دین و اندیشه

قبر حضرات موسی و یوسف(ع)

پرسش و پاسخ

قبر حضرت یوسف و موسی کجاست؟

در مورد محل دفن حضرت یوسف(ع) شیخ طبرسی(ره) درتفسیر خود نقل کرده: چون حضرت یوسف ازدنیا رفت، او را درتابوتی ازسنگ مرمر نهاده و میان رود نیل دفن کردند و علتش این بود که چون آن حضرت از دنیا رفت، مردم مصر به نزاع برخاسته و هر دسته ای می خواستند تا جنازه آن حضرت را در محله خود دفن کنند و از برکت آن پیکر مطهر بهره مند گردند و سرانجام مصلحت دیدند جنازه را در رود نیل دفن کنند تا آب نیل ازروی آن بگذرد و به همه شهر برسد تا مردم در این بهره یکسان باشند و برکت آن جنازه به طور مساوی به همه مردم برسد، و این قبر تا زمان حضرت موسی(ع) هم چنان در رود نیل بود تا وقتی که آن حضرت بیامد و او را از نیل بیرون آورد و به فلسطین برد.مسعودی می گوید: «سبب این که حضرت موسی(ع) جنازۀ حضرت یوسف(ع) را از مصرمنتقل کرد، آن بود که باران بر بنی اسرائیل نبارید. پس خدای متعال به حضرت موسی(ع) وحی فرمود که جنازۀ یوسف(ع) را بیرون بیاور.
حضرت موسی از محل دفن حضرت یوسف پرسید،و کسی ازجای آن مطلع نبود، تا اینکه پیرزنی نابینا و زمین گیر از بنی اسرائیل را آوردند، و او گفت:من جای دفن یوسف را می دانم، ولی سه حاجت دارم که باید ازخدا بخواهی آنها را برآورد تا آنجا را به تو نشان دهم: یکی آن که ازاین بیماری نجات یافته و بتوانم راه بروم؛ دیگرآنکه بینا شده وجوانی ام بازگردد؛ سوم اینکه خداوند جایم را دربهشت پیش تو قرار دهد.
خداوند به حضرت موسی وحی فرمود: سخنش را بپذیر که ما حاجت های او را برآوردیم. پیر زن محل دفن حضرت یوسف را نشان داد و حضرت موسی جنازه را بیرون آورد و به فلسطین منتقل ساخت.
قبر حضرت موسی
براساس برخی از نوشته ها قبر حضرت موسی مشخص نیست و کسی نمی داند که آن حضرت در کجا وفات کرد و در کجا دفن شد و این نشانگر نادانی قوم یهود است و از این بر می آید که قوم یهود برای حضرت موسی(ع) ارزشی قایل نبودند وگرنه قبر او نامعلوم نمی شد (موسی از دیدگاه قرآن، محسن بینا، ص 195 به بعد).
در روایات متعددی آمده است که بنی اسرائیل قبر حضرت موسی را نمی شناختند (بحارالانوار، ج 13، ص 366 ، ح 9 و ص 368، ح 14).
و در این روایات آمده است که حضرت موسی(ع) را فرشتگان دفن کردند (همان، ص 368، ح 14 ؛ قصص الانبیا، راوندی، ص 174، ح 204).
این می رساند که حضرت موسی(ع) در پایان زندگی خود تنها مانده بود و کسی با آن نبوده و در تنهایی وفات کرده است. بر پایه روایات ما حضرت موسی در «تیه» وفات کرده است (بحارالانوار، ج 3، ص 363 به بعد، ح 1 و 8 و 18).
«تیه» بیابانی بی آب و علفی است که در داخل شبه جزیره سینا واقع است و جغرافی دانان عرب آن را صحرای بنی اسرائیل می نامند (المنجد، بخش اعلام، حرف ت).
از پیامبر اسلام پرسیدند که قبر حضرت موسی در کجاست؟ فرمود: در کنار جاده اصلی و تل قرمز رنگ (بحار، ج 13، ص 366).
در آن زمان در صحرای «تیه» جاده اصلی و تل قرمز رنگ مشخص بود و مردم آن را می شناختند. براساس این روایت، قبر حضرت موسی در شام است.
در پاورقی ص 133 کتاب داستان پیامبران، آمده است که محل دفن حضرت موسی در شش فرسخی بیت المقدس است و این را از کتاب منتخب التواریخ نقل کرده است و از کتاب تقویم التواریخ نقل کرده که قبر حضرت موسی(ع) در بیابان «تیه» است.
کتاب تاریخ انبیا، عمادزاده، ج 2، ص 567 و تاریخ انبیا، رسولی محلاتی، ص 480 هم وفات موسی را در تیه آورده اند. بنابراین به طور دقیق نمی توان گفت که قبر حضرت موسی در کجاست.

قبر حضرات موسی و یوسف(ع)

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا