دین و اندیشه

جریان ارزشی و آزادی؟

پرسش و پاسخ

33894_613.jpgجریان ارزشی با اینکه هیچ مخالفتی با آزادی های مشروع نداشته است اما هیچ گاه نتوانسته است نماینده گفتمان آزادی باشد و اتفاقا در بسیاری از موارد متهم به مخالف با آزادی از سوی جریان رقیب می شود/این جریان اصیل باید پرچمدار حقوق شهروندی،آزادی و صلح باشد،برای ترویج حقوق شهروندی تلاش کند و در راه آزادی های مشروع و اصیل قدم بردارد.

33894_613.jpgجریان ارزشی با اینکه هیچ مخالفتی با آزادی های مشروع نداشته است اما هیچ گاه نتوانسته است نماینده گفتمان آزادی باشد و اتفاقا در بسیاری از موارد متهم به مخالف با آزادی از سوی جریان رقیب می شود/این جریان اصیل باید پرچمدار حقوق شهروندی،آزادی و صلح باشد،برای ترویج حقوق شهروندی تلاش کند و در راه آزادی های مشروع و اصیل قدم بردارد.

گفتمان ها معمولا در جامعه متناسب با نیازها و مشکلات هر جامعه شکل می گیرند و این نیاز و مطالبه جامعه است که یک گفتمان جدیدی را ایجاد می کند. در واکاوی گفتمان های بعد از انقلاب اسلامی شناخت نیازهای هر زمان ضروری می باشد. بعد از پایان جنگ و خسارت وارد شده به کشور، مطالبه اصلی مردم رسیدن به حدی از رفاه و آسایش بود و در پاسخ به همین نیاز دولت کارگزاران هاشمی رفسنجانی شکل گرفت. در این زمان تفکراتی هم چون رفاه بر دیگر تفکرات غالب شد و تا نیمه دهه 70 ادامه یافت. از نیمه دهه 70 نیازهای جامعه دچار تغیراتی می شود و توسعه اقتصادی جای خود را به توسعه سیاسی می دهد و گفتمان آزادی اکثریت جامعه را در بر می گیرد. در این زمان اینترنت وارد کشور می شود، فضای مطبوعات گسترش می یابد و متناسب با نیازهای جامعه گفتمان آزادی، گفتمان مسلط می شود. این جریان تا سال 84 ادامه پیدا می کند و باز گفتمان مسلط دچار تغییراتی می شود. از سال 84 مطالبه اصلی مردم و جامعه مبارزه با فساد و گسترش عدالت می شود و با انتخاب احمدی نژاد که با همین شعار وارد انتخابات شده بود خود را نشان می دهد. سال 92 بازب۶اشته و مطالبه مردم دچار تغییراتی می شود و گفتمان اعتدال همراه با آزادی به نمایندگی حسن روحانی پیروز انتخابات می شود و این خواسته تا انتخابات 96 ادامه پیدا می کند.

نکته ای در همه انتخابات و ادوار خود را نشان می دهد این است که جریان ارزشی بااینکه هیچ مخالفتی با آزادی های مشروع نداشته است اما هیچ گاه نتوانسته است نماینده گفتمان آزادی باشد و اتفاقا در بسیاری از موارد متهم به مخالف با آزادی از سوی جریان رقیب می شود.

در این زمان جریان ارزشی دریافتند شروع یک نگاه جدید نه تنها لازم بلکه بسیار مهم و راهبردی است. در همین زمان بود که رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) در سخنانی از ضرورت پرچمداری حقوق عامه و حفاظت از آزادی های مشروع توسط قوه قضاییه سخن گفتند.

از نگاه رهبر معظم انقلاب آ‍زادی به دلیل اصالت الهی در فطرت و طبیعت انسانی ریشه دارد و جزءحقوق اساسی همه انسان هاست و قابل سلب نیست.(بیانات در دیدار مسئولان نظام، 15/5/82). و در سخنان دیگری فرمودند:«اسلام ملازم با آزادی است، به گونه ای که هیچ کدام بدون دیگری قابل تصور نیست.»(1/6/61)

رهبر معظم انقلاب(مد ظله العالی) درباره حقوق شهرندی نیز نگاه ویژه ای دارند. از این رو تصریح دارند به اینکه «ما وقتی می خواهیم یک ایرانی را به حقوق حقه خودش برسانیم، از او سوال نمی کنیم که مذهب یا حتی دین تو چیست؟ نه، مواطن ماست و از حقوق همشهری گری با ما دارد استفاده می کند و در این مملکت زندگی می کند. چیزی باید بپردازد، کاری باید بکند و حقوقی هم دارد، حق امنیت، حق زندگی، حق کار، حق تلاش، حق تحصیل و فرهنگ دارد.» (دیدار با روحانیون اهل سنت سیستان و بلوچستان، 27/8/1370)

بنابراین از دیدگاه رهبر معظم انقلاب جریان انقلاب و ارزشی نه تنها مخالف آزادی و حقوق شهروندی نیست بلکه خود از عمل کنندگان و ترویج کنندگان این گفتمان ها است.

سردار سلیمانی نیز در سخنانی گفت رابطه حزب الهی ها با غیر حزب الهی ها از رابطه جریان حزب الهی با هم مهمتر است. وی در سخنانی دیگر گفتند«اینکه در جامعه مدام بگوییم او با حجاب است و این بی حجاب یا اصلاح طلب و اصول گرا، چه کسی می ماند؟ این ها همه مردم ما هستند»

تولید هراس اجتماعی از جریان ارزشی و انقلابی و اینکه این جریان با گفتمان هایی مانند آزادی، صلح و توسعه مخالف است همواره سوژه جریان رقیب بوده و هست.

پس در این شرایط و با توجه به نیازهای جامعه، تغییراتی لازم است که هم آرمان های انقلاب اسلامی را در نظر بگیرد و هم بتواند به نیازهای مردم پاسخگو باشد و هم اینکه از سوی جریانات دیگر و حتی مخالفان جمهوری اسلامی به ناحق متهم به مخالف با آزادی نشود.

بنابراین جریان ارزشی نه تنها می تواند بلکه باید پرچمدار حقوق شهروندی، آزادی و صلح باشد، برای ترویج حقوق شهروندی تلاش کند و در راه آزادی های مشروع و اصیل قدم بردارد. و در این راه خطیر، ارتباط هرچه بیشتر با مردم و شناسایی نیازهای اساسی جامعه، مسئله اصلی است./

منبع: سایت بصیرت، سید محمد علی فروتن، ۱۷ شهریور ۱۳۹۶

جریان ارزشی و آزادی؟

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا