دین و اندیشه

نظر اسلام درباره مال و ثروت

پرسش و پاسخ

باسلام،آیاثروتمند بودن دردین اسلام گناهه؟

مقدمه:
آنچه که در اسلام گناه و بد شمرده شده مال اندوزی از راه حرام است واگر کسی از راه مشروع وحلال، کسب ویا در آمدی داشته باشد به این شرط که خمس و زکات مال ودیگر واجبات مالیش را بپردازد، مانعی ندارد که مال اندوزی کند وثروتمندباشد، اهلبیت علیهم السلام با اینکه بسیار ثروتمند بودند بسیار ساده نیز زندگی می کردند ، برنامه ریزی اقتصادی نیز اشکالی ندارد .
  در رابطه با ثروت اندوزی توجه به نکات زیر مفید می باشد :
الف ) ثروت اندوزی از نظر اسلام
1 . از منظر اسلام کسب درآمد حلال مورد تائید قرار گرفته است. امام صادق علیه السّلام در اینخصوص فرموده: خیر و خوبى در آن کس نیست که علاقه ندارد از راه حلال جمع مال نماید تا بدان وسیله آبروى خود را محافظت کند، بدهی خود را بپردازد، و صله رحم نماید.( الحدیت، روایات تربیتى، ج3 ، ص 145).
2 . هدف از کسب مال و دارایی باید انگیزه های الهی باشد نه فخر فروشی. روزى رسول اکرم با اصحاب خود نشسته بود، جوان توانا و نیرومندى را دید که اوّل صبح بکار و کوشش مشغول شده است. کسانى که در محضر آن حضرت بودند گفتند اگر جوانى و نیرومندى خود را در راه خدا بکار می انداخت، این جوان شایسته مدح و تمجید بود. رسول اکرم فرمود: این سخن را نگوئید اگر این جوان براى معاش خود کار میکند که در زندگى محتاج دیگران نباشد و از مردم مستغنى گردد او با این عمل در راه خدا قدم برمیدارد، همچنین اگر کار میکند به نفع والدین ضعیف یا کودکان ناتوان که زندگى آنان را تأمین کند و از مردم بى نیازشان سازد باز هم براه خدا میرود، ولى اگر کار میکند تا با درآمد خود به تهیدستان مباهات نماید و بر ثروت و دارائى خود بیفزاید او براه شیطان رفته و از صراط حق منحرف شده است. (الحدیت، روایات تربیتى، ج 3، ص 148؛ محجة البیضاء، ج 3 ص 140).
3 . ذات انسان سیری ناپذیر است و نسبت به مال حرص و ولع دارد . رسول اکرم (ص) فرموده: اگر فرزند آدم به ظرفیت دو رودخانه بزرگ، سیل طلا در اختیار داشته باشد باز هم قرار نمی گیرد و در طلب ثروت هاى دیگرى است.(الحدیت، روایات تربیتى، ج 3، ص 151).
4 . توصیه اسلام در خصوص ثروت اکتفا نمودن به میزان کفاف است روایت شده رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله به شترچرانى گذر کرد و کسى را فرستاد تا از او شیر بخواهد شتربان گفت: آنچه در پستان شترانست صبحانه قبیله است و آنچه در ظرف هاست شام ایشانست، رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله فرمود: خدایا مال و فرزندانش را زیاد کن. سپس به گوسفند چرانى گذر کرد و کس فرستاد تا از او شیر بگیرد، چوپان گوسفندها را دوشید و هر چه در ظرف داشت، در ظرف پیغمبر صلى اللَّه علیه و آله ریخت و گوسفندى هم براى حضرت فرستاد و عرض کرد همین اندازه نزد ما بود، اگر بیشتر هم بخواهید بشما میدهم. رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله فرمود: خدایا او را بقدر کفاف روزى ده، یکى از اصحاب عرض کرد: یا رسول اللَّه! براى شترچران، دعائى فرمودى که همه ما آن را دوست داریم و براى کسى که حاجتت را روا کرد دعائى فرمودى که همه ما ناخوش داریم. رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله فرمود: آنچه کم باشد و کفایت کند، بهتر است از زیادى که دل را مشغول دارد بار خدایا بمحمد و آل محمد بقدر کفاف روزى کن. در روایت دیگری نقل شده: : مردى از وضع روحى و اخلاقى خود بحضرت صادق علیه السّلام شکایت کرد که در طلب مال میرود و ثروت بدست مى آورد ولى قانع نمی شود و نفس حریصش با وى منازعه دارد و مال بیشترى طلب می کند. سپس گفت بمن چیزى بیاموزید که در اصلاح خوى خود منتفع شوم. حضرت در جواب فرمود:« ان کان ما یکفیک یغنیک فادنى ما فیها یغنیک و ان کان ما یکفیک لا یغنیک فکلّ ما فیها لا یغنیک : اگر بکفاف زندگى اکتفا کنى کمترین مال دنیا بى نیازت میکند و اگر اکتفا نکنى تمام ثروت جهان نمی تواند تو را غنى و بى نیاز سازد»،( بحار الأنوار ، ج 70، ص 178) .
 
ب ) بهترین ثروت از نظر اسلام
بهترین ثروت ایمان و علم و اخلاق و ادب است و نیز مالی که در راه اطاعت الهی و بر طبق دستور او مصرف گردد و در روایات امور متعدد و از زوایای مختلف به عنوان بهترین مال و ثروت معرفی شده است که به برخی اشاره می شود :
1- عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ (ع) قَالَ : خَیْرُ الْمَالِ الثِّقَةُ بِاللَّهِ وَ الْیَأْسُ عَمَّا فِی أَیْدِی النَّاسِ ،حضرت باقر (ع) می فرماید : بهترین مال اعتماد کردن به خداوند و نا امیدی از مال مردم است
(تهذیب الأحکام، ج 6 ، باب المکاسب ، ص 321).
2- امام حسین (ع-) می فرماید: خَیْرَ الْمَالِ مَا وَقَى الْعِرْضَ، بهترین مال آن است که آبرویی با آن حفظ شود.
وسائل الشیعة، ج 21، باب استحباب صیانة العرض بالمال ).
3- امیر مومنان (ع) می فرماید : خیر المال ما قضیت به الحقوق؛ بهترین مال آن است که حقوقی که بر گردن انسان است با آن بر طرف گردد . ( غررالحکم )
و نیز می فرماید : إن خیر المال ما کسب [أکسب ] ثناء و شکرا و أوجب ثوابا و أجرا ؛ بهترین مال آن است که مدح و شکر را به دنبال خود بیاورد و موجب ثواب و پاداش گردد . ( همان )
و نیز می فرماید : خیر اموالک ما کفاک؛ بهترین مال آن است که در زندگی تو را کفایت کند . ( همان )
و نیز می فرماید : خیر المال مما اعان علی المکارم؛ بهترین مال و ثروت آن است که معین و یاور تو در کسب مکارم و فضائل باشد . (همان )
 

نظر اسلام درباره مال و ثروت

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا