اغتشاشات و افزایش قیمت ارز
سلام،ببخشید میتوانید بگویید اغتشاشات آبانماه چه ربطی به تاثیر دلار و بالا رفتن قیمت ارز و جلوگیری ازرشد اقتصادی کرد؟ یعنی چجوری اثرگذاره اغتشاش؟
پاسخ کوتاه:
یکی از مهمترین عوامل افزایش بهای ارز در ماههای اخیر، بروز ناآرامیها و اغتشاشات ماههای گذشته است. التهابات شکلگرفته موجب شکلگیری انتظارات تورمی در بازار ارز، طلا و مسکن شد و همین انتظار موجب حرکت دارندگان نقدینگی به سمت این بازارها شد. همچنین افزایش قیمت ارز را می توان بخشی از جنگ ترکیبی دشمنان دانست که سعی دارد آشوبها را تغییر فاز داده و بهاصطلاح آن را معیشتی کند.
یکی از مهمترین عوامل افزایش بهای ارز در ماههای اخیر، بروز ناآرامیها و اغتشاشات ماههای گذشته است. التهابات شکلگرفته که بخش عمده آن در فضای مجازی و رسانهای به وجود آمده بود، موجب شکلگیری انتظارات تورمی در بازار ارز، طلا و مسکن شد و همین انتظار موجب حرکت دارندگان نقدینگی به سمت این بازارها شد.در واقع با القای انتظارات تورمی و نااطمینانی که از سوی جریان رسانهای معاند و دنبالههای داخلی آنها صورت گرفت، منابع بسیاری از سایر بازارها وارد بازار ارز شد و بازار ارز در فاصله کوتاهی با تقاضای زیادی روبهرو شد.بنابراین، نوسانات اخیر با توجه به ذخایر ارزی و وضعیت اقتصادی، دلایلی فراتر از مسائل اقتصادی دارد، چرا که از شهریور 1400 تا شهریور 1401 نرخ ارز رشد بسیار اندک و نزدیک به صفر داشت.
یک روند تکراری
بررسیها نشان میدهد در سالهای 96 و 98 نیز که کشور دچار آشوب شد، با عملیات روانی دشمنان، تقاضای زیادی وارد بازار ارز شد که نمود عینی آن، رشد عظیم حجم پول در آن سالهاست.
دیماه 96 باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی با اشاره به برخی مشکلات اقتصادی آن روزها همچون افزایش همزمان قیمت برخی اقلام موردنیاز سبد خانوار، افزایش قیمت نان و… نوشت: «این مسائل موج تازهای از تجمع افراد نسبت به مشکلات اقتصادی و بیکاری را به همراه داشت که عدهای سودجو و خطدهی شده در پوشش اعتراض، دست به اغتشاش زدند و اوضاع برخی از شهرهای کشور را متشنج کردند. اولین خدمتی که آشوبگران به وضعیت اقتصادی کردند، افت شدید کسبوکارهای اینترنتی، نوسان شدید نرخ در بازار طلا و سکه و ارز در بازار بود که آشفتگی بیسابقهای را بهویژه در استانها رقم زد».
خبرگزاری موج هم آن روزها گزارش داد که «به نظر میرسد اغتشاشات چند روز گذشته گرانی ارز و سکه را تشدید و فشار اقتصادی را بیشتر به مردم وارد کرده است».
تشابه با سال 98
در آبان 1398 نیز که کشور دچار آشوب شد، همین التهابات در بازار ارز رخ داد که البته با همان پیوست عملیات روانی دشمن صورت گرفت. نود اقتصادی در این رابطه مینویسد: نرخ دلار در قبل از آشوبهای خیابانی آبان 98 از حدود 11 هزار و 500 تومان به 31 هزار تومان در مهرماه 99 رسید. البته کرونا و بازی سیاسی غربیها با کارت FATF نیز در ادامه به تشدید بحران ارز در ایران دامن میزند اما جرقه اولیه آن در آبان 98 زده شد.
پس از مهرماه 99 با فروکش کردن رشد پول، بار دیگر نرخ ارز روند کاهشی به خود گرفت.
به نظر میرسد در حال حاضر نیز رشد حجم پول که نرخ آن در مردادماه امسال به حدود 56 درصد رسید و در شهریور و مهرماه با تشدید انتظارات تورمی و نااطمینانی پس از اغتشاشات اخیر بالاتر از این ارقام رفت، نمود عینی تلاش دشمنان ملت ایران برای برهمزدن ثبات اقتصادی در کشور است.
اختلال در بازار با معاملات فردایی
یکی دیگر از دلایل نوسانات کاذب بازار که پیوستگی زیادی با جوسازی رسانهای و اغتشاشات دارد، قیمتسازی در بازارهای فردایی است. ایبِنا در این مورد گزارش میدهد: بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند بخش قابلتوجهی از نوسانات ارزی به وجود آمده به هیجانات ناشی از ناآرامیهای اجتماعی، جوسازی رسانهای و انتشار اخبار کذب در بازار ارز بازمیگردد که همه این موارد خوراک لازم را برای دلالان در بازارهای فردایی فراهم میکند و در بسیاری مواقع همین دلالان در خبرسازی از طریق فضای مجازی دست دارند.
این معاملات غیرواقعی گاهی اثرات کاذبی بر معاملات واقعی طلا و ارز دارد و در نتیجه حجم بالای خرید و فروش ناگهانی دلالان با معاملات غیرواقعی و بدون وجود کالای حقیقی، موجب تحریک انتظارات و ایجاد بیثباتی در بازار واقعی این محصولات میشود.
بهدلیل مفاسد اقتصادی و اشکالات شرعی معاملات فردایی، قانونگذار انجام این معاملات را ممنوع و برخورد با فعالان این بازار را در دستورکار قرار داده است. سرهنگ هدایت بهرامی؛ رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ بهتازگی از شناسایی و دستگیری 163 نفر از اعضای اتاقهای قیمتگذاری دلار و طلای فردایی طی هشت ماه اخیر خبر داده است.(https://kayhan.ir/fa/news/255833)
علاوه بر این مسأله، افزایش قیمت ارز را می توان بخشی از جنگ ترکیبی دشمنان برای مقابله با جمهوری اسلامی دانست که برای تکمیل این پروژه در دستور کار آنها قرار گرفته است. در این راستا کارشناسان حوزه مالی و بانکی معتقدند که افزایش قیمت دلار بخشی از حاشیههای شبکه اغتشاشات در ماههای اخیر است که سعی دارد آشوبها را تغییر فاز داده و بهاصطلاح آن را معیشتی کند؛ بر اساس این طرح کُدگذاری روی اغتشاشات اجتماعی به اهداف خود دست پیدا نکرده و میرا نشده است، اگر آشوبهای جنس اقتصادی پیدا کند احتمال همافزایی آن افزایش خواهد یافت. (https://www.mashreghnews.ir/news/1452002)
اغتشاشات و افزایش قیمت ارز