بزرگترین فوارههای دنیا؛ فوارههایی که تبدیل به مقاصد گردشگری شدند
به نظر میرسد فواره کلمهای فارسی است که ریشه آن «آب باره» بوده است. در گذشته نیز در معنای چشمه از این کلمه استفاده میشده است. ظاهرا کلمه Fountain در زبان انگلیسی که به معنای چشمه است، از کلمه فارسی فواره گرفته شده است.
فواره در بستر تاریخ به نمادی از هنر و فناوری تبدیل شده است. از پادشاههان ایران گرفته تا اسپانیا و روم و حتی در کاخهای سلاطین عرب، از فواره به عنوان بخشی از معماری داخلی یا طراحی باغها برای جلوهگری و نمایش شکوه خود استفاده میکردند.
امروزه نیز این سازههای شگفتانگیز نه تنها زیبایی شهری را افزایش میدهند، بلکه به مقاصدی برای جذب گردشگران تبدیل شدهاند. در این مقاله، به معرفی بزرگترین و معروفترین فوارههای دنیا میپردازیم که هر کدام شاهکارهای هنری هستند و عملکردی چشمگیر دارند.
فوارهها؛ ترکیبی از هنر، فناوری و مهندسی
فوارهها از دوران باستان بخشی از معماری شهری بودهاند. شاید تعجب کنید که در آن دوران فوارهها چگونه کار میکردند. برای کار کردن فواره در آن دوره از یک تکنیک بسیار ساده استفاده میشد. آنچه فوارهها را به کار میانداخت، چیزی جز نیروی گرانش نبود.
در دوران باستان برای ساخت فواره، از یک منبع آب که با اختلاف ارتفاع از محل خروج آب قرار داشت استفاده میشد. اما امروز به لطف تکنولوژی و ساخته شدن تجهیزاتی چون پمپ، کفکش و لجن کش، ساختار فوارهها به طور کل تغییر کرده است.
عملکرد فوارهها به تجهیزات پیشرفتهای بستگی دارد. پمپ فشار لازم را برای پرتاب آب تأمین میکنند و لجن کش آب را پاک و شفاف نگه میدارند. فناوریهای هوشمند نیز هماهنگی میان حرکات آب، نور و موسیقی را تضمین میکنند.
شاید برای شما جالب باشد که یکی از شرکتهای پیشرو در ساخت تجهیزاتی چون لجن کش و کف کش در کشور خودمان مشغول به فعالیت است. شرکت توان تک به عنوان اولین تولید کننده کفکش و لجن کش در ایران، با دستیابی به بالاترین استانداردهای اروپایی، یکی از صادرکنندگان این تجهیزات به اروپا است.
بزرگترین فواره موزیکال جهان: فواره دبی (Dubai Fountain)
فواره دبی با ارتفاع ۲۷۵ متر، یکی از بزرگترین فوارههای دنیا است. ترکیب نمایش آب و موسیقی در این فواره، میلیونها گردشگر را به خود جلب میکند. این فواره که در کنار برج خلیفه واقع شده است، تنها جاذبه گردشگری رایگان در دبی است.
در ساخت این فواره زیبا از پمپهای فشار قوی استفاده شده است. به کمک این پمپهای است که این فواره میتواند آب را تا ارتفاع ۲۷۵ متری پرتاب کند. برای درک بهتر قدرت این فواره باید بدانید ۲۷۵ متر تقریبا معادل ارتفاع یک برج ۵۰ طبقه است.
بزرگترین فواره دوران باروک در رم: فواره تروی (Trevi Fountain)
فواره تروی یک اثر هنری واقعی و یکی از معروفترین آبنماهای جهان است. کار ساخت این فواره بسیار زیبا ۳۰ سال به طول انجامید و در سال ۱۷۶۲ به پایان رسید. کار ساخت این فواره حیرتانگیز را نیکولا سالوی در سال ۱۷۳۲ آغاز کرد، اما عمرش به اتمام آن نرسید. به همین دلیل کار او را جوزپه پانینی به انتها رساند.
داستانها و افسانههایی نیز پیرامون این فواره وجود دارد. بر اساس یک داستان سنتی، از یک گردشگر سکهای داخل آب این فواره پرتاب کند، روزی به رم بازمیگردد. فکر میکنید آیا گردشگری هست که دوست نداشته باشد رم زیبا را دوباره ببیند؟
همین داستان وسوسه کننده باعث شده است که براساس برآوردها، روزانه حدود ۳۰۰۰ یورو سکه در این فواره ریخته شود. ظاهرا این پول برای تامین مواد غذایی برای نیازمندان رم استفاده میشود. البته هر از گاهی نیز تلاشهایی برای سرقت سکهها از درون آب انجام میشود.
فواره مشهور لاسوگاس: فواره بلژیو (Fountains of Bellagio)
فواره بلژیو، یکی از مشهورترین جاذبههای لاسوگاس، در مقابل هتل و کازینوی بلژیو واقع شده است. این فواره با نمایشهای موزیکال خارقالعادهای که ترکیبی از حرکات آب، نور و موسیقی است، هر سال میلیونها گردشگر را به خود جذب میکند.
این فواره شامل ۱۲۰۰ آبپاش و ۴۵۰۰ چراغ است که حرکات دقیق و هماهنگ آب را ایجاد میکنند. آب در این نمایشها تا ارتفاعی حدود ۱۴۰ متر پرتاب میشود و جلوهای باشکوه را نمایش میدهد. این فواره در ترکیب با موسیقیهایی شامل قطعاتی از اپرا، پاپ و موسیقیهای کلاسیک کار میکند که تجربهای احساسی و بینظیر برای بینندگان فراهم میآورد. طراحی فواره بلژیو توسط شرکت WET Design انجام شده که در ساخت فوارههای دبی و دیگر شاهکارهای مشابه نیز نقش داشته است.
نماد مشهور شهر ژنو در سوئیس: فواره جت دو (Jet d’Eau)
فواره جت دو، نماد مشهور شهر ژنو سوئیس، یکی از بلندترین فوارههای جهان است که آب را با فشار فوقالعادهای تا ارتفاع ۱۴۰ متر در هوا پرتاب میکند. این فواره ابتدا در سال ۱۸۸۶ به عنوان بخشی از سیستم توزیع آب شهری ساخته شد و بعدها به یک جاذبه گردشگری تبدیل گردید.
این فواره روزانه ۵۰۰ لیتر آب در ثانیه را با سرعتی حدود ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت به آسمان میفرستد. سیستم پمپاژ پیشرفته و تجهیزات خاص مانند لجنکشها برای تمیزی آب، در عملکرد مداوم و بینقص آن نقش کلیدی دارند.
فواره جت دو در کنار دریاچه ژنو قرار دارد و زیبایی خیرهکنندهای به خط افق این شهر میبخشد. شبها، نورپردازی جذاب این فواره، منظرهای دیدنی ایجاد میکند که گردشگران از سراسر جهان را جذب میکند. بازدید از این شاهکار مهندسی و هنری، تجربهای است که هیچ بازدیدکنندهای نباید آن را از دست بدهد.
انعکاسی از شکوه: فواره تاج محل (Musical Fountain at Taj Mahal Garden)
فوارههای باغ تاج محل، یکی از جذابترین بخشهای این بنای شگفتانگیز در هند هستند. این فوارهها در مسیر اصلی باغ، که از ورودی به سمت تاج محل کشیده شده است، قرار دارند و زیبایی منحصربهفردی به این میراث جهانی میبخشند.
فوارهها در استخرهای مرمری ساخته شدهاند و با انعکاس ساختمان باشکوه تاج محل، منظرهای خیرهکننده ایجاد میکنند. این فوارهها از طریق یک سیستم پیشرفته توزیع آب که در دوره مغول طراحی شده بود، به کار میافتند.
در بازسازیهای مدرن، این فوارهها به سیستمهای پمپاژ پیشرفته مجهز شدهاند تا همچنان نمایی زیبا و عملکردی روان داشته باشند. آب زلال این فوارهها، با حرکت آرام و هماهنگ، حس آرامش را به بازدیدکنندگان منتقل میکند.