علائم پنهان تومور مغزی و علائم اصلی تومور مغزی چیست ؟
بر اساس آمارهای جهانی، ترس اول مردم دنیا در فهرست بیماریها، سرطان و در فهرست انواع سرطان، تومور مغزی است. بیماری خطرناکی که در سال جان هزاران انسان را تهدید میکند و با وجود تمام خطرات محتمل، خوشبختانه با رشد و توسعه تکنولوژی پزشکی، روشهای درمانی آن نیز سال به سال در حال تکمیل و بهبودی است. امروزه بسیاری از تومورهای مغزی در صورت تشخیص به موقع و اقدام سریع قابل درمان هستند و پزشکان جراح تومور مغزی این امید را میدهند که در آینده، روشهایی به مراتب موثرتر جایگزین روشهای فعلی خواهند شد و ترس از این بیماری نیز کاهش خواهد یافت. در این مطلب قصد داریم درباره یکی از اصلیترین عوامل موثر در درمان که موجب تشخیص زودهنگام تومور مغزی میشود صحبت کنیم و علائم پنهان تومور مغزی را با شما به اشتراک بگذاریم.
تومور مغزی چیست؟
رشد و تکثیر سلولها در بدن، بر اساس یک نظام ساختاریافته پیچیده عمل میکند که عوامل محدود کنندهای در آن دخیل هستند و مانع رشد تکثیر بیرویه سلولی میگردند. این فرآیند به صورت یک سیستم کدگذاری شده در رشتههای دی انای موجود در هسته سلولها طرح ریزی شده و نظام رشد و نمو بدن انسان را مدیریت میکند. حال اگر یک سلول بنا به هر دلیلی (که به عوامل ایجاد سرطان معروف هستند) دچار یک ناهنجاری در هسته خود شود و بر اساس الگوریتم بدن رشد و تکثیر نکند، در این صورت میتواند به عنوان یک سلول معیوب و ناهنجار شروع به تکثیر بیرویه کرده و سلولهایی مانند خود را پدید بیاورد که آنها نیز به صورت بیرویه رشد میکنند و به این ترتیب، تودهای از سلولها در کنار یکدیگر شکل میگیرند در اصطلاح عامیانه به آن تومور یا غده سرطانی گفته میشود.
جالب است بدانید که این اتفاق (یعنی ناهنجاری سلولی) در بدن انسان امری طبیعی است و گلبولهای سفید دستگاه ایمنی به صورت طبیعی روزانه چندین سلول ناهنجار را شناسایی کرده و از بین میبرند. اگر سیستم ایمنی انسان نتواند در موارد خاصی موفق عمل کند و رشد و تکثیر این سلولهای سرطانی از کنترل خارج شود، میتوان گفت که سرطان به وقوع پیوسته و اگر این اتفاق در فضای جمجمه و اطراف مغز و نخاع به وقوع بپیوندد، در این صورت به آن تومور مغزی گفته میشود و بسته به محل وقوع، نوع سرطان، میزان رشد و آسیبی که به بافتهای مغز و نخاع وارد میکند، میتواند علائم متفاوتی نیز داشته باشد.
آنچه درباره تومور مغزی اهمیت دارد، زمان تشخیص بیماری است. اگر بیماری در مراحل اولیه خود تشخیص داده شود، حتی اگر از نوع بدخیم باشد، باز هم درمان آن به مراتب آسانتر از نوع پیشرفته بیماری خواهد بود. تودههای سرطانی هر چه بیشتر در مغز رشد کنند، عوارض بیشتری را نیز با خود به همراه خواهند داشت و درمان و جراحی آنها نیز دشوارتر خواهد شد. پس اگر راهی برای تشخیص سریع بیماری وجود داشته باشد، میتواند تا حدود زیادی ناجی جان انسانها باشد. شناخت علائم پنهان تومور مغزی از این رو حائز اهمیت است که افراد معدودی به طور سالانه به چکآپ دقیق بدن خود میپردازند و عموم مردم مادامی که علائم آنها آشکار نشود، به پزشک مراجعه نمیکنند. اما برخی علائم وجود دارند که میتوانند مانند یک زنگ هشدار عمل کنند و در این مطلب، درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
علائم پنهان تومور مغزی
تومور مغزی را میتوان یکی از خطرناکترین انواع تومورها در بدن به شمار آورد؛ چرا که مغز، مرکز کنترل عملکرد تمامی اعضای بدن است و هر گونه اختلال در آن میتواند منجر به عوارض متعدد و بعضاً ویرانگری در بدن شود. اینکه یک تومور در مغز تا چه حد میتواند خطرناک باشد و یا چه عوارضی را به همراه داشته باشد، بستگی به اندازه تومور، نوع غده، محل قرارگیری در مغز و نوع تاثیری که بر روی مغز میگذارد خواهد داشت. علائم تومور مغزی بسیار متنوع و گسترده است؛ به طوری که به سختی میتوان از روی علائم به احتمال بیماری رسید؛ مگر در مواردی که غده به اندازه کافی رشد کرده باشد. اشتراک بین علائم تومور مغزی و دیگر بیماریها، ممکن است بسیاری از پزشکان عمومی را گمراه کند و انجام آزمایشات تشخیص تومور مغزی را در فهرست آزمایشات خود نگذارند. اما در این مطلب ما قصد داریم برخی علائم پنهان تومور مغزی را به طور دقیق برای شما شرح دهیم تا در صورت داشتن یک یا چند علامت از موارد زیر، برای آسوده خاطر شدن خود را به یک پزشک متخصص نشان دهید.
بیدار شدن با سردرد:
اگر خواب کافی و با کیفیت داشتهاید و باز هم صبح را با سردرد آغاز و میکنید و اگر این سردرد پس از مصرف کافئین (اگر عادت به مصرف کافئین صبحگاهی دارید) همچنان ادامه مییابد و هر چه از ساعات روز میگذرد به شدت آن افزوده میشود، این یک سر درد طبیعی نیست و بهتر است به یک پزشک مغز و اعصاب مراجعه کنید. البته این علامت همواره به دلیل تومور مغزی نیست و گاهی با تعویض یک بالشت ممکن است مشکل شما حل شود.
خستگی مفرط و پیوسته:
اغلب خستگیها به دلیل مواردی مانند کمبود ویتامین، کمبود آهن، مشکلات روحی و… است. اما اگر خستگی مداوم شما را کلافه کرده و در آزمایشات خود نشانی از کمبود موارد ذکر شده حس نکردید، باید علت خستگی خود را به شکلی دقیقتر بررسی کنید؛ چرا که ممکن است این خستگی به دلیل وجود یک تومور در سر باشد.
تهوع و استفراغ با دلایل غیر گوارشی:
در موارد بسیاری عامل اصلی تهوع و استفراغ مواردی مانند مسمومیت، خوردن غذای ناسالم، سرماخوردگی، عفونت باکتریایی گوارش و… است. اما اگر بدون داشتن این دلایل دچار تهوع میشوید و پس از استفراغ به جای اینکه حالی بهتر داشته باشید حالتان بدتر میشود، بهتر است هر چه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کنید.
تشنج:
ممکن است در برخی افراد زمینه تشنج مثل بیماریهای عصبی، صرع و… وجود داشته باشد. اما اگر بدون داشتن چنین زمینههایی دچار تشنج و اسپاسم عضلانی میشوید، این میتواند یکی از علائم پنهان تومور مغزی باشد.
اختلال در بینایی:
دو بینی، کم سو شدن چشم، تار بینی ناگهانی و بدون دلیل، میتواند خطرناک باشد و از جمله علائمی نیست که بشود آن را نادیده گرفت. وجود تومور در سر میتواند به شبکه بینایی انسان آسیب وارد کند و از این رو، این علامت را میتوان یکی دیگر از علائم تومور مغزی در نظر گرفت.
اختلال در شنوایی:
همانند اختلالات بینایی، اختلال در شنوایی نیز ممکن است به دلیل یک فشار داخلی در مغز باشد که آن فشار میتواند دلایل متعددی مانند تومور مغزی داشته باشد. بنابراین اگر شنوایی شما در حال کم و کمتر شدن است، بهتر است این علامت را جدی بگیرید.
اختلالات رفتاری:
برخی از افراد مبتلا به تومور مغزی ممکن است رفتارهای غیر طبیعی و بدون سابقه از خود بروز دهند که باعث تعجب اطرافیان و حتی خود شخص گردد. این علامت میتواند دلایل متعددی داشته باشد که یکی از آنها، میتواند احتمال وجود تومور در قسمت پیشانی جمجمه و در داخل منطقه خلفی مغز باشد.
از کار افتادن بخشی از بدن:
بیحسی ناگهانی و از کار افتادن بخشی از بدن، از جمله زنگ هشدارهای مهم تومور مغزی است که باید بلافاصله پیگیری شود. چنین علائمی ممکن است به دلیل رشد تومور در ساقه مغز اتفاق بیوفتد.
عدم هماهنگی اعضای بدن:
عدم تعادل در حرکت و عدم هماهنگی در اعضای بدن، میتواند از نشانههای وجود تومور مغزی در قسمت مخچه مغز باشد؛ چرا که هماهنگی اعضای بدن توسط این ناحیه از مغز انجام میگیرد.
جمع بندی
تومور مغزی میتواند علائم آشکار و پنهان مختلفی داشته باشد که بسته به نوع تومور و محل رشد آن در جمجمه این علائم متفاوت خواهند بود. در این مطلب به برخی علائم پنهان تومور مغزی پرداختیم که ممکن است افراد در شرایط عادی برای آنها به جراح تومور مغزی مراجعه نکنند؛ اما آگاهی از این مطالب میتواند به شما کمک کند که به موقع برای تشخیص بیماری خود اقدام و نسبت به درمان فوری آن اراده کنید..