دین و اندیشه
رابطه جنسی در دوران بارداری
دوست محترم ابتدا ورودتان را به جمع دوستان پرسمان خوش آمد می گوییم و به جهت روحیه پرسشگری و همچنین روحیه تقوی و دوری از گناه به شما تبریک می گوییم. در جواب سوال شما ابتدا نکاتی کلی در رابطه با مسائل جنسی در دوران بارداری همسر، خدمتتان ارائه می کنیم و پس از آن به جواب این سوال که آیا می شود در این دوره نزدیکی داشت یا نه؟ و اگر جواب مثبت است چه نکاتی را باید رعایت نمود؟ خواهیم پرداخت.
بهداشت جنسی در بارداری:
۱. برخی خانمها در حین بارداری بخصوص سه ماهه اول و تا زمانی پس از زایمان بر اثر تغییرات هورمونی و جسمانی ناشی از بارداری با کاهش میل جنسی روبرو می شوند.
دوست محترم ابتدا ورودتان را به جمع دوستان پرسمان خوش آمد می گوییم و به جهت روحیه پرسشگری و همچنین روحیه تقوی و دوری از گناه به شما تبریک می گوییم. در جواب سوال شما ابتدا نکاتی کلی در رابطه با مسائل جنسی در دوران بارداری همسر، خدمتتان ارائه می کنیم و پس از آن به جواب این سوال که آیا می شود در این دوره نزدیکی داشت یا نه؟ و اگر جواب مثبت است چه نکاتی را باید رعایت نمود؟ خواهیم پرداخت.
بهداشت جنسی در بارداری:
1. برخی خانمها در حین بارداری بخصوص سه ماهه اول و تا زمانی پس از زایمان بر اثر تغییرات هورمونی و جسمانی ناشی از بارداری با کاهش میل جنسی روبرو می شوند.
2. از نظر روحی، نگرانی راجع به حاملگی و بچه و احساس این که اندام، از فرم عادی خارج شده می توانداز میزان تمایلات جنسی خانم بکاهد. از نظر جسمی، درسه ماهه ی اوّل تهوع و استفراغ و خستگی و درسه ماهه آخر افزایش وزن و فرم شکم و حساسیت پستانها، افزایشات ترشحات رحمی و تکرار عفونتهای قارچی همه می توانند میل جنسی خانم را کاهش دهند . البته از نظرعلمی، به علت افزایش میزان هورمونهای جنسی وجریان خون لگنی، قاعدتاً تمایل جنسی زن باردار بیشتر می شود. برخلاف نگرانی خانمها از اندام جدیدشان، بسیاری از آقایان از فرم جدید بدن خانمشان راضی هستند و مقاربت را نوعی نزدیک تر شدن به شرایط جدید همسرشان می دانند و معمولاً آقایان ملاحظه شرایط خانمشان را می کنند.
3. بایستی توجه داشت که منظور از ارتباط جنسی، فقط سکس و نزدیکی نیست و این ارتباط می تواند روابط عاشقانه ای باشد که موجب ریلکس شدن عضلات بدن زن وآرامش او گردد وحتی این رابطه می تواند به شکل های دیگر بوده وبدون انجام نزدیکی زن ومرد هردو لذت ببرند.
4. بعضی از زنان از ارگاسم در دوران بارداری میترسند؛ چرا که تصور میکنند انقباضاتی که در رحم، درحالت ارگاسم ایجاد میشود، منجر به نرسیدن اکسیژن به جنین میشود، در حالی که انقباضی که در حین ارگاسم ایجاد میشود بسیار گذرا است ومشکلی برای جنین ایجاد نمیکند .
5. در یک حاملگی طبیعی و بدون خطر، نزدیکی نمی تواند باعث صدمه به جنین شود یا خطر سقط را ایجاد کند. جنین به خوبی توسط کیسه ی آب و ماهیچه های رحمی محافظت می شود. علاوه براین یک ترشح غلیظی در دهانه رحم وجود دارد و آنرا می بندد و از انتقال عفونت به داخل رحم جلوگیری می کند. هر چند معمولاً به خانمهایی که سابقه ی سقط دارند توصیه می شود که نزدیکی نداشته باشند. بنابراین اگر احیاناً پس از نزدیکی، سقط صورت گیرد، پدر و مادر احتمالاً خودشان راسر زنش می کنند ولی باید این را بدانند که در هر حال این سقط صورت می گرفت و ارتباطی به نزدیکی آنها نداشته است.
6. در صورتی که خانمی سابقه ی زایمان زودرس دارد ، توصیه می شود که در صورتی که نزدیکی انجام می شود سعی کند به اوج لذت جنسی ( ارگاسم ) نرسد. چنین حالتی در زن باعث ایجاد انقباضات جزئی در رحم می شود. از آنجایی که مایع منی محتوی ماده ای بنام پروستاگلاندین می باشد و آن هم باعث تحریک انقباضات رحمی می شود، توصیه می شود این مایع در واژن ریخته نشود (یا از کاندوم استفاده شود و یا همانند روش جلوگیری طبیعی، نزدیکی صورت گیرد) و بطور کلی نزدیکی با ملایمت بیشتری همراه باشد. البته در کسانی که سابقه ی زایمان زودرس ندارند، این مسائل نقشی ندارند. با این حال توصیه می شود در یکی دوماه آخر دقت بیشتری در این مسائل صورت گیرد.
7. خانم باردار باید مراقب علائم خطر مثل لکه بینی، درد مداوم، کم شدن حرکات جنین باشد و با پزشک مامای خود در خصوص روابط جنسی خود مشورت کند و مشاورهای در این خصوص بگیرد و در واقع یکی از مراقبتهای دوره بارداری مشاوره درباره رابطه جنسی است و مسئول بهداشتی بایستی در خصوص این رابطه از زن باردار سئوال کند که آیا در این زمینه مشکلی دارند یا نه.
8. اگر نزدیکی در حین بارداری برای زن مضر باشد و زوجین توسط متخصص از داشتن روابط جنسی منع شوند نباید داشتن روابط عاشقانه فراموش شود چرا که ممکن است زن دچار افسردگی پس از زایمان شود و گمان کند مورد بی توجهی همسرش قرار گرفته است.
9. درشرایط زیر مقاربت ممنوع است : سابقه تهدید به سقط،— سابقه زایمان زودرس،— جفت سر راهی (قرار گرفتن جفت در قسمت پایین رحم)، دهانه رحم نارسا، دهانه رحم باز شده، کیسه آب باز شده، درد و انقباض، خونریزی رحمی، هنگامی که وضعیت راحتی نمی توانید پیدا کنید، وجود ضایعات هرپسی (مانند تبخال) برروی دستگاه تناسلی زن ویا مرد، دردهای زیر دل، فشار خون بالا، خونریزی واژینال،— سابقه زایمانهای زیاد ( بیش از 5 بارداری )،— 4 هفته آخر بارداری،— پارگی زودرس پرده ها ی دور جنین، وجود بیماریهای آمیزشی در همسر و یا شک به آن، چندقلو بودن حاملگی، آغاز پیش از موعد دردهای زایمانی، دیابت، حاملگی های پرخطر، درد به هنگام آمیزش جنسی.
10. بنابراین اگر مطمئن نیستید که فعالیت جنسی در طی بارداری برای شما بی ضرر است حتما با پزشک یا ماما تماس بگیرید و یا در ملاقات حضوری موضوع را با او مطرح کنید.
اکنون به طور کلی با مسائل جنسی در دوران بارداری بیشتر آشنا شده اید و همچنین متوجه شده اید که در شرایط عادی و با رعایت مسائل بهداشتی می توان با همسر در دوران بارداری نزدیکی داشت؛ اما با توجه به غیر عادی بودن وضعیت همسر در این نزدیکی ها باید نکاتی را در نظر داشت و رعایت نمود.
نکات کلی:
1. بطور کلی، در حاملگیهای بدون مشکل و طبیعی، مقاربت خطری ندارد و هیچگونه مانعی برای نزدیکی کردن زوج ها وجود ندارد؛ مگر اینکه خانم احساس ناراحتی کند، مشکلی داشته باشد و یا به هر دلیل دیگری توسط پزشک و یا ماما ازنزدیکی کردن منع شده باشد.
2. برقراری رابطه جنسی نه تنها آسیبی به همسر وارد نمیسازد، بلکه به دلیل اینکه همسر در این دوره احتیاج بیشتری به توجه و حمایت از جانب شوهرش دارد، برقراری رابطه موجب آرامش وی میشود؛ چرا که اگر مرد به لحاظ رعایت حال همسرش رابطه جنسی با وی را به طور کامل قطع کند، ممکن است در روحیه همسرش تاثیر بدی داشته باشد و او گمان کند به دلیل تغییرات اندام ، لکهای صورت و ورم و بزرگ شدن شکمش، جذابیت جنسی لازم را برای همسرش ندارد و از جانب شوهرش کنار گذاشته شده است.
3. با پیشرفت حاملگی قاعدتاً وضعیت عادی مقاربت برای زوجین مشکل تر می شود و علاوه بر این با بزرگ شدن رحم و جنین، خوابیدن مادر به پشت برای جنین خطرناک می شود؛ بنابراین توصیه می شود که نزدیکی به صورت خوابیدن به پهلو و یا زن بر روی مرد صورت گیرد. به طور کلی باید حالت زن و مرد به گونه ای باشد که اولا فشاری به خانم وارد نشود، ثانیا در حین نزدیکی خانم احساس راحتی نماید، ثالثا هر گاه احساس ناراحتی کرد بتواند وضعیت را تغییر دهد.
4. در این دوره مقاربت باید با ملایمت و آرامی انجام گیرد و از دخول عمقی جلوگیری شود.
5. به خاطر داشته باشید زنان در طی بارداری بیشتر در معرض عفونت بویژه عفونتهای آمیزشی هستند . بنابراین باید نکات بهداشتی را بیشتر رعایت کنند.
6. تعداد زیادی از خانم ها حس میکنند دیگر به عنوان یک زن برای همسر خود جذاب نیستند. بنابراین برای برگرداندن میل جنسی همسرتان مهمترین نکته این است که هرگز او را مجبور به برقراری ارتباط جنسی نکنید که نتیجه عکس دارد، در مقابل ابراز محبت به شیوه های گوناگون می تواند او را به سوی شما جذب نماید.
7. توصیه میشود در هر رابطه جنسی علاوه بر نوازش و معاشقه، به آرامی ماساژهایی در ناحیه کمر و سایر قسمتهای بدن توسط شوهر داده شود وپس از ایجاد آمادگی لازم، نزدیکی انجام گیرد.
8. مرد باید زمان و تعداد دفعات نزدیکی را تنظیم بکند و متوجه باشد که نزدیکی عمقی نباشد تا زن دچار درد یا صدمهای نشود.
9. همسران باید با هم در مورد نحوه نگاهداشتن تماس فیزیکی شان در حین بارداری صحبت کنند. اینکه چه کاری را بیشتردوست دارند و چه کاری را کمتر. این کار باعث می شود که زوجین به مرور شیوه خاص خودشان راشکل بدهند و از آن در طول زمان لذت ببرند.
10. حتی در موارد و زمانهایی که زوجین نزدیکی ندارند، می توانند از نظر فیزیکی با هم در تماس باشند. ماساژ دادن و نوازش کردن خانم ها در دوران بارداری به آرامش فکری و عضلانی شان کمک می کند بنابر این در نهایت فرزند شادابتری هم خواهند داشت. این کار همچنین باعث می شود که زوج ها پس از تولد فرزندشان هم زودتر به حالت طبیعی زندگی جنسی خود برگردند.
نکات مربوط به دوره های خاص:
1. سه ماهه اول بارداری: تهوع و استفراغ دوران بارداری از هفته 6 بارداری آغاز می شود، در این دوران روابط جنسی و یا حتی تصور آن نیز ممکن است موجب بروز حالت تهوع در زنان باردار شود. اغلب زنان حس می کنند بویایی شان تقویت شده و هر بویی به نظرشان تهوع آور می رسد. بروز حساسیت سینه ها بویژه در سه ماهه اول در زنان شایع است وتحریک سینه ها در هنگام برانگیختگی جنسی می تواند دردناک باشد. بسیاری از خانمها در طی سه ماهه اول بارداری از درد زیر دل و کرامپها وکمر درد پس از ارگاسم شکایت می کنند. بنابراین در این دوره این موارد باید رعایت شود: تحریک سینه ها باید متوقف شود، در صورت خستگی، زمان آمیزش باید کوتاهتر شود، به همسرتان اطمینان دهید که هنوز دوستش دارید، ماساژ کمر در این دوره علاوه بر مفید بودن احساس خوشایندی را نیز برای زنان باردار فراهم می نماید. بنابراین می توانید محبتتان را با ماساژدادن، در آغوش گرفتن و بوسیدن ابراز کنید.—
2. سه ماهه دوم بارداری بافتهای داخل و اطراف واژن در این دوره دچار احتقان می شوند که این پرخونی ناشی از افزایش عروق خونی و خونرسانی در دوره بارداری است. در این دوره بازگشت به حالت عادی پس از ارگاسم ، نیازمند وقت بیشتری بوده و هیچگاه بصورت کامل انجام نمی شود. بنابراین نوازشها و معاشقه های پس از آمیزش باید طولانی تر باشد. این حالت به همراه پرخونی لگن می تواند منجر به بروز کرامپها و کمردرد شود. دیس پارونی (درد در حین آمیزش عمیق) یکی از عوارض شایع این دوره است و می تواند ناشی از عفونت مجاری ادراری؛ عدم لغزندگی واژن یا فشرده شدن آلت روی دهانه رحم باشد. بنابراین علل اولیه مانند عفونت ها یا نزدیکی عمیق باید شناسایی و برطرف شوند. در طی سه ماهه دوم بارداری، بدن زن باردار ویژگیهای حاملگی را بیشتر نشان داده و شکم نیز بزرگتر می شود. بنابراین قرار گرفتن در بعضی از وضعیتها از جمله وضعیت رو در رو که مرد در بالا قرار گرفته؛ می تواند موجب بروز نارحتی در زنان گردد، زیرا ایجاد هر فشاری بر سینه ها و شکم دردناک است. بنابراین می توانید ازوضعیتهایی استفاده کنید، که فشار کمتری بر روی سینه و شکم وارد بیاورند. قرار گرفتن در وضعیت پهلو، وضعیت بهتری برای این دوره از بارداری است. در این دوره حرکت جنین نیز می تواند موجب کاهش میل جنسی دربعضی از خانمها گردد. بسیاری ازخانمها، با احساس حرکت جنین در طی فعالیت جنسی احساس گناه کرده و تصور می کنند جنین در حال مشاهده آنهاست. در حالی که این نگرانی کاملا بی مورد است.
3. سه ماهه سوم بارداری با مشکلات گوارشی و سوزش سردل، اغلب موجب آزار خانم باردار می شود و اگر هنگام نزدیکی زیر همسر قرار گیرد، مشکل شدیدتر می شود. این حالت می تواند با نزدیکی از پهلو که به انرژی کمتری احتیاج دارد برطرف شود. رحم نیز ممکن است به دنبال نزدیکی دچار انقباضی مداوم و طولانی مدت گردد( بویژه اگر ارگاسم یک دقیقه یا بیشتر طول بکشد). برای بعضی از زنان این احساس خوشایند و لذت بخش بوده و برای دیگر زنان موجب بروز ترس و وحشت می شود زیرا نگرانند که اکسیژن به جنین نرسد یا او در طی انقباضات رحم صدمه ببیند. در حالی که این ترس بیهوده است و نباید نگران بود. بنابراین خانم باید به محض احساس فشار و انقباض رحم، به پهلوی چپ دراز کشیده و مدتی استراحت کند. در این دوران، فاز بازگشت نیز پس از ارگاسم ناقص بوده و احساس برانگیختگی در زن، ادامه می یابد. بنابراین مدت معاشقه پس از امیزش را کمی طولانی تر کنید تا این مدت به خوبی طی شود. بسیاری از زنان از عدم ارضای جنسی در طی نزدیکی یا ارگاسم شکایت دارند. این حالت نیز طبیعی است. فقط می توانید در صورت تمایل، مدت معاشقه پیش از امیزش را کمی طولانی تر کنید. بازگشت احساس خستگی در سه ماهه سوم بارداری برای بسیاری از زنان ازار دهنده است. (به دلیل کمبود خواب و تحمل وزن زیاد شکم) . به محض احساس خستگی در خانم، وضعیتتان را تغییر دهید و یا اینکه خانم به پهلوی چپ خوابیده و استراحت کند. ماساز کمر علاوه بر کاهش درد و گرفتگی می تواند خوشایند بوده و ارتباط شما را با همسرتان را حفظ کند.
منابع
– کتاب درسنامه اختلالات جنسی تالیف: دکتر شایسته جهانفر و دکتر میترا مولائی نژاد
– کتاب ازدواج مکتب انسان سازی تالیف: دکتر پاک نژاد
بهداشت جنسی در بارداری:
1. برخی خانمها در حین بارداری بخصوص سه ماهه اول و تا زمانی پس از زایمان بر اثر تغییرات هورمونی و جسمانی ناشی از بارداری با کاهش میل جنسی روبرو می شوند.
2. از نظر روحی، نگرانی راجع به حاملگی و بچه و احساس این که اندام، از فرم عادی خارج شده می توانداز میزان تمایلات جنسی خانم بکاهد. از نظر جسمی، درسه ماهه ی اوّل تهوع و استفراغ و خستگی و درسه ماهه آخر افزایش وزن و فرم شکم و حساسیت پستانها، افزایشات ترشحات رحمی و تکرار عفونتهای قارچی همه می توانند میل جنسی خانم را کاهش دهند . البته از نظرعلمی، به علت افزایش میزان هورمونهای جنسی وجریان خون لگنی، قاعدتاً تمایل جنسی زن باردار بیشتر می شود. برخلاف نگرانی خانمها از اندام جدیدشان، بسیاری از آقایان از فرم جدید بدن خانمشان راضی هستند و مقاربت را نوعی نزدیک تر شدن به شرایط جدید همسرشان می دانند و معمولاً آقایان ملاحظه شرایط خانمشان را می کنند.
3. بایستی توجه داشت که منظور از ارتباط جنسی، فقط سکس و نزدیکی نیست و این ارتباط می تواند روابط عاشقانه ای باشد که موجب ریلکس شدن عضلات بدن زن وآرامش او گردد وحتی این رابطه می تواند به شکل های دیگر بوده وبدون انجام نزدیکی زن ومرد هردو لذت ببرند.
4. بعضی از زنان از ارگاسم در دوران بارداری میترسند؛ چرا که تصور میکنند انقباضاتی که در رحم، درحالت ارگاسم ایجاد میشود، منجر به نرسیدن اکسیژن به جنین میشود، در حالی که انقباضی که در حین ارگاسم ایجاد میشود بسیار گذرا است ومشکلی برای جنین ایجاد نمیکند .
5. در یک حاملگی طبیعی و بدون خطر، نزدیکی نمی تواند باعث صدمه به جنین شود یا خطر سقط را ایجاد کند. جنین به خوبی توسط کیسه ی آب و ماهیچه های رحمی محافظت می شود. علاوه براین یک ترشح غلیظی در دهانه رحم وجود دارد و آنرا می بندد و از انتقال عفونت به داخل رحم جلوگیری می کند. هر چند معمولاً به خانمهایی که سابقه ی سقط دارند توصیه می شود که نزدیکی نداشته باشند. بنابراین اگر احیاناً پس از نزدیکی، سقط صورت گیرد، پدر و مادر احتمالاً خودشان راسر زنش می کنند ولی باید این را بدانند که در هر حال این سقط صورت می گرفت و ارتباطی به نزدیکی آنها نداشته است.
6. در صورتی که خانمی سابقه ی زایمان زودرس دارد ، توصیه می شود که در صورتی که نزدیکی انجام می شود سعی کند به اوج لذت جنسی ( ارگاسم ) نرسد. چنین حالتی در زن باعث ایجاد انقباضات جزئی در رحم می شود. از آنجایی که مایع منی محتوی ماده ای بنام پروستاگلاندین می باشد و آن هم باعث تحریک انقباضات رحمی می شود، توصیه می شود این مایع در واژن ریخته نشود (یا از کاندوم استفاده شود و یا همانند روش جلوگیری طبیعی، نزدیکی صورت گیرد) و بطور کلی نزدیکی با ملایمت بیشتری همراه باشد. البته در کسانی که سابقه ی زایمان زودرس ندارند، این مسائل نقشی ندارند. با این حال توصیه می شود در یکی دوماه آخر دقت بیشتری در این مسائل صورت گیرد.
7. خانم باردار باید مراقب علائم خطر مثل لکه بینی، درد مداوم، کم شدن حرکات جنین باشد و با پزشک مامای خود در خصوص روابط جنسی خود مشورت کند و مشاورهای در این خصوص بگیرد و در واقع یکی از مراقبتهای دوره بارداری مشاوره درباره رابطه جنسی است و مسئول بهداشتی بایستی در خصوص این رابطه از زن باردار سئوال کند که آیا در این زمینه مشکلی دارند یا نه.
8. اگر نزدیکی در حین بارداری برای زن مضر باشد و زوجین توسط متخصص از داشتن روابط جنسی منع شوند نباید داشتن روابط عاشقانه فراموش شود چرا که ممکن است زن دچار افسردگی پس از زایمان شود و گمان کند مورد بی توجهی همسرش قرار گرفته است.
9. درشرایط زیر مقاربت ممنوع است : سابقه تهدید به سقط،— سابقه زایمان زودرس،— جفت سر راهی (قرار گرفتن جفت در قسمت پایین رحم)، دهانه رحم نارسا، دهانه رحم باز شده، کیسه آب باز شده، درد و انقباض، خونریزی رحمی، هنگامی که وضعیت راحتی نمی توانید پیدا کنید، وجود ضایعات هرپسی (مانند تبخال) برروی دستگاه تناسلی زن ویا مرد، دردهای زیر دل، فشار خون بالا، خونریزی واژینال،— سابقه زایمانهای زیاد ( بیش از 5 بارداری )،— 4 هفته آخر بارداری،— پارگی زودرس پرده ها ی دور جنین، وجود بیماریهای آمیزشی در همسر و یا شک به آن، چندقلو بودن حاملگی، آغاز پیش از موعد دردهای زایمانی، دیابت، حاملگی های پرخطر، درد به هنگام آمیزش جنسی.
10. بنابراین اگر مطمئن نیستید که فعالیت جنسی در طی بارداری برای شما بی ضرر است حتما با پزشک یا ماما تماس بگیرید و یا در ملاقات حضوری موضوع را با او مطرح کنید.
اکنون به طور کلی با مسائل جنسی در دوران بارداری بیشتر آشنا شده اید و همچنین متوجه شده اید که در شرایط عادی و با رعایت مسائل بهداشتی می توان با همسر در دوران بارداری نزدیکی داشت؛ اما با توجه به غیر عادی بودن وضعیت همسر در این نزدیکی ها باید نکاتی را در نظر داشت و رعایت نمود.
نکات کلی:
1. بطور کلی، در حاملگیهای بدون مشکل و طبیعی، مقاربت خطری ندارد و هیچگونه مانعی برای نزدیکی کردن زوج ها وجود ندارد؛ مگر اینکه خانم احساس ناراحتی کند، مشکلی داشته باشد و یا به هر دلیل دیگری توسط پزشک و یا ماما ازنزدیکی کردن منع شده باشد.
2. برقراری رابطه جنسی نه تنها آسیبی به همسر وارد نمیسازد، بلکه به دلیل اینکه همسر در این دوره احتیاج بیشتری به توجه و حمایت از جانب شوهرش دارد، برقراری رابطه موجب آرامش وی میشود؛ چرا که اگر مرد به لحاظ رعایت حال همسرش رابطه جنسی با وی را به طور کامل قطع کند، ممکن است در روحیه همسرش تاثیر بدی داشته باشد و او گمان کند به دلیل تغییرات اندام ، لکهای صورت و ورم و بزرگ شدن شکمش، جذابیت جنسی لازم را برای همسرش ندارد و از جانب شوهرش کنار گذاشته شده است.
3. با پیشرفت حاملگی قاعدتاً وضعیت عادی مقاربت برای زوجین مشکل تر می شود و علاوه بر این با بزرگ شدن رحم و جنین، خوابیدن مادر به پشت برای جنین خطرناک می شود؛ بنابراین توصیه می شود که نزدیکی به صورت خوابیدن به پهلو و یا زن بر روی مرد صورت گیرد. به طور کلی باید حالت زن و مرد به گونه ای باشد که اولا فشاری به خانم وارد نشود، ثانیا در حین نزدیکی خانم احساس راحتی نماید، ثالثا هر گاه احساس ناراحتی کرد بتواند وضعیت را تغییر دهد.
4. در این دوره مقاربت باید با ملایمت و آرامی انجام گیرد و از دخول عمقی جلوگیری شود.
5. به خاطر داشته باشید زنان در طی بارداری بیشتر در معرض عفونت بویژه عفونتهای آمیزشی هستند . بنابراین باید نکات بهداشتی را بیشتر رعایت کنند.
6. تعداد زیادی از خانم ها حس میکنند دیگر به عنوان یک زن برای همسر خود جذاب نیستند. بنابراین برای برگرداندن میل جنسی همسرتان مهمترین نکته این است که هرگز او را مجبور به برقراری ارتباط جنسی نکنید که نتیجه عکس دارد، در مقابل ابراز محبت به شیوه های گوناگون می تواند او را به سوی شما جذب نماید.
7. توصیه میشود در هر رابطه جنسی علاوه بر نوازش و معاشقه، به آرامی ماساژهایی در ناحیه کمر و سایر قسمتهای بدن توسط شوهر داده شود وپس از ایجاد آمادگی لازم، نزدیکی انجام گیرد.
8. مرد باید زمان و تعداد دفعات نزدیکی را تنظیم بکند و متوجه باشد که نزدیکی عمقی نباشد تا زن دچار درد یا صدمهای نشود.
9. همسران باید با هم در مورد نحوه نگاهداشتن تماس فیزیکی شان در حین بارداری صحبت کنند. اینکه چه کاری را بیشتردوست دارند و چه کاری را کمتر. این کار باعث می شود که زوجین به مرور شیوه خاص خودشان راشکل بدهند و از آن در طول زمان لذت ببرند.
10. حتی در موارد و زمانهایی که زوجین نزدیکی ندارند، می توانند از نظر فیزیکی با هم در تماس باشند. ماساژ دادن و نوازش کردن خانم ها در دوران بارداری به آرامش فکری و عضلانی شان کمک می کند بنابر این در نهایت فرزند شادابتری هم خواهند داشت. این کار همچنین باعث می شود که زوج ها پس از تولد فرزندشان هم زودتر به حالت طبیعی زندگی جنسی خود برگردند.
نکات مربوط به دوره های خاص:
1. سه ماهه اول بارداری: تهوع و استفراغ دوران بارداری از هفته 6 بارداری آغاز می شود، در این دوران روابط جنسی و یا حتی تصور آن نیز ممکن است موجب بروز حالت تهوع در زنان باردار شود. اغلب زنان حس می کنند بویایی شان تقویت شده و هر بویی به نظرشان تهوع آور می رسد. بروز حساسیت سینه ها بویژه در سه ماهه اول در زنان شایع است وتحریک سینه ها در هنگام برانگیختگی جنسی می تواند دردناک باشد. بسیاری از خانمها در طی سه ماهه اول بارداری از درد زیر دل و کرامپها وکمر درد پس از ارگاسم شکایت می کنند. بنابراین در این دوره این موارد باید رعایت شود: تحریک سینه ها باید متوقف شود، در صورت خستگی، زمان آمیزش باید کوتاهتر شود، به همسرتان اطمینان دهید که هنوز دوستش دارید، ماساژ کمر در این دوره علاوه بر مفید بودن احساس خوشایندی را نیز برای زنان باردار فراهم می نماید. بنابراین می توانید محبتتان را با ماساژدادن، در آغوش گرفتن و بوسیدن ابراز کنید.—
2. سه ماهه دوم بارداری بافتهای داخل و اطراف واژن در این دوره دچار احتقان می شوند که این پرخونی ناشی از افزایش عروق خونی و خونرسانی در دوره بارداری است. در این دوره بازگشت به حالت عادی پس از ارگاسم ، نیازمند وقت بیشتری بوده و هیچگاه بصورت کامل انجام نمی شود. بنابراین نوازشها و معاشقه های پس از آمیزش باید طولانی تر باشد. این حالت به همراه پرخونی لگن می تواند منجر به بروز کرامپها و کمردرد شود. دیس پارونی (درد در حین آمیزش عمیق) یکی از عوارض شایع این دوره است و می تواند ناشی از عفونت مجاری ادراری؛ عدم لغزندگی واژن یا فشرده شدن آلت روی دهانه رحم باشد. بنابراین علل اولیه مانند عفونت ها یا نزدیکی عمیق باید شناسایی و برطرف شوند. در طی سه ماهه دوم بارداری، بدن زن باردار ویژگیهای حاملگی را بیشتر نشان داده و شکم نیز بزرگتر می شود. بنابراین قرار گرفتن در بعضی از وضعیتها از جمله وضعیت رو در رو که مرد در بالا قرار گرفته؛ می تواند موجب بروز نارحتی در زنان گردد، زیرا ایجاد هر فشاری بر سینه ها و شکم دردناک است. بنابراین می توانید ازوضعیتهایی استفاده کنید، که فشار کمتری بر روی سینه و شکم وارد بیاورند. قرار گرفتن در وضعیت پهلو، وضعیت بهتری برای این دوره از بارداری است. در این دوره حرکت جنین نیز می تواند موجب کاهش میل جنسی دربعضی از خانمها گردد. بسیاری ازخانمها، با احساس حرکت جنین در طی فعالیت جنسی احساس گناه کرده و تصور می کنند جنین در حال مشاهده آنهاست. در حالی که این نگرانی کاملا بی مورد است.
3. سه ماهه سوم بارداری با مشکلات گوارشی و سوزش سردل، اغلب موجب آزار خانم باردار می شود و اگر هنگام نزدیکی زیر همسر قرار گیرد، مشکل شدیدتر می شود. این حالت می تواند با نزدیکی از پهلو که به انرژی کمتری احتیاج دارد برطرف شود. رحم نیز ممکن است به دنبال نزدیکی دچار انقباضی مداوم و طولانی مدت گردد( بویژه اگر ارگاسم یک دقیقه یا بیشتر طول بکشد). برای بعضی از زنان این احساس خوشایند و لذت بخش بوده و برای دیگر زنان موجب بروز ترس و وحشت می شود زیرا نگرانند که اکسیژن به جنین نرسد یا او در طی انقباضات رحم صدمه ببیند. در حالی که این ترس بیهوده است و نباید نگران بود. بنابراین خانم باید به محض احساس فشار و انقباض رحم، به پهلوی چپ دراز کشیده و مدتی استراحت کند. در این دوران، فاز بازگشت نیز پس از ارگاسم ناقص بوده و احساس برانگیختگی در زن، ادامه می یابد. بنابراین مدت معاشقه پس از امیزش را کمی طولانی تر کنید تا این مدت به خوبی طی شود. بسیاری از زنان از عدم ارضای جنسی در طی نزدیکی یا ارگاسم شکایت دارند. این حالت نیز طبیعی است. فقط می توانید در صورت تمایل، مدت معاشقه پیش از امیزش را کمی طولانی تر کنید. بازگشت احساس خستگی در سه ماهه سوم بارداری برای بسیاری از زنان ازار دهنده است. (به دلیل کمبود خواب و تحمل وزن زیاد شکم) . به محض احساس خستگی در خانم، وضعیتتان را تغییر دهید و یا اینکه خانم به پهلوی چپ خوابیده و استراحت کند. ماساز کمر علاوه بر کاهش درد و گرفتگی می تواند خوشایند بوده و ارتباط شما را با همسرتان را حفظ کند.
منابع
– کتاب درسنامه اختلالات جنسی تالیف: دکتر شایسته جهانفر و دکتر میترا مولائی نژاد
– کتاب ازدواج مکتب انسان سازی تالیف: دکتر پاک نژاد
نویسنده : جواد ترکاشوند
رابطه جنسی در دوران بارداری