پرداخت مهریه
آیا هنگام ازدواج مادر زن و عروس با جمله هوایی که مهریه کی داده کی گرفته بزنند و مهریه را چیزی مهم نیست به طرف مقابل بقبولانند آیا در آن دنیا می شود یقه آن ها را گرفت؟
پاسخ کوتاه:
برخلاف نظر خانواده دختر، مهریه هم دادنی و هم گرفتنی است. حتی اگر در طول زندگی در ظاهر مهریه پرداخت نگردد، این بدهی بر عهده پسر خواهد بود و پسر باید آگاه به این مسأله باشد و گول حرف های رایج در میان مردم را نخورد و در غیر اینصورت خودش مقصر است که به حق و حقوقش آگاه نبوده است و نباید دیگری را مذمت کند.
برخلاف نظر خانواده دختر، مهریه هم دادنی و هم گرفتنی است. حتی اگر در طول زندگی در ظاهر مهریه پرداخت نگردد، این بدهی بر عهده پسر خواهد بود و پسر باید آگاه به این مسأله باشد و گول حرف های رایج در میان مردم را نخورد و در غیر اینصورت خودش مقصر است که به حق و حقوقش آگاه نبوده است و نباید دیگری را مذمت کند. در دین اسلام براى مهریه، حد معینى که الزام آور باشد ، معین نشده است؛ بلکه بر اساس توافق و رضایت زن و شوهر انجام مى گیرد. اما مستحب است مقدار آن از مهر السنه (پانصد درهم) بیشتر نگردد و نیز کمترین مقدار آن طورى باشد که در نظر عرف داراى ارزش باشد.امام خمینى، تحریر الوسیله، ج 2، المهر، م 1؛ آیت الله وحید، منهاج الصالحین، ج 3، المهر، م 1350؛ آیت الله تبریزى، منهاج الصالحین، ج 2، 1350؛ آیت الله سیستانى، منهاج الصالحین، ج 3، م 287 و 286؛ آیت الله صافى، هدایة العباد، ج 2، المهر، م 1؛ آیت الله مکارم، استفتاءات، ج 2، س 989 و دفتر: آیات عظام فاضل، بهجت، خامنه اى، نورى. البته به نظر ما امروز برای این که ازدواج جوانان دچار مشکل نشود، بر همه افراد مؤمن لازم است از قرار دادن مهریه های سنگین بپرهیزند و متقابلاً از خانواده دختر هم توقع جهیزیه های سنگین نداشته باشند. به طور کلی باید بدانیم که دین اسلام، دینی است که در تمام ابعاد طرفدار میانه روی در امور است «جعلناکم امه وسطا» (سوره بقره، آیه 143) و چه خوب است این اصل در همه جهات زندگی مد نظر باشد. در هر صورت مهریه دینی است که به عهده مرد است و باید روزی پرداخت نماید. در این زمینه باید توجه شود که مقدار آن به گونه ای باشد که برای مرد قابل پرداخت باشد.
پرداخت مهریه