کدام کشورها فلسطین را به رسمیت نمی شناسند و کدام کشورها به رسمیت می شناسند؟
هیچ یک از کشورهای گروه هفت، سرزمینهای فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت نمیشناسند. G۷ شامل کانادا، فرانسه، آلمان ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده است. در رای گیری که در اوایل ماه جاری برگزار شد، ۱۴۳ عضو از ۱۹۳ عضو مجمع عمومی سازمان ملل متحد به حمایت از یک کشور فلسطینی برای پیوستن به سازمان ملل رای مثبت دادند.
ایرلند، نروژ و اسپانیا اعلام کردند که همزمان با ادامه جنگ بین اسرائیل و حماس، کشور فلسطین را به رسمیت میشناسند. در هفتههای اخیر، ایرلند در دیدار با مقامهای اسپانیا، اسلوونی، بلژیک، نروژ و مالت درباره پتانسیل به رسمیت شناختن کشور فلسطین صحبت کرده است. این کشورها به طور گسترده با ایرلند موافق هستند که اتحادیه اروپا باید سرزمینهای فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت بشناسد.
سیمون هریس، نخست وزیر ایرلند روز چهارشنبه گفت: امروز ایرلند، نروژ و اسپانیا اعلام میکنند که ما کشور فلسطین را به رسمیت میشناسیم، هر یک از ما هر اقدام ملی لازم برای اجرای این تصمیم را انجام خواهیم داد. من مطمئن هستم که کشورهای دیگر نیز این تصمیم را خواهند گرفت تا در برداشتن این گام مهم در هفتههای آینده به ما بپیوندید.
یوناس گهر استور، نخست وزیر نروژ گفت: «اگر فلسطین به رسمیت شناخته نشود، صلح در خاورمیانه برقرار نخواهد شد.» هر سه رهبر پیشنهاد کردند که راه حل دو دولتی برای صلح در منطقه ضروری است. مقامات هر کشور گفتند که این اقدام تا ۲۸ مه اجرایی خواهد شد.
اسرائیل از این تصمیم انتقاد کرد و آن را «گامی تحریفشده» خواند. مقامهای اسرائیلی ادعا میکنند که این سه کشور به نفع حماس گام برمی دارند که «عواقب سختی» در پی خواهد داشت.
اما کدام کشورها سرزمینهای فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت میشناسند؟
هیچ یک از کشورهای گروه هفت، سرزمینهای فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت نمیشناسند. G۷ شامل کانادا، فرانسه، آلمان ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده است. در رای گیری که در اوایل ماه جاری برگزار شد، ۱۴۳ عضو از ۱۹۳ عضو مجمع عمومی سازمان ملل متحد به حمایت از یک کشور فلسطینی برای پیوستن به سازمان ملل رای مثبت دادند.
کشور فلسطین به طور رسمی توسط سازمان آزادیبخش فلسطین در نوامبر ۱۹۸۸ اعلام شد. این کشور مدعی حاکمیت بر سرزمینهای فلسطینی به رسمیت شناخته شده بین المللی از جمله کرانه باختری و نوار غزه بود. بر اساس گزارش World Population Review، از ۲۲ می، ۱۴۰ کشور به طور رسمی کشور فلسطین را به رسمیت میشناسند.
فهرست کامل کشورهایی که کشور فلسطین را به رسمیت میشناسند:
افغانستان
آلبانی
الجزایر
آنگولا
آنتیگوا و باربودا
آرژانتین
آذربایجان
بحرین
بنگلادش
بلاروس
بلیز
بنین
بوتان
بولیوی
بوسنی و هرزگوین
بوتسوانا
برزیل
برونئی
بلغارستان
بورکینافاسو
بوروندی
کامبوج
کیپ ورد
جمهوری آفریقای مرکزی
چاد
شیلی
چین
کلمبیا
کومور
کاستاریکا
کوبا
قبرس
جمهوری چک
جمهوری دموکراتیک کنگو
جیبوتی
دومینیکا
جمهوری دومینیکن
اکوادور
مصر
السالوادور
گینه استوایی
اسواتینی
اتیوپی
گابن
گرجستان
غنا
گرانادا
گواتمالا
گینه
گینه بیسائو
گویان
هائیتی
هندوراس
مجارستان
ایسلند
هندوستان
اندونزی
ایران
عراق
ساحل عاج
اردن
قزاقستان
کنیا
کویت
قرقیزستان
لائوس
لبنان
لسوتو
لیبریا
لیبی
ماداگاسکار
مالاوی
مالزی
مالدیو
مالی
مالت
موریتانی
موریس
مغولستان
مونته نگرو
مراکش
موزامبیک
نامیبیا
نپال
نیکاراگوئه
نیجر
نیجریه
کره شمالی
عمان
پاکستان
پاپوآ گینه نو
پاراگوئه
پرو
فیلیپین
لهستان
قطر
جمهوری کنگو
رومانی
روسیه
رواندا
سنت کیتس و نویس
سنت لوسیا
سنت وینسنت و گرنادینها
سائوتومه و پرنسیپ
عربستان سعودی
سنگال
صربستان
سیشل
سیرا لئون
اسلواکی
سومالی
آفریقای جنوبی
سودان جنوبی
سری لانکا
سودان
سورینام
سوئد
سوریه
تاجیکستان
تانزانیا
تایلند
گامبیا
تیمور شرقی
تونس
ترکیه
ترکمنستان
اوگاندا
اوکراین
امارات متحده عربی
اروگوئه
ازبکستان
وانواتو
شهر واتیکان
ونزوئلا
ویتنام
صحرای غربی
یمن
زامبیا
زیمبابوه
جنگ شش ماهه اخیر اسرائیل در غزه و افزایش خشونتها در این منطقه باعث شده است موضوع به رسمیت شناختن کشور فلسطین بار دیگر مطرح شود و برخی از کشورهای اروپایی در اینباره اعلام آمادگی کنند. اما در حال حاضر فلسطین از سوی چه کشورهایی به رسمت شمرده میشود؟
پدرو سانچز، نخستوزیر چپگرای اسپانیا، اعلام کرده است که قصد دارد به زودی کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد. او با انتقاد از خشونتها در غزه راه حل این بحران را مستلزم «به رسمیت شناختن دولت فلسطینی» میداند.
از سوی دیگر ریاض منصور، نماینده تشکیلات خودگردان فلسطین در سازمان ملل متحد در نامهای به شورای امنیت خطاب به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، به طور رسمی درخواست مقامات فلسطینی برای عضویت کامل در این سازمان را تکرار کرد.
بر اساس گزارش تشکیلات خودگردان فلسطین که بر بخشهایی از کرانه باختری حکومت میکند، در حال حاضر ۱۳۷ کشور از ۱۹۳ عضو سازمان ملل، کشور فلسطین را به رسمیت میشناسند.
بیشتر این کشورها در خاورمیانه، آفریقا هستند اما آمریکا، کانادا، بیشتر کشورهای اروپای غربی، استرالیا، ژاپن و کره جنوبی همچنان کشور فلسطین را به رسمیت نمیشناسند.
در ادامه مطلب خلاصهای کوتاه از تلاش فلسطینیها برای تشکیل کشور آمده است:
۱۹۸۸: عرفات دولت اعلام کرد
۱۵ نوامبر ۱۹۸۸، در جریان اولین انتفاضه یا قیام فلسطینیها، یاسر عرفات رهبر فلسطینها در حالی که در الجزیره در تبعید به سر میبرد، به طور یکجانبه استقلال کشور فلسطین را به پایتختی بیت المقدس اعلام کرد. او در این اعلامیه گفت میپذیرد که کشورهای مستقل اسرائیلی و فلسطینی در کنار یکدیگر باشند.
تشکیلات خودگران فلسطین بار دیگر بطور رسمی خواستار عضویت کامل در سازمان ملل متحد شد
محمود عباس کابینه جدید تشکیلات خودگردان فلسطینی را معرفی کرد
کمی پس از این اعلامیه، الجزایر اولین کشوری بود که به طور رسمی کشور مستقل فلسطین را به رسمیت شناخت. طی چند هفته دهها کشور دیگر، از جمله بیشتر کشورهای عربی، هند، ترکیه، تعداد زیادی از کشورهای آفریقایی و چندین کشور اروپای مرکزی و شرقی نیز کشور فلسطین را به رسمیت شناختند.
تعداد زیادی از کشورهای آمریکای جنوبی از جمله آرژانتین، برزیل و شیلی نیز اواخر سال ۲۰۱۰ تا اوایل سال ۲۰۱۱ به درخواست فلسطینیها برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین پاسخ دادند.
این اقدام در واکنش به تصمیم اسرائیل برای پایان دادن به ممنوعیت موقت شهرک سازی یهودیان در کرانه باختری اشغالی صورت گرفت.
۲۰۱۱-۲۰۱۲: «دولت ناظر غیرعضو» در سازمان ملل متحد
سال ۲۰۱۱، در حالی که مذاکرات صلح به بن بست رسیده بود، فلسطینیها روندی قانونی برای عضویت کامل «کشور فلسطین» در سازمان ملل آغاز کردند.
این تلاش با شکست مواجه شد، اما در اقدامی پیشگامانه در ۳۱ اکتبر همان سال، آژانس فرهنگی سازمان ملل متحد، یونسکو رای به پذیرش فلسطینیها به عنوان یک عضو کامل داد.
این روند که به دستور محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین صورت گرفته بود، هرگز به نتیجه نرسید و فلسطینیها در نهایت یک سال بعد از آن یعنی در نوامبر ۲۰۱۲ میلادی، با رای مجمع عمومی سازمان ملل متحد مانند واتیکان جایگاه «دولت ناظر غیرعضو» را به دست آوردند.
این تصمیم خشم اسرائیل و ایالات متحده را برانگیخت و باعث شد آنها کمک مالی خود را به این نهاد مستقر در پاریس به حالت تعلیق درآوردند.
سه سال بعد، دادگاه کیفری بینالمللی نیز فلسطین را به عنوان یک دولت پذیرفت.
حملات تازه اسرائيل به دو بیمارستان در نوار غزه؛ فلسطینیها: بیماران و آوارگان مجبور به خروج شدند
چهار کشور دیگر اروپایی برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین «در زمان مقتضی» اعلام آمادگی کردند
۲۰۱۴: سوئد اولین کشور در غرب اروپا فلسطین را به رسمیت شناخت
سال ۲۰۱۴، سوئد که دارای یک جامعه بزرگ فلسطینی است، اولین عضو اتحادیه اروپا در غرب اروپاست که کشور فلسطین را به رسمیت شناخت.
این اقدام به دنبال ماهها درگیری در قدس شرقی که توسط اسرائیل ضمیمه شده بود، صورت گرفت.
این اقدام همزمان با گسترش ساختوسازهای جدید اسرائیلی در اراضی مورد اختلاف با فلسطینیها در شرق بیتالمقدس و کرانه باختری، صورت گرفت.
اسرائیل در واکنش به این اقدام به شدت از استکهلم انتقاد کرد.
کشور فلسطین قبل از آن توسط شش کشور اروپایی دیگر از جمله بلغارستان، قبرس، جمهوری چک، مجارستان، لهستان و رومانی به رسمیت شناخته شده بود.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
۲۰۲۴: موج جدید در اروپا
اسپانیا تنها عضو اتحادیه اروپا نیست که تصمیم دارد در میان هشدارهای گسترده اتحادیه اروپا در مورد افزایش تلفات جانی در غزه و قحطی قریب الوقوع، کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.
رهبران ایرلند، مالت و اسلوونی نیز در بیانیه مشترکی با اسپانیا «برای به رسمیت شناختن فلسطین» در زمانی که «شرایط مناسب باشد» ابراز آمادگی کردهاند.