احکام شرعی

تقلید از مجتهد چه زمانی شروع شده و مرجع تقلید از چه زمانی بوجود آمد؟

سایت راشدون بخش احکام شرعی: در مطلب قبلی در مورد اینکه اجتهاد و تقلید چیست و به چه معناست؟ توضیح دادیم که میتوانید به آن مطلب مراجعه کنید در ادامه بیان احکام تقلید و مسائل مرتبط به آن برای خیلی سوال است که تقلید از مجتهد چه زمانی شروع شده است آیا در زمان پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله تقلید وجود داشته است؟ و همچنین مرجع تقلید از چه زمانی بوجود آمد؟ که در این نوشته به این سوالات بطور کامل پاسخ می دهیم پس تا انتها با ما همراه باشید.

 تاریخ اجتهاد و تقلید
پیشینه و تاریخ اجتهاد و تقلید

تقلید از مجتهد چه زمانی شروع شده است؟

در مورد پیشنیه و تاریخ اجتهاد و تقلید، به صدر اسلام و دوره پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و ائمه علیهم السلام بر می گردد و رسول اکرم برخی از صحابه و یاران خود را که توانایی علمی خوبی داشته و با مسائل و احکام اسلامی آشنایی کامل داشتند به سرزمین های مختلف می فرستاند مثل معاذ بن جبل و مصعب بن عمیر که نمونه های بارز آن هستند و حصرت می فرمودند:« که از فتوا دادن بدون علم پرهیز کنید که لعن ملائکه را بدنبال خواهد داشت». و این نشان می دهد که فتوا دادن از زمان رسول خدا رواج داشته، چون طبق روایت حضرت فرموده فتوای شما بر اساس علم و یقین باشد. بنابراین بحث فتوا دادن از سوی فقیه و مجتهد در زمان رسول خدا بوده و سپس در عصر ائمه علیهم السلام نیز ادامه داشت تا اینکه به دوران امام باقر و امام صادق علیهماالسلام گسترش زیادی پیدا کرد و این دو امام بزرگوار شاگردان زیادی را پرورش دادند و به بلاد مختلف می فرستادند.

حضرت باقر عليه السلام به ابان بن تغلب مى‏فرمايد: «اجْلِس فى‏ مسجد المَدينة و افتِ النَّاسَ فَانّى احِبُّ انْ ارى‏ فى‏ شيعَتى مِثْلَكْ»؛ «در مسجد مدينه بنشين و به مردم فتوا بده؛ زيرا دوست دارم در ميان شيعيانم كسانى همچون تو باشند».(مستدرك الوسائل، ج 17، باب 11)
احادیث زیادی در این زمینه وجود دارد که به همین یک مورد اکتفاء می کنیم. اما اینکه اصطلاح مرجع تقلید امروزی از کی بوجود آمد را در ادامه توضیح می دهیم.

مرجع تقلید از چه زمانی بوجود آمد؟

همان طور که بیان کردیم بحث تقلید و مراجع به علماء از ابتدای صدر اسلام و زمان رسول اکرم و ائمه علیهم السلام وجود داشته است زیرا همه افراد به معصومین علیهم السلام دسترسی نداشتند لذا ائمه شاگردان ممتاز و عالم خود را به سرزمین های مختلف می فرستادند تا معارف و احکام اسلام را نشر دهند. در زمان غیبت امام مهدی(عج)، این روایت معروف از آن‌ حضرت است که فرمود: «وَ أَمَّا الْحَوَادِثُ‏ الْوَاقِعَةُ فَارْجِعُوا فِیهَا إِلَى رُوَاةِ حَدِیثِنَا فَإِنَّهُمْ حُجَّتِی عَلَیْکُمْ وَ أَنَا حُجَّةُ اللَّهِ عَلَیْهِمْ»؛( کمال الدین و تمام النعمة، ج 2، ص 484) اما راجع به حوادثی که اتفاق می‌افتد پس در آنها به راویان احادیث ما رجوع کنید؛ چون آنهایند که حجت من بر شما بوده و من حجت خدا بر آنان خواهم بود.

که بر اساس این روایت من در زمان غیبت امام زمان عج باید به راویان حدیث مراجعه کنند و راویان حدیث افرادی بودند که بر اساس کار زیاد بر روی احادیث توان استخراج معارف و احکام دینی را داشتند و مراجع دینی بودند مردم باید از آنها تقلید می کردند.

‫3 دیدگاه ثبت شده نظر شما چیه؟

  1. سلام ایازمانی که خودمعصومین حضورداشتندبحث تقلیدازمجتهدمطرح بوده یانه

    1. سلام علیکم، یک مسلمان باید به احکام الهی عمل کند، یا باید خود انسان خودش به درجه اجتهاد برسد و احکام الهی را از منابع دین بدست بیاورد یا اینکه تقلید کند، البته یک راهی بنام احتیاط هم هست که کار بسیار مشکلی است و تقریبا کسی انجام نمی دهند چون عملا خیلی مشکل است، پس شخصی که مجتهد نیست چاره ای جزء تقلید ندارد و اگر بخواهد احکام را بدون تقلید انجام دهد خیلی از اعمال او مطابق با حکم الهی نیست و گناه مرتکب می شود.

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا