمده است که حضرت آدم علیه السلام فریب شیطان را خورد چون نمی دانست که ممکن است کسی قسم دروغ یاد کند. لذا شیطان قسم خورد که خیر خواه اوست؛ و او باور نمود.
امّا چرا این آموزش در زمین واقع نشد؟
دلیلش این بود که حضرت آدم علیه السلام به محض اینکه پایش به زمین می رسید مکلّف می شد؛ چون تمام شرایط تکلیف را داشت جز شرطِ در عالم مادّه بودن را؛ و اگر در زمین خطا می کرد خطایش گناه شرعی محسوب می شد؛ در حالی که انبیا باید معصوم از گناه باشند تا گفتار و کردار و امضائشان حجّت شرعی و الهی تلقّی گردد. پس او کنکور آزمایشی را باید در محیطی می گذراند که عصمتش را مخدوش نسازد.
پس امتحان آن حضرت در بهشت، آزمایشی و ارشادی و برای راه نشان دادن بود، امّا توبه ی آدم علیه السلام در زمین واقع شد؛ لذا توبه ی حقیقی بود نه توبه ی آزمایشی. چون او با آن امتحان، پی برده بود که درسش را خوب بلد نیست و ضعف دارد؛ لذا به سوی خدا توبه می نمود؛ یعنی به سوی خدا، که کمال محض است، بازگشت می کرد تا نقص خود را برطرف سازد. مثل کسی که می داند کنکور آزمایشی اثر حقیقی ندارد؛ ولی هنگامی که در آن مردود می شود، حقیقتاً ناراحت می شود نه مجازاً؛ چون یقین می کند که اگر کنکور حقیقی می داد باز هم مردود می شد. لذا چنین کسی به سوی درس خواندن و تست زدن توبه می کند (باز می گردد).
3 – غرض دیگر از هبوط آدم و حوّا به زمین و ماندن آنها در زمین، آن بود که آنها صاحب فرزندان شوند و نسل بشر را بگسترانند. اگر آدم و حوّا در بهشت می ماندند، یقیناً ما فرزندان آنها نیز زاده نمی شدیم. چون بهشت آن دو بزرگوار در عالم مثال (ملکوت) بود؛ و عالم مثال عالمی جسمانی، ولی غیر مادّی است؛ و زاد و ولد در آنجا ممکن نیست. توجّه شود: جسم غیر مادّه می باشد. جسم دو گونه است؛ جسم مادّی و جسم مجرّد از مادّه؛ مثل اجسام برزخی، اجسام ذهنی و اجسامی که در خواب می بینیم؛ که طول و عرض و عمق دارند، ولی مادّه ندارند.
لذا یکی از تبعات خوردن از درخت منهیّه این بود که آنها را از مرتبه ی ملکوتیشان ساقط نمود و در این هنگام بود که متوجّه اعضای جنسی خود شدند و شروع کردند به پوشاندن خودشان به وسیله ی برگ درختان. « فَدَلاَّهُما بِغُرُورٍ فَلَمَّا ذاقَا الشَّجَرَةَ بَدَتْ لَهُما سَوْآتُهُما وَ طَفِقا یخْصِفانِ عَلَیهِما مِنْ وَرَقِ الْجَنَّةِ وَ ناداهُما رَبُّهُما أَ لَمْ أَنْهَکُما عَنْ تِلْکُمَا الشَّجَرَةِ وَ أَقُلْ لَکُما إِنَّ الشَّیطانَ لَکُما عَدُوٌّ مُبینٌ ـــــ و به این ترتیب، (شیطان) آنها را با فریب(از مقامشان) فرودآورد. و هنگامى که از آن درخت چشیدند، اندامشان ( عورتشان ) بر آنها آشکار شد؛ و شروع کردند به قرار دادن برگهاى(درختان) بهشتى بر خود، تا آن را بپوشانند. و پروردگارشان آنها را نداد داد که: «آیا شما را از آن درخت نهى نکردم؟! و نگفتم که شیطان براى شما دشمن آشکارى است؟! » (الأعراف:22).
پس اگر آنها از آن درخت نمی خوردند و به زمین هبوط نمی کردند، متوجّه هویّت جنسی خودشان نمی شدند و زاد و ولدی هم نمی داشتند. زاد و ولد، اختصاص به موجود مادّی دارد که موجودی است مرکّب از اجراء خارجی؛ لذا می تواند اجرائی را به صورت نطفه و سپس جنین از خود جدا سازد. امّا موجودات ملکوتی و برزخی، به لحاظ فلسفی، ترکیب حقیقی نداشته و بدنهایی بسیط می باشند. لذا جدا شدن جزئی از آنها نیز معنی ندارد.
البته حضرت آدم و حوّا علیهما السلام در همان حال که با ابدان برزخی خود در بهشت بودند، بدن مادّی نیز داشتند؛ لکن ابداً توجّهی به بدن مادّی خود نداشتند. لذا هبوط در حقیقت محدود شدن چشم برزخی آنها بود که باعث شد آنها تا مرز عالم مادّه تنزّل کنند و وجود مادّی خودشان را ملاحظه نمایند. در این هنگام بود که خود را برهنه دیدند و پس از آن خود را موجوداتی زمینی یافتند. مشابه این امر برای عرفا نیز رخ می دهد؛ یعنی گاه چنان غرق در عالم مثال (ملکوت) می شوند که به کلّی از عالم مادّه غافل می گردند.
ب. نکته مهم در این جا این است که همین الان ما آدم و حوا هستیم. حال خودتان را جای ایشان بگذارید: یعنی خود شما هیچگاه گول نخورده اید و معصوم هستید؟ همه ما با اولین شیطنت از بهشت جدا می شویم. اگر معصومید آنها را شماتت کنید، اما اگر نه، خودتان را سرزنش کنید که خیلی بدتر و بیشتر از آنها با شیطان دمخورید.
وقتی ما زندگی کردن در بهشت را بلد نیستیم، چرا باید خدا ما را به بهشت ببرد. ما اینجا هستیم تا یاد بگیریم چطور می شود به بهشت رفت.
خدا ما را از اول مختار آفرید، این خودمانیم که می خواهیم توی این دنیا باشیم.
زشتی و گناه و جنگ و دورویی و دروغ و کشتار و تحقیر و فساد و … را ما با انتخاب هایمان در این دنیا آورده ایم و جایی که می توانست بهشت باشد را به این دنیایی که می شناسید تبدیل کرده ایم. هبوط کار دائمی و هر روزه خود ما است. مشکل خود ماییم. مگر جنگل های شمال بهشتی نبودند. ببینید با زباله و قصابی آنها ما چه به روز آن آورده ایم. آلودگی هوا کار خود ماست. بهشت را هم به ما بدهند، آن را تبدیل به جهنمی هولناک می کنیم. مگر با این دنیا نکردیم. بعد خودخواهانه آن را به گردن خدا و آدم و حوا می اندازیم.

هبوط مختارانه

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا