درس خارج رهبری
چرا صوت های درس خارج رهبر را نمیگذارند که اهل خبره و ما بتوانیم میزان علمیت او را بسنجیم؟
مقام معظم رهبری تدریس درس خارج دارند که در حسینیه امام خمینی تهران(بیت رهبری) سه روز در هفته تشکیل می شود و موضوعات و مباحثی که تاکنون ارائه گردیده و یا در حال ارائه می باشد در ذیل درس خارج فقه می باشد و موضوعاتی از قبیل جهاد، موسیقی، غیبت، قصاص و… تا کنون در درس خارج ایشان تدریس شده است و در حال حاضر، «مکاسب محرّمه» تدریس میشود که متن و یا فایل صوتی برخی جلسات درسی معظم له در پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری به نشانی اینترنتی www.leader.ir و پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای (مدظلهالعالی) به نشانی www.khamenei.ir منتشر شده است. پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری بر خلاف سایتهای مراجع تقلید که متمرکز بر مسئله مرجعیت و دروس هستند، به تناسب جایگاه و نیازها موضوعات مختلفی را در دستور کار دارد و احیانا به دلایلی از جمله کمبود نیروهای مربوط به تامین محتوای سایت، پیاده سازی و ویرایش متون درس خارج و … امکان انعکاس در فاصله زمانی کوتاه و کامل مقدور نیست. البته لازم است متذکر شویم در سال های اخیر و با گسترش شبکه های معارفی صدا و سیما از جمله رادیو معارف و پخش دروس خارج مراجع معظم تقلید، درخواست هایی برای پخش دروس خارج مقام معظم رهبری از این رسانه مطرح شده است که امید است با فراهم شدن زمینه ها و مقدمات آن، دروس خارج معظم له نیز از این رسانه ها پخش شود.با تمام این احوال، حتی اگر درس های مقام معظم رهبری از طریق رسانه های سراسری پخش نشده و یا فایل صوتی آن از طریق سایت و سایر ابزارهای اطلاع رسانی، در اختیار عموم قرار نگیرد، باز هم امکان ارزیابی علمی ایشان توسط اهل فن وجود داشته و دارد از جمله از طریق مراجعه به پیشینه علمی و نیز شهادت اهل فن همچون مراجع و مجتهدان مسلم و نیز کسانی که یا محضر درسی ایشان را درک کرده اند و یا درمباحثات علمی ایشان مشارکت نموده اند که مطالعه مطالب زیر گواهی بر این مطلب است :
حضرت آیت الله خامنه ای در سن 14 سالگی دروس حوزوی را در مشهد شروع و ادبیات عرب را در مدرسه سلمان خان به پایان رسانید. و شرایع را هم نزد پدر بزرگوارشان و دروس سطح را در مدرسه نواب به پایان رساند.
در سن 16 سالگی در درس خارج مرحوم میلانی شرکت می کرد چون از استعداد خاصی برخوردار بود لذا کم نظیر بود که جوانی در سن 16 سالگی بتواند در درس خارج شرکت نماید.
معظم له تا سال 1337 در مشهد علاوه بر تحصیل به تدریس صرف و نحو، فقه و اصول مشغول بودند. در سال 1337 تا 1343 در قم اشتغال به تحصیل و تدریس داشتند و در محضر اساتیدی چون آیات عظام میرزا احمد مدرس یزدی، آیت الله حاج شیخ هاشم قزوینی و میرزا جواد اقا تهرانی و مرحوم امام و آیت الله بروجردی و آیت الله حاج شیخ مرتضی حائری بهره می جستند.
مدتی هم در نجف اقامت داشتند و در درس آیت الله حکیم, خویی و شاهرودی و میرزا باقر زنجانی, میرزا حسن یزدی و … شرکت می کردند.
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی می فرماید ایشان ( مقام معظم رهبری) اهل نظر و اجتهاد هستند. 20 سال پیش (قبل از انقلاب) وقتی در مشهد، در مسجد گوهرشاد با ایشان برخورد کردم. آن موقع ایشان از مدرسین محترم مشهد بودند. پرسیدم چه چیزی تدریس می کنید می فرمودند مکاسب از مهم ترین و مشکل ترین کتب علمی ماست. به نظر من ایشان (مقام رهبری) یک فقیه و یک مجتهد است به نظر من کسی که در سالهای طولانی در جهان سیاست، اساتیدی چون امام امت داشته و خودش دارای استعداد سرشار است چنین فردی داری مقامات بلند از درک سیاسی است. روزنامه رسالت، 68/3/22.
آیت الله امینی می فرماید: حضرت آیت الله خامنه ای _ دامت برکاته _ در فقاهت و اجتهاد به مرتبه ای است که برای تصدی مقام ولایت و رهبری، صلاحیت کامل دارد. درر الفوائد فی اجوبه القائد، ص 19
آیت الله مؤمن می فرماید: هنگام رای گیری در مجلس خبرگان برای رهبری حضرت آیت الله خامنه ای اجتهاد معظم له با قیام هیأت شرعیه نزد این جانب ثابت بود؛ ولی بعدا به واسطه حضور در جلسات مباحثه فقهی، شخصا به اجتهاد ایشان پی بردم و اکنون شهادت می دهم که معظم له، مجتهدی عادل و جامع الشرایط می باشد. پیشین، ص 21.
آیت الله یوسف صانعی می فرماید: آیت الله خامنه ای، نه تنها مجتهد مسلم می باشد، بلکه فقیه جامع الشرایط واجب الاتباع می باشد.پیشین، ص 17.
آیت الله جوادی آملی می فرماید: اجتهاد و عدالت حضرت آیت الله جناب آقای حاج سید علی خامنه ای _ دامت برکاته _ مورد تایید می باشد. لازم است امت اسلامی _ ایدیهم الله _ در تقویت رهبری معظم له در بذل نفس نفیس، در هیچ گونه نثار و ایثار دریغ نفرمایید. پیشین، ص 19.
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم که مرکب از دهها مجتهد مطلق و چندین مرجع تقلید مىباشد حضرت آیتالله خامنهاى ، را به مرجعیت معرفی کردند که جایگاهی فراتر از اجتهاد می باشد . بر این اساس اعلامیه جامعه مدرسین به این معناست که حداقل شانزده نفر از مجتهدان و خبرگان ایشان را واجد شرایط مرجعیت تقلید مىدانند .
هم چنین در هنگام تصدى ولایت امر پس از رحلت امام خمینى ( ره ) ، آیتاللهالعظمى اراکى ( ره ) و آیتاللهالعظمى گلپایگانى ( ره ) اجتهاد ایشان را تایید کردند . حجت الاسلام و المسلمین حاج سید احمد آقا خمینى ( ره ) نیز مى گویند : « حضرت امام بارها از جناب عالى به عنوان مجتهدى مسلم و بهترین فرد براى رهبرى نام بردند . » ( روزنامه رسالت . 68 / 3 / 16 )
بنابراین مىتوان گفت ، آیتالله خامنهاى یک فقیه و مجتهد عادل و جامعالشرایط مىباشند که این مراتب علمى را در طى دورانى طولانى چه قبل و چه بعد از انقلاب به دست آوردهاند و این امر مورد تصدیق بسیارى از اهل علم و اجتهاد بوده و هست . سابقه تحصیلاتى ایشان در حوزههاى علمیه مشهد ، قم و نجف و شرکت در درس اساتید بزرگوارى در این سه حوزه نشانگر این مطلب است ، ضمن اینکه گزارش هایی که برخی شاگردان دروس معظم له ارائه می دهند حاکی از نقاط قوت و برجستگی های درس ایشان می باشد(به عنوان مثال رک : خاطرات دکتر اسماعیلی جلسات درس خارج معظم له ، http://farsi.khamenei.ir/others-memory?id=21665 )
درس خارج رهبری