دین و اندیشه

جبران خوبی دیگران

پرسش و پاسخ

میخواستم بدونم در مورد فردی که زنده است و خودش هم مسلمان شیعه هستش ولی متأسفاته خیلی پایبند به مسائلی مثل حجاب و نماز و امثالهم نیست ولی در حق من نوعی ثواب های بیشماری خواسته و ناخواسته انجام داده و من نوعی رو مدیون خودش کرده حالا این من نوعی چجوری میتونه این همه زحمات و ثواب هایی که در حقش شده توسط کسی که خودش هم خیلی آدم معصومی نیست و گناه هایی داره جبران کنه؟

الف ) این که شما به فکر جبران خوبی های دیگران هستید بسیار قابل تحسین است ، در منابع دینی ما هم بر این نکته تاکید شده است و درباره خوبی به دیگران از دو جنبه سخن گفته است: 1 . اینکه در برابر خوبی دیگران باید خوبی کرد؛ لذا در قران چنین آمده است که ) هل جزاء الاحسان الا الاحسان (آیا پاداش نیکی کردن جز نیکی کردن است؟و در روایت است که ( من لم یشکر النعم من المخلوقین لم یشکر الخالق ) هر کس شکر مخلوقات را به جا نیاورد شکر خالق را نیز به جا نمی آورد.2 . جنبه دیگر این است که بنا به دستورات اسلام، باید در برابر بدی‌ها هم خوبی کرد. خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید : « ادفع بالتی هی احسن »با رفتار بهتر، رفتار بدی را دفع کن. نکته این آیات در این است که خداوند می‌فرماید احسان بدی را از جامعه دفع می کند و بدان نیز به نیکان تبدیل می‌شوند. نمونه های بسیاری از این عملکرد موفق در تربیت انسان ها در زندگی انبیاء و اوصیاء و اولیاء به چشم می خورد. البته دشمنانی که حق را می‌فهمند و انکار می کنند حکم دیگری دارند و درباره چنین کسانی در روایات فرموده اند :سنگ را به همان جا که از آن سو پرتاب شده پرتاب کن.* بنابراین جبران خوبی دیگران چه شخص معتقد و نیکوکاری باشد یا شخصی گناهکار ، تاکید شده است ، البته ذکر این نکته لازم است که جبران خوبی باید به صورتی باشد که شخص را به راه درست رهنمود کند و به صورتی نباشد که به کار بد وگناه او کمک کند .
ب ) راه جبران خوبی در روایات
وَ قَالَ صلی الله علیه وآله : «مَنْ تَقَدَّمَتْ إِلَیْهِ یَدٌ کَانَ عَلَیْهِ مِنَ الْحَقِّ أَنْ یُکَافِئَ فَإِنْ لَمْ یَفْعَلْ فَالثَّنَاءُ فَإِنْ لَمْ یَفْعَلْ فَقَدْ کَفَرَ النِّعْمَةَ. »
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله فرمودند : به هر کس از طرف دیگران محبّت و دستگیری شد، باید جبران نماید چنانچه نتوانست جبرانی نماید از او تشکّر کند و در صورتی که تشکر نکرد کفران نعمت نموده است. ( تحف العقول عن آل الرسول ص، ص55 )
2 . قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وآله: مَنْ آتَاکُمْ مَعْرُوفاً فَکَافِئُوهُ وَ إِنْ لَمْ تَجِدُوا مَا تُکَافِئُوهُ فَادْعُوا اللَّهَ لَهُ حَتَّى تَظُنُّوا أَنَّکُمْ قَدْ کَافَیْتُمُوهُ.
رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمود: هر کس به شما نیکى کرد، جبران کنید و اگر نتوانستید، آن قدر براى او دعا کنید که مطمئن شوید تلافى کرده اید. (الزهد، النص، ص۳۱)
3 . قال علی ابن الحسین علیه السلام :«أمّا حَقُّ ذِی المَعروفِ عَلَیکَ فَأن تَشکُرَهُ وتَذکُرَ مَعروفَهُ، وَ تُکْسِبَهُالمَقالَةَ الحَسَنَةَ وَتُخلِصَ لَهُ الدُّعاءَ فیما بَینَکَ وَ بَینَ اللّه ِ عَزَّوَجَلَّ، فَإذا فَعَلتَ ذلِکَ کُنتَ قَدشَکَرتَهُ سِرّا وَ عَلانیَةً ، ثُمَّ إن قَدَرْتَ عَلی مُکافاتِهِ یَوما کافَیْتَهُ؛» (خصال، صفحه 568)
حضرت زین‌العابدین امام سجاد علیه‌السلام فرمودند: حق کسی که به تو نیکی کرده، این است که از او تشکر کنی و نیکیش را به زبان آوری و از وی به خوبی یاد کنی و میان خود و خدای عزّوجلّ برایش خالصانه دعا کنی، هرگاه چنین کردی بی گمان پنهانی و آشکارا از او تشکر کرده ای. سپس اگر روزی توانستی نیکی او را جبران کنی، جبران کن.

جبران خوبی دیگران

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا