احکام شرعی

حکم نداشتن مرجع تقلید

سایت راشدون بخش احکام شرعی: قبلا در مورد اینکه مرجع تقلید چه زمانی بوجود آمد و تقلید از مجتهد چه زمانی شروع شد توضیح دادیم که می توانید به آن مطلب مراجعه کنید، اما در ادامه بررسی احکام تقلید، یکی از سوالاتی که زیاد پرسیده می شود این است که حکم نداشتن مرجع تقلید چیست؟ آیا داشتن مرجع تقلید واجب است؟ اصلا چرا داشتن مرجع تقلید واجب است؟ در ادامه به همه این سولات پاسخ می دهیم.

احکام تقلید - حکم نداشتن مرجع تقلید

حکم نداشتن مرجع تقلید چیست؟ آیا نداشتن مرجع تقلید گناه است؟

در مباحث اعتقادی تقلید کردن جایز نیست ولی در فقه و احکام شرعی شما برای اینکه به حکم الهی عمل کرده باشید سه راهکار دارید:

  1. خود شما مجتهد باشید و حکم شرعی را از آیات و روایات استنباط کنید.
  2. احتیاط کنید؛ یعنى بر اساس نظریهء تمامى یا گروهى از مجتهدان وظیفهء خود را انجام دهد؛ به این معنى که اگرمجتهدى کارى را جایز یا مکروه و دیگرى حرام مى داند، آن کار را ترک کند و اگر مجتهدى کارى را واجب و دیگرى مباح یا مستحب مى داند، آن را حتما به جا آورد.
  3. تقلید کنید.

جهت تفصیل بیشتر در مورد سه راهکار بالا به مقاله دلیل و فلسفه تقلید کردن چیست؟ مراجعه کنید. حالا اگر کسی مجتهد نباشد و امکان احتیاط کردن در احکام نیز برای او وجود ندارد، چگونه می تواند حکم شرعی را بدست بیاورد مثلا هفته ای یک روز بدلیل تحصیل یا شغل به سفر می رود آیا باید نماز را قصر بخواند یا کامل؟ یا باید مجتهد باشد که حکم شرعی این موضوع را بدست بیاورد یا اینکه همه نمازهای خود را بصورت قصر و کامل بخواند تا به احتیاط عمل کرده باشد یا تقلید کند بنابراین جواب این سوال که حکم شرعی نداشتن مرجع تقلید چیست؟ روشن شد که اگر مرجع تقلید نداشته باشد خیلی از اعمال عبادی او باطل است.
سوال دیگری که اینجا مطرح می شود این است که حکم اعمال بدون تقلید چیست؟ آیا اعمالی را که قبلا بدون تقلید انجام داده باطل بوده است؟ در این مورد نظر مراجع متفاوت است در ادامه بخوانید.

حکم شرعی اعمال بدون تقلید

حکم اعمال بدون تقلید:

آیات عظام امام، بهجت، خامنه‏اى، فاضل و نورى: این اعمال، در یکى از سه صورت صحیح است:

  1. شخص بفهمد به وظیفه واقعى خود رفتار کرده است.
  2. عمل او با فتواى مجتهدى که وظیفه‏اش تقلید از او بوده، مطابق باشد.
  3.  عمل او با فتواى مجتهدى که اکنون باید از او تقلید کند، مطابق باشد(.توضیح المسائل مراجع، م ۱۴؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱ س ۲۸ و ۳۳؛ نورى، توضیح المسائل، م ۱۴؛ خامنه‏اى اجوبهالاستفتاءات، س ۳۲ و ۷٫)

آیات عظام تبریزى، صافى، مکارم و وحید: عمل او در صورتى صحیح است که بفهمد به وظیفه واقعى خود رفتار کرده و یا با فتواى مجتهدى که اکنون باید از او تقلید کند، مطابق باشد.توضیح المسائل مراجع، م ۱۴؛ وحید، توضیح المسائل، م ۱۴؛ تبریزى، استفتائات، س ۶۶٫

آیت الله سیستانى: در یکى از سه صورت صحیح است: ۱٫ بفهمد به وظیفه واقعى خود رفتار کرده است. ۲٫ عمل او با فتواى مجتهدى که اکنون باید از او تقلید کند، مطابق باشد. ۳٫ جاهل قاصر بوده و نقص عملش به ارکان و مانند آن باز نگردد.توضیح المسائل، م ۱۲٫

چرا داشتن مرجع تقلید واجب است؟

قبلا در یک مطلبی جداگانه بطور کامل توضیح دادیم که چرا تقلید می کنیم؟ و چرا داشتن مرجع تقلید واجب است؟ پس توصیه می کنیم حتما به آن مطلب مراجعه کنید تا به سوال خود برسید. باز اگر سوالی داشتید می توانید در بخش نظرات مطراح کنید، ما پاسخگوی شما هستیم.

4.3/5 - (13 امتیاز)

‫8 نظرها

  1. سلام شوهر من اعتقادی به داشتن مرجع تقلید ندارد ینی در کل اصلا چنین چیزی را قبول ندارد ولی خود من اعتقاد به داشتن مرجع تقلید دارم ایا من به شوهرم حرام هستم لطفا پاسخ بدهید.ممنونم

    1. سلام، اینکه شوهر شما مرجع تقلید را قبول ندارد دلیلی نمی شود که بر شما حرام باشد.

  2. باسلام وخسته نباشید بنده بامردی ازدواج کردم حدود4سال پیش ایشان بااين مبناکه آرزوی داشتن زن سادات واینکه دامادحضرت زهرابشودوسربازامام زمان است من رامتقاعدبه ازدواج باخودشان کردامابعدازگذشت چندماه ازمن سوال کردمرجع شماکیست ومن هم پاسخ دادم هزاران دلیل آورده شماکاراشتباهی میکنیدعاقلوبالغ هستیدونیازی به مرجع نداریددرکل ایشان ازاصل مرجعیت راقبول نداردفقط میگویدهرچیزی کهخداوندوپیامبرواهل بیت بگوینداصل همان است من گفتم اگرفردبیسوادی درروستایی باشدودرمسایل شرعی بماندحکم چیست ایشان گفتندخداازاوتوقعی نداردازاحادیث وآیات قرآن فقط متعه نمازشب خواندن وروزه ونمازهای واجب راانجام میدهدسرکارنمیرودومن مجبورمیشدم ازخانه پدری دراین چندسال امورات زندگی رابگذرانیم مداوم درتلگرام اینساوفیس بوک است وباخانمهایی که حتی دین راقبول ندارندچه برسدبه حجاب باآنهاچت میکنداگرچیزی میگفتم پاسخش این بودامربه معروف میکنم بااینکه من سادات هستم باالفاظ بسیار رکیک چه درخانه چه درکوچه وبازارباصدای بلندمراصدامیکندوخداروشکرچون پوشیه دارم ازنگاه اطرافیان کمترخجالت میکشم آباواجداد مراهرروزبه با فحاشی می‌گرفت وروزی به من گفت خانمی راصیغه کرده‌ام ومیخواهم به خانه بیاورم ناگفته نماندکه خانه هم ازآن پدرم میباشدمن مخالفت کردم وازآن روزمرایاعایشه یا جعده یا ام فضل میخوانددرضمن وسواس شدیدهم داردوچندین بارمرازیرمشتولگدگرفته حتی طوری کتک می‌زند که بدنم همیشه کبودبود که یکبارزیرمشتولگدهایی که به پهلوشکمم زد دوماهه بارداربودم دوقلوکه سقط شددرحال حاضر هم مرارهاکرده وباخانمی دیگراست وفقطاسمس دادکه طلاقت دادم سوال من اینست دراین چندسال که بااوزندگی کردم آیانمازوروزه های من درکنارچنین فردی قبول هست یابایددوباره به جابیاورم وآیابه راستی امام زمان س اینچنین سربازانی داردمراکه دین زده کرده بود امابعدازچندوقت من اونطوری که قبلاعبادت میکردم واجبات راانجام میدادم که مداوم هم موردتمسخرکنایه زدنهایش بودم درکل خواهش دارم افرادی که ادعای طلبه بودن دارن حداقل همان اول کمی ازذات درونشان رابروزبدهندباتشکرببخشیدکه پیامم بسیارطولانی شد یاعلی.

    1. سلام و عرض ادب، صرف اینکه یک اداء کند که من طلبه هستم، دلیلی نمی شود که طلبه باشد کما اینکه با صرف ادعای دکتر بودن کسی دکتر نمی شود،
      و مورد دیگر اینکه کم نیستند امثال چنین افراد گرگ صفتی که در لباس میش هستند و لذا در طول تاریخ نیز زیاد داشتیم که افرادی منحرف وارد حوزه دین شده اند
      مورد سوم اینکه خیلی از احکام مورد اختلاف است و داشتن مرجع تقلید واجب است مگر اینکه کسی خودش مجتهد باشد یا اینکه قواعد احتیاط را بداند که کاری خیلی مشکلی است و نیازی به علم فراوانی دارد و لذا بر شما واجب است تقلید کنید.
      در آخرالزمان دین داری خیلی سخت می شود از خداوند میتعال یاری بطلبید و فقط به خدا توکل کنید ان شاء الله هر چه به مصلحت شما همان خواهد شد، و سعی کنید دین و اعتقادتان متزلزل نشود.

    1. ۱ اگر ما از احادیث و قرآن پیروی کنیم پس نیاز به تقلید نداریم ؟؟؟
      ۲ اگر ما در مورد مسایل دینی خود به قرآن و احادیث مراجعه کنیم پس نیاز به تقلید کردن از دیگران را نداریم ؟؟؟
      ۳ آیا کدام آیه قرآن است که خداوند (ج) گفته باشد شما باید حتما مرجع تقلید داشته باشید ؟؟؟
      ۴ آیا پیامبران یا چهارده معصوم گفته است بعداز ما باید مرجع تلقید داشته باشید ؟؟؟
      ۵ اگر کسی مرجعه تلقید نداشته باشد آیا به دین و کافر است ؟؟؟
      ۶ اگر ما بدون مرجعه تلقید بمیریم جای ما جهنم است ؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا