دین و اندیشه

زیارت اهل قبور

پرسش و پاسخ

ایا پیامبر(ص) به قبرستان برای فاتحه میرفت یانه؟

جز خبر زیر گزارشی مستند از رفتن پیامبر اعظم بر سر قبور ندیدم اما از سیره اهل‌بیت و روایاتی که رسیده این امری مطلوب بوده وبه آن عمل می‌کرده‌اند. از عایشه نقل شده که سیره پیامبر بر این بود که هر شبی که ایشان نزد او بود، در آخر شب به بقیع مى‌ رفت و مى‌ گفت: «درود بر شما که در خانه مؤمنین آرمیده‌ اید، و به شما آنچه که درباره فردا وعده داده شده بود، عنایت گردید، و ما نیز به شما إن­شاء­اللّه ملحق خواهیم شد، خدایا اهل بقیع را بیامرز «صحیح مسلم،ج۲،ص۶۶۹» از حسین‌بن‌علی(ع) نقل شده : فاطمه دختر پیغمبر، قبر عمویش حمزه را در هر جمعه زیارت می‌کرد؛ سپس نماز می‌خواند و نزد قبر او می‌گریست . «‌المستدرک علی الصحیحین، ج۱،ص۵۳۳؛ سنن البیهقی الکبری، ج۴،ص۷۸»
طبق روایاتی که از حضرات معصومین (ع ) وارد شده است زیارت اهل قبور مومنین در روزهای دوشنبه و پنج شنبه و جمعه مستحب مؤکد است و سنت پیامبر و سیره اهل بیت (ع ) نیز چنین بوده است و فعل معصوم نیز برای ما حجت است و در روایتی از رسول خدا(ص ) آمده است که حضرت فرمود: ((هدیه بفرستید برای مردگان خود)) پس سوال شد چیست هدیه مرده ها؟ فرمود: صدقه و دعا. و فرمود ارواح مؤمنین هر جمعه به آسمان دنیا مقابل خانه ها و منزل های خود فریاد می کنند هر یک از ایشان به آواز حزین با گریه ای اهل من و اولاد من ای پدر من و مادر من و خویشان من مهربانی کنید بر ما…)).
برای آگاهی بیشتر ر.ک : 1- مفاتیح الجنان , مرحوم حاج شیخ عباس قمی، قسمت قبور زیارت مؤمنین , ص 1014 2- اصول کافی , ج 3, باب 13 از ابواب المزار 3- کامل الزیارات , ابن قولویه , ص 320 4- وسائل الشیعه , ج 3, باب 55, ص 223, انتشارات آل البیت
در کتب شیعی روایات زیادی درباره تشویق به زیارت رفتن قبور وجود دارد . از این روایات، استحباب زیارت قبور، متوجه شدن و شاد گشتن روح میت نسبت به زیارت رفتن او، نحوه سلام دادن بر مردگان و دعا کردن برای آنها برداشت می‌شود:
۱. در روایتى “محمّد‌بن‌ مسلم” مى‌گوید: به امام صادق (ع) عرض کردم؟ آیا مردگان را زیارت کنیم؟ فرمود: بله. عرض کردم: آیا وقتى ما به زیارتشان مى‌رویم، آنان‌ صداى ما را مى‌شنوند؟ فرمود: بله، به خدا سوگند، چنین است، مسلّما آنان از آمدن شما خبردار شده و شادمان مى‌گردند و با شما انس مى‌گیرند.
محمد‌بن‌مسلم مى‌گوید: عرض کردم: وقتى به زیارت ایشان رفتیم چه بگوییم؟
فرمود: بگو:«بار خدایا زمین را از پهلوهاى ایشان دور ساز (کنایه از آن که فشار قبر را از ایشان بگردان) و روان‌هایشان را به سوى خود بالا بِبَر، و از جانب خویش خشنودیت را پیشبازشان بفرست، و از رحمتت، همنشینى براى آنان بگمار که دلتنگى و تنهایی‌شان را مبدّل به أنس و آرامى کند و وحشتشان را مبدل به أمن ساز؛ چرا که تو بر هر چیز توانایى.» [۱]۲. محمد‌بن‌مسلم از امام جعفر صادق و ایشان از امیر‌الم‌ؤمنین چنین نقل کرده‌اند که:
به زیارت مُرده‌هاى خود بروید. آنها از زیارت شما شاد مى‌شوند. [۲]۳.محمّد‌بن‌احمد‌بن‌یحیى می‌گوید: من در «فید» (شهرکى است بین کوفه و مکّه) بودم و به همراه على ‌بن ‌بلال به طرف قبر محمّد‌بن ‌اسماعیل ‌بن ‌بزیع مى‌رفتیم، على‌بن‌بلال به من گفت: صاحب این قبر از حضرت رضا(ع) برای من نقل کرد که آن حضرت فرمودند: کسى که بالاى قبر برادر مؤمنش رفته و دست روى آن گذارده و سوره «انّا انزلناه» را هفت مرتبه بخواند، از روز فزع اکبر در امان مى‌باشد. [۳]۴. “عبد الله‌ بن‌سنان” می‌گوید: به امام صادق عرض کردم: سلام کردن بر مرده‌هاى گورستان روا است؟ ایشان فرمود: آرى، به این صورت که مى‌گوئى:
«سلام بر خفتگان این سامان از مسلمانان و مؤمنان. شما طلیعه کاروان ما بودید و ما – اگر خدا بخواهد- به شما ملحق مى‌شویم.» [۴]۵. در کتاب «من لا یحضره الفقیه» چنین نقل شده: حضرت فاطمه(س) هر روز شنبه صبحگاهان به زیارت قبور شهدا مى‌رفت و به سر قبر حمزه می‌آمد و از خداوند، طلب رحمت و مغفرت براى او می‌کرد. [۵]روایات شیعه، در باب زیارت قبور بسیار زیاد است که به جهت اختصار بر همین مقدار کفایت می‌شود.
پی‌نوشت:
۱. من لا یحضره الفقیه، ج‌۱، ص۱۸۱.
۲. الکافی، ج‌۳، ص۲۳۰.
۳. کامل الزیارات،ص ۳۲۰.
۴. الکافی، ج‌۳، ص۲۲۹.
۵. من لا یحضره الفقیه، ج‌۱، ص۱۸۰.
به نقل از پایگاه ویکی فقه

زیارت اهل قبور

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا