اگر دختری حجاب خوبی نداشته باشد، می توان با او ازدواج کرد؟
همانطور که می دانید ازدواج یکی از مهمترین حوادث و رویدادهای زندگی است و نقش مهمی در سرنوشت و سعادت و خوشبختی انسان دارد. دقت ، شناخت و اتخاذ تصمیم حساب شده و بالاخره انتخاب صحیح از شرایط ضروری یک ازدواج موفق است. در ازدواج و انتخاب همسر باید به دو نکته مهم توجه داشت :
۱- هیچ کس صد در صد طبق معیارهایی که انسان ابتدائاً در نظر دارد آفریده نشده و پرورش نیافته است.
1- هیچ کس صد در صد طبق معیارهایی که انسان ابتدائاً در نظر دارد آفریده نشده و پرورش نیافته است.
2- فرهنگ ،اخلاق ، نظام ارزشی و برنامه تربیتی هر فرد در شریک زندگی خود تاثیر گذار است؛ لذا توجه داشته باشید که اگر فرهنگ و نظام ارزشی زوجین متفاوت باشد ، زندگی مشترک را تحت تاثیر قرار می دهد و این اختلاف فرهنگی موجب از دست دادن برخی سطوح کفویت خواهد شد و خدای ناکرده زمینه بروز اختلاف را فراهم خواهد کرد. تناسب، همتایی و کفو همدیگر بودن از جنبه های مختلفی که در ادامه برخی از آنها بیان خواهد شد، جزو حساس ترین نکاتی است که باید در انتخاب همسر مورد توجه قرار گیرد.
الف) تدین و میزان پای بندی به دستورات شرع
ب) همتایی و هماهنگی فرهنگی و فکری
ج) همتایی اخلاقی و پای بندی به آداب اخلاقی
نظام خانواده در اسلام، نظامی با ارزش و مستحکم و بر اساس حیا و عفت و ایمان و تقوا استوار است. یکی از وظایف مشترک زن و مرد در زندگی، شناخت ارزش ها و ضد ارزشهاست .
رعایت حجاب اسلامی به عنوان یکی از ارزشهایی است که می تواند موجبات خوشبختی زوجین را فراهم سازد تا در پرتو آن راه سعادت و کمال و ترقی را بپیمایند. اگر زن دارای حجاب اسلامی و ایده آل باشد شوهرش هم دارای چشم پاک و آرامش خاطر خواهد بود؛اما اگر زنی از بی بند و باری جهان غرب تقلید کند نه تنها کانون گرم خانواده را بر هم می زند بلکه در جهنمی که با دست خود ساخته است، خواهد سوخت .
قرآن کریم می فرماید: «زنان شایسته کسانی هستند که خود را برای شوهر حفظ می کنند».
حجاب و پوشش، فواید فراوانى دارد که مهم ترین آنها عبارتند از:
الف) ایجاد آرامش روانى در فرد. یکى از فواید و آثار مهم حجاب در بُعد فردى، ایجاد آرامش روانى در افراد جامعه است که یکى از عوامل ایجاد آن عدم تهییج و تحریک جنسى است. در مقابل، فقدان حجاب و آزادى معاشرت هاى بى بند و بار میان زن و مرد، هیجان ها و التهاب هاى جنسى را فزونى مى بخشد و تقاضاى سکس را به صورت عطش روحى و یک خواست اشباع نشدنى درمى آورد که مخلّ آرامش روانى افراد است.
غریزه ى جنسى، غریزه اى نیرومند، عمیق و دریاصفت است و هر چه بیش تر از آن اطاعت شود بیش تر سرکش مى گردد; هم چون آتشى که هرچه هیزم آن زیادتر شود شعله ورتر مى گردد.
ب) استحکام بیشتر کانون خانواده. یکى از فواید مهم حجاب در بُعد خانوادگى، اختصاص یافتن التذاذهاى جنسى به محیط خانواده و در کادر ازدواج مشروع است.
اختصاص مذکور، باعث پیوند و اتصال قوى تر زن و شوهر و در نتیجه، استحکام بیش تر کانون خانواده و، برعکس، فقدان حجاب باعث انهدام نهاد خانواده مى گردد. یکى از نویسندگان، تأثیر برهنگى را در اضمحلال و خشکیدن درخت تنومند خانواده، این گونه بیان کرده است: در جامعه اى که برهنگى بر آن حاکم است، هر زن و مردى، همواره در حال مقایسه است; مقایسه آنچه دارد با آنچه ندارد؛ و آنچه ریشه ى خانوده را مى سوزاند این است که این مقایسه آتش هوس را در زن و شوهر و مخصوصاً در وجود شوهر دامن مى زند. بنابراین باید گفت زنى که چادر بر سر مى گذارد، نه تنها اولین قدم را در حفظ کانون گرم خانواده برداشته، بلکه آبرو و شرافت مادرى را بدین وسیله فراهم ساخته است و خود را از آزار و اذیت ها و نگاه هایى که همچون تیر به قلب خانواده اصابت مى کند و آن را از هم مى پاشد محفوظ داشته است.
ج) حفظ و استیفاى نیروى کار در جامعه. یکى از فواید مهم حجاب در بُعد اجتماعى، حفظ و استیفاى نیروى کار در سطح جامعه است.
در مقابل، بى حجابى و بد حجابى باعث کشاندن لذت هاى جنسى از محیط و کادر خانواده به اجتماع و در نتیجه، تضعیف نیروى کار افراد جامعه مى گردد. بدون تردید، مردى که در خیابان، بازار، اداره، کارخانه و … همواره با قیافه هاى محرّک و مهیّج زنان بد حجاب و آرایش کرده مواجه باشد، تمرکز نیروى کارش کاهش مى یابد.
برخلاف نظام ها و کشورهاى غربى، که میدان کار و فعالیت هاى اجتماعى را با لذت جویى هاى جنسى درهم مى آمیزند(1)اسلام مى خواهد با رعایت حجاب و پوشش، محیط اجتماع از این گونه لذت ها پاک گردد و لذت هاى جنسى، فقط در کادر خانواده و با ازدواج مشروع انجام شود(2). علاوه بر فواید یاد شده، فواید و آثار دیگرى نیز مى توان براى حجاب و پوشش نام برد، از جمله :
– حفظ ارزش هاى انسانى در جامعه مانند عفت، حیا و متانت
– کاهش مفاسد اجتماعى
– هدایت، کنترل و بهره مندى صحیح و مطلوب از امیال و غرایز انسانى
– تأمین و تضمین سلامت و پاکىِ افراد جامعه(3)
نکات کلیدی
1- همسر آدمی باید همان گونه ای که حق است تربیت شده باشد نه آنکه در منزل شوهر بخواهد تربیت شود. زیرا تجربه نشان داده آنهایی که همسر مناسب و تربیت یافته انتخاب نموده اند در ادامه زندگی با مشکل مواجه می شوند چه رسد به آنکه شوهری بخواهد همسرش را در منزل خود تربیت نماید.لذا بهتر است کسی که حفظ حجاب اسلامی را جزو معیار های گزینش همسر شایسته می داند وضعیت فعلی طرف مقابل را ببیند وبه این دل خوش نکند که مثلا بعد از ازدواج دختر محجبه گردد.
2- اگر دختری بی حجاب است بهترین کاری که می توان کرد این است که ابتدا باید درباره آن دختر و خانواده اش تحقیق کرد که آیا بدحجابی و یا بی حجابی او نوعی سهل انگاری و غفلت است، و وی در واقع شخصی عفیف است و التزام عملی به اسلام دارد یا نه؟ در این صورت عقل اجازه می دهد که انسان برای خواستگاری از او اقدام کند و به مرور سعی کند ظاهر او را تغییر دهد و با راهکارهایی مناسب ایشان را به حجاب ترغیب نماید. ولی اگر فردی متوجه شد که حجاب برای فلان دختر اهمیت ندارد و به طور کلی از ایمان محکمی برخوردار نیست، در اینجاست که باید جلوی احساسات را گرفت و او را فراموش کرد، زیرا برای یک مسلمان مهمترین چیز عقیده و ایمان است و چیزهای دیگر باید تابع ایمان او باشد. بنابراین آنچه در این بین اهمیت دارد زیر ساختهای فکری دختر مورد علاقه در برابر آموزه های دینی است که یکی از مهمترین رکن های آن حجاب است .
البته درازدواج می توان شرط کرد که خانم بعد از ازدواج ملزم به رعایت حجاب گردد و وی نیز از لحاظ شرعی باید ملتزم به آن گردد ولی باید توجه داشت که اگر زیر ساختهای فکری و عقیدتی فردی در مورد حجاب خراب باشد نباید وی را به عنوان اینکه ان شاءالله بعد از ازدواج محجبه خواهد شد برگزید، بلکه تنها در صورت اینکه بی حجابی وی از روی غفلت باشد می توان به این کار مبادرت کرد و امید داشت که بعدها محجبه گردد.
پی نوشت :
1. براى آگاهى از گستره کشانده شدن لذت هاى جنسى به محیط هاى کارى و اجتماع، و اعترافات صریح بعضى از زنان کشورهاى غربى درباره مزاحمت هاى جنسى نسبت به زنان و کودکان، ر.ک: احمد صبورى اردوبارى، بهایِ یک نگاه؛ محمدتقى فلسفى، کودک از نظر وراثت و تربیت، ج 2، و روح الله حسینیان، حریم عفاف.
2. سه بُعد قبل، از کتاب مسئله حجاب ، استاد مطهرى، ص 84 – 94 (با دخل و تصرف).
3. براى آگاهى بیشتر درباره آثار و فواید حجاب و پوشش ر.ک: مجموعه مقالات پوشش و عفاف، دومین نمایشگاه تشخص و منزلت زن در نظام اسلامى؛ هم چنین درباره ضررهاى بد حجابى ر.ک: اسدالله محمدى نیا، آنچه باید یک زن بداند، بخش هاى 3، 4 و 5.
نویسنده : گروه روانشناسی و مشاوره پرسمان
اگر دختری حجاب خوبی نداشته باشد، می توان با او ازدواج کرد؟