عوامل ضعف حافظه
حدیث کسا را در چه مواقعی می توان خواند و خواندنش چه ثوابی دارد؟ و لطفا چند ذکر برای تقویت حافظه و یادگیری سریع بگویید؟
الف. ازاحادیثی که منتسب به حضرت زهرا سلام الله علیها است حدیث شریف کساء است. این حدیث به قدری اهمیت دارد که می توان آن را در راستای معرفی پیشوایان و راهنمایان امّت اسلام و یکی از نقاط روشن و برجستۀ خصایص و فضایل اهل بیت گرامی معرفی کرد. که خواندن آن ، داراى پاداش و آثارو برکات فراوانى است. آمده در هر محفلى که شیعیان و علاقه مندان ما این حدیث را بخوانند، رحمت الهى بر آنان نازل مى شود، فرشتگان براى آن ها استغفار مى کنند، اندوهِ غم زدگان برطرف مى شود و حاجات روا خواهد شد».این حدیث همواره نزد علما و فقها به خصوص مراجع عظام تقلید از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است به طوری که این بزرگان برای رفع حاجت و دفع گرفتاری و بلا بدان توصیه و تاکید می کردند. و در هرحال می توان این حدیث را خواند. ب. براى افزایش تقویت حافظه خواندن آیات و دعاهائی تاکید شده است که از جمله گفته اند کسى که مى خواهد حافظه اش زیاد شود مبادرت به:
1 -خواندن قرآن، به خصوص خواندن مداوم آیت الکرسی؛
2ـ فرستادن صلوات بر محمد مصطفی ـ صلی الله عَلیهِ وَ اله و سَلَّم ـ و اهل بیت ـ علیهم السّلام ؛
3ـ مسواک کردن؛
4-عسل خوردن؛
5ـ استمرار برخوردن مویز در ناشتا پیش از صبحانه، به خصوص اگر سرخ باشد. و بیست و یک دانه داشته باشد،که براى فهم و ذهن و حافظه نافع است ؛ چرا که این ماده حاوی مقدار زیادی فسفر است که باعث رشد و سر زندگی قوای مغزی می شود.
6ـ تنظیم برنامه برای کارهای روزانه دربعضی از کتب که مکرر به تجربه رسیده نوشته شده باید که این آیاتی که درذیل بیان می شود را بر مویز بخوانید و صبح ناشتا بخورید:
لَقَدْ مَنَّ اللّهُ عَلَى الْمُؤمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ یَتْلُو عَلَیْهِمْ آیَاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتَابَ وَ الْحِکْمَةَ وَإِن کَانُواْ مِن قَبْلُ لَفِی ضَلالٍ مُّبِینٍ . (آل عمران/164 )
و همچنین دعاهائی هم دراین زمینه واردشده است دعاى: سُبْحانَ مَنْ لا یَعْتَدى عَلى اهْلِ مَمْلَکَتِهِ سُبْحانَ مَنْ لا یَأخُذُ اهْلَ الْارْضِ بِالْوانِ الْعَذابِ سُبْحانَ الرَّؤوُفِ الرَّحیمِ اللهُمَّ اْجَعلْ لى فى قَلْبى نُوراً وَ بَصَراً وَ فَهْماً وَ عِلْماً انَّکَ عَلى کُلِّ شَئٍ قَدیرٌ.
این دعا را مى توانید در اوایل کتاب مفاتیح الجنان در بحث تعقیبات مشترکه پیدا کنید و بخوانید.
و هر روز بعد از نماز صبح پیش از آنکه تکلم کند، بگوید: یا حىّ یا قیّوم فلا یفوت شیئاً علمُه و لایؤده .ودر کتاب شریف کافى نیز از امام معصوم نقل شده است که از خدا بخواه که عقل تو را قوى بگرداند و از خدا طلب فهم و درک نماید علاوه بر امور ذکر شده بطور کلى به دست مى آید که امور معنوى و عبادى براى تقویت قواى ذهنى مؤثر است.
در روایات معصومین ـ علیهم السلام ـ همچنین به عوامل نسیان و کم حافظه گی اشاره شده است. به چند مورد از آنها اشاره می کنیم:
1- انجام گناهان که کثرت گناه و معاصى وکثرت هموم و احزان در امر دنیا و کثرت اشتغال و علائق و باعث کم حافظه گی می شود.
2-خوردن ترشیها؛
3- خنده زیاد و بلند خندیدن؛
4- بی احترامی به استاد؛
5- خوردن زیاد پنیر؛
6- خواندن نوشته های روی قبرها؛
7- خوردن و آشامیدن در حال جنابت ؛
8- خوردن غذای داغ ؛
9- زیاده روی در مباشرت جنسی ؛
10- بوییدن بوهای بد.
عوامل ضعف حافظه