آیا می توان از مرجع تقلید فوت شده تقلید کرد؟

سایت راشدون بخش احکام شرعی بررسی احکام تقلید: در مطلب قبل بقاء بر تقلید میت را توضیح دادیم که می توانید به آن مطلب مراجعه کنید. در این نوشته قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که آیا می توان از مرجع تقلید فوت شده تقلید کرد یا خیر؟
فوت کردن مرجع تقلید
پرسش: اگر مرجع تقلید فوت کند وظیفه و تکلیف ما چیست؟ آیا می توان از مرجع تقلید فوت شده تقلید کرد؟ یا باید مرجع دیگری را انتخاب کنیم؟ حجت الاسلام وحیدپور در ویدیو زیر به سوال شما پاسخ می دهند. بعد از دیدن ویدیو ادامه مطلب را بخوانید.
آیا می توان از مرجع تقلید فوت شده تقلید کرد؟
این سوال در حالت دارد یا منظور از سوال این است که تقلید ابتدای از مرجع تقلید فوت شده جایز است یا خیر؟ که در ادامه پاسخ می دهیم. و یا اینکه کسی مثلا از مجتهدی تقلید می کرده و الان از دنیا رفته حالا وظیفه او چیست؟
همه مراجع می فرمایند: وقتی مرجع تقلید از دنیا رفت باید مقلدین به مجتهد اعلم زنده مراجعه کنند و حکم بقاء بر تقلید میت را طبق نظر آن عمل کنند. چون قبلا کامل توضیح دادم دیگر اینجا نظر مراجع را بیان نمی کنم، شما هم می توانید به مطلب “بقا بر تقلید میت” مراجعه کنید.
حکم تقلید ابتدایی از میت
آیا تقلید ابتدایی از مرجعی که فوت نموده و نسبت به مراجع زنده اعلم بوده است، جایز می باشد؟
حضرات آیات خامنه ای و مکارم شیرازی:
تقلید ابتدایی از مجتهدی که از دنیا رفته بنابر احتیاط واجب جایز نیست.[2خامنه ای: اجوبه الاستفتائات، س 22؛ مکارم: العروه الوثقی، ج 1، کتاب التقلید، م 9.]
حضرات آیات امام، خویی، بهجت، تبریزی، فاضل، سیستانی، صافی و نوری:
تقلید ابتدایی از مجتهدی که از دنیا رفته جایز نیست . [امام: تحریرالوسیله، ج 1، کتاب التقلید، م 13؛ خویی و تبریزی: منهاج الصالحین، ج 1، کتاب التقلید، م 6؛بهجت: وسیله النجاه، م 13؛ فاضل، سیستانی و نوری: العروه الوثقی، ج 1، کتاب التقلید، م 9؛صافی: هدایه العباد، ج 1، التقلید، م 14.].
آیت الله شبیری زنجانی:
اگر انسان در هنگامی که ممیّز بوده و خوب و بد را می فهمد، مجتهدی را درک کرده که در آن زمان می توانسته از او تقلید کند، می تواند پس از مرگ آن مجتهد از او تقلید کند، خواه در زمان زنده بودن مجتهد از او تقلید کرده باشد یا نه، در غیر این صورت بنابر احتیاط عمل کردن به فتوای مجتهدی که از دنیا رفته جایز نیست.[شبیری: رساله، م 10.]
آیت الله وحید خراسانی:
اگر بچه ای در سنّ تمییز (سنی که بچه در آن سن خوب و بد را بفهمد) مجتهدی را درک کند اما قبل از تقلید از او آن مجتهد بمیرد، می تواند ابتداءاً از او تقلید نماید. همچنین تقلید ابتدایی از مجتهد فوت شده برای کسی که فتوای او را یاد گرفته طبق مبنای کسی که در بقاء بر میّت یاد گرفتن فتوا را کافی می داند، جایز است. در غیر این دو مورد تقلید ابتدایی از میّت جایز نیست.[وحید: منهاج الصالحین، ج 2، م 5 و 6.]