رابطه استرس و قهوه نوشیدن چیست؟ (قهوه استرس زاست؟)
قهوه نوشیدن و استرس داشتن به هم ربط دارند؟ جدیدا مردم ایران میل بسیار زیادی به نوشیدن قهوه پیدا کرده اند و بازار کافی شاپ ها حسابی گرم شده است. اما گزارش هایی درباره استرس گرفتن بعد از نوشیدن قهوه دریافت شده است و روانشناسی هم توصیه هایی درباره رابطه استرس و قهوه کرده است که جای تامل دارد. به همین خاطر می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که قهره استرس زا است یا نه؟
کافئین بیشتر استرس کمتر؟
دوست داران نوشیدنی های مبتنی بر قهوه راضی نمی شوند استرس بعد قهوه خوردن را قبول کنند و آن را اثر روانی تبلیغات می دانند.
قهوه ممکن است اولین چیزی نباشد که در مورد کاهش استرس به آن فکر می کنید. در واقع، مصرف کافئین معمولا آخرین چیزی است که وقتی می خواهیم استراحت کنیم، در نظر می گیریم! با این حال، اکنون برخی مطالعات نشان داده اند که نوشیدن قهوه می تواند به طور بالقوه استرس عاطفی و جسمی را کاهش دهد. تاثیر قهوه بر مواد شیمیایی مغز نه تنها ما را هوشیار نگه می دارد بلکه می تواند انتقال دهنده های عصبی در مغز را نیز تحت تاثیر قرار دهد تا به شما در مبارزه با علائم استرس کمک کند.
همچنین تصور می شود کافئین تاثیر مثبتی بر افسردگی دارد و یک آزمایش نشان می دهد که کافئین می تواند از واکنش گیرنده های مغزی به موقعیت های استرس زا جلوگیری کند.
محققان دریافتند در حالی که کافئین معمولا مانع از فعال شدن گیرنده های آدنوزین در فرایندهای خواب می شود، از واکنش گیرنده ها به آن ها و ایجاد پاسخ استرس مانند خلق بد، مشکلات حافظه و احتمال افسردگی نیز جلوگیری می کند. این بدان معناست که اگر کافئین مصرف نشود، واکنش های استرسی به راحتی رخ نمی دهند.
علاوه بر این تصور می شود که کافئین به طور بالقوه در کمک به مبارزه طولانی مدت با افسردگی مفید باشد. یک مطالعه نشان داد زنانی که قهوه کافئین دار مصرف می کردند، نسبت به زنانی که قهوه کافئین دار مصرف نمی کردند، با احتمال کمتری دچار افسردگی می شدند.
تصور می شود که این کار با تشویق مغز به آزاد کردن دوپامین بیشتر در قشر پیش پیشانی – منطقه ای از مغز که برای تنظیم خلق و خو مهم است – انجام می شود. دوپامین معمولا در افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب کمتر است بنابراین تشویق بیشتر مغز می تواند به طور بالقوه مفید باشد.
با این حال گفته می شود در حالی که این فواید برای نوشیدن قهوه وجود دارد، مصرف بیش از حد آن می تواند اثرات مخربی بر سلامت ما داشته باشد.
قهوه استرس میاره یا نه؟
معمولا کافئین یک دارو محسوب می شود و اغلب در قهوه، چای، نوشابه های گازدار، نوشیدنی های انرژی زا و شکلات مصرف می شود. با این حال، سردرگمی و بحث و جدل پیرامون کافئین وجود دارد. اینکه رابطه استرس و قهوه نوشیدن چیه نیاز به بررسی داره، اما به نظرتان افراد مضطرب نباید قهوه بنوشند؟ در ادامه نگاهی به مزایا و معایب قهوه نوشیدن می اندازیم.
اثرات قهوه بر بدن
شما می توانید در عرض چند دقیقه اثرات کافئین را در سیستم بدن خود احساس کنید و این ماده برای ساعت های زیادی در بدن شما باقی می ماند و این اثرات به دلیل تفاوت های فردی در متابولیسم و جذب از دوتا ۱۲ ساعت متغیر است. کافئین بر بسیاری از عوامل دخیل در عملکردهای روزانه بدن تاثیر می گذارد.
هورمون های تحت تاثیر کافئین
کافئین می تواند اثرات چندین هورمون را تغییر دهد.
آدنوزین: کافئین می تواند مانع جذب آدنوزین شود که بدن را آرام می کند. این کار می تواند در کوتاه مدت شما را هوشیار کند، اما بعدا باعث مشکلات خواب می شود.
آدرنالین: کافئین آدرنالین را به سیستم شما تزریق می کند و به شما تقویت موقتی می دهد، اما ممکن است بعدا شما را خسته و افسرده کند. مصرف کافئین بیشتر برای مقابله با این اثرات می تواند به بی قراری و بی خوابی منجر شود.
کورتیزول: کافئین می تواند سطح کورتیزول بدن، «هورمون استرس» را افزایش دهد که منجر به پیامدهای دیگر از افزایش وزن و خلق و خو گرفته تا بیماری قلبی و دیابت می شود.
دوپامین: کافئین سطح دوپامین را در سیستم شما افزایش می دهد و مشابه آمفتامین ها عمل می کند. این می تواند باعث شود که شما در ابتدا احساس خوبی داشته باشید، اما پس از فرسوده شدن احساس خوبی داشته باشید. همچنین می تواند منجر به وابستگی فیزیکی شود.
خواب و قهوه نوشیدن
کافئین می تواند با بیدار نگه داشتن طولانی تر از حد معمول بر خواب شما تاثیر بگذارد و در نتیجه میزان خواب شما را کوتاه تر کند و زمان کمتری را صرف روند خواب به شما بدهد. این موضوع به سطح هوشیاری شما در روز بعد و سلامت کلی آسیب می زند.
با این حال، جالب است بدانید که کافئین مانند سایر محرک ها بر مراحل خواب تاثیر نمی گذارد، بنابراین اگر نیاز به بیدار ماندن دارید، انتخاب بهتری نسبت به سرعت یا سایر محرک ها است.
همین مورد می تواند نشانه هایی از رابطه استرس و قهوه نوشیدن به شما بدهد. چون کم خوابی سبب استرس افراد میشود.
وزن هم تحت تاثیر قرار می گیرد
بسیاری از کارشناسان و روانشناس ها بر این باورند که افزایش سطح کورتیزول منجر به میل بیشتر به چربی و کربوهیدرات ها می شود و باعث می شود بدن چربی را در شکم ذخیره کند. همچنین، اگر افزایش سطح کورتیزول منجر به اشتیاق بیشتر به غذاهای حاوی کافئین شود، بدن در یک چرخه مضر گرفتار می شود.
برای درمان درمان استرس قهوه چکار کنیم؟
اما راهی برای کم کردن استرس ناشی از قهوه نوشیدن وجود دارد؟ بله. موارد زیر را برای درمان استرس انجام دهید.
درمان استرس یعنی کارهای ساده و پیش پا افتاده ای که هر کس برای غلبه و درمان استرس می تواند انجام دهد و نیاز به دانش خاصی نیست. از بین بردن استرس برای همیشه ممکن نیست، اما می توانید به خوبی آن را مدیریت کنید.
راه های درمان خانگی استرس اگر با دقت انجام شوند تاثیر زیادی در کیفیت زندگی شما خواهند داشت. به یاد داشته باشید در صورتی که انجام مراحل از بین بردن استرس به نتایج دلخواه نرسیدید می بایست با مراجعه به مشاور روانشناس به درمان استرس بپردازید.
این موضوع حتی برای درمان استرس بعد از نوشیدن قهوه هم صدق می کند.
ورزش کنید
هنگامی که کافئین سطح کورتیزول و سایر هورمون ها را بالا می برد، ممکن است افزایش موقتی را احساس کنید؛ اما پس از اینکه کافئین از بین رفت، احساس خستگی کرده و کمی افسرده می شوید. این کار می تواند فعالیت بدنی را سخت تر از حد معمول کند.
از جنبه مثبت، مشخص شده است که کافئین در صورت استفاده بیش از حد، عملکرد فیزیکی و استقامت را افزایش می دهد.
کافئین و استرس
کافئین و استرس هر دو می توانند سطح کورتیزول را بالا ببرند. مقادیر زیاد کافئین منجر به اثرات منفی سلامتی مرتبط با افزایش طولانی مدت سطح کورتیزول (مانند استرس مزمن) شود. با این حال، مقادیر کم تا متوسط کافئین می تواند خلق و خوی شما را بهتر کرده و به شما کمک کند.
با مصرف زیاد کافئین، ممکن است احساس کنید که خلق و خوی شما بالا و پایین می رود و به همین دلیل به کافئین بیشتری نیاز پیدا می کنید تا دوباره اوج بگیرد و باعث می شود بی خواب شوید، از پیامدهای سلامتی رنج ببرید و استرس بیشتری را احساس کنید.
نوشیدنی شما چیست؟
میزان کافئین موجود در قهوه در هر فنجان بسیار متفاوت هستند و برخی کاپوچینوها معمولا حاوی ۳۲۵ میلی گرم کافئین و یک عدد اسپرسو حاوی ۷۵ میلی گرم کافئین است.
کافئین تنها در قهوه نیست، بلکه در چای، کولا و شکلات تلخ نیز یافت می شود. یک فنجان چای سیاه حدود ۴۵ میلی گرم و چای سبز حدود ۳۰ میلی گرم دارد.
یک تکه مربع شکلات تلخ حاوی حدود ۸ میلی گرم کافئین است. حدود ۳۵ میلی گرم در یک قوطی کولا وجود دارد، در حالی که برخی از نوشیدنی های انرژی زا حاوی ۸۰ میلی گرم در هر قوطی هستند.
اگر می خواهید مصرف کافئین خود را کاهش دهید، بهتر است این کار را به تدریج انجام دهید. کافئین باعث می شود رگ های خونی کوچک در مغز شما منقبض شوند. آن را بردارید و این رگ های خونی گشاد می شوند و منجر به سردردهای عقب نشینی می شوند. اگر قهوه به طور ناگهانی متوقف شود، این موارد بسیار شدیدتر است.
چه کار کنیم؟
وقتی حال خوبی ندارید یا نیاز به تمرکز دارید نیاز نیست قهوه میل کنید. روانشناسی در بیشتر افراد رابطه ای بین استرس و قهوه نوشیدن پیدا کرده به همین خاطر باید مصرف آن را محدود کنید چون نوشیدنی اسیدی بوده و میتواند میزان اضطراب شما را افزایش دهد.
استرس بعد از قهوه ارتباطی به سن و سال ندارد، اما در بزرگسالان بیشتر دیده می شود. نکته بعد اینکه نباید با شکم خالی قهوه بنوشید چون میزان ابتلا به انواع استرس را افزایش میدهد.
برگرفته از:
https://www.wikiravan.com/blog/راه-های-درمان-سریع-استرس
و سایت verywellmind