دین و اندیشه

طلب صبر از خدا

پرسش و پاسخ

باسلام،میخواستم بدونم طلب صبر کردن از خدا خوبه یا نه؟

در بسیاری دعا ها میبینیم که از خداوند درخواست صبر میکنیم در عین حال جاهایی میبینیم که از این امر ولی میشویم ؛به نوعی با طلب صبر کردن ،بلا برای خود طلب میکنیم

مثل این روایت از امام سجاد علیه السلام

امام سجاد علیه السلام،

مردی را دیدند که طواف کعبه می کند و

می گوید: بار خدایا! به من صبر عطا فرما..

دستی به شانه او زدند و فرمودند:

بلا می طلبی؟ بگو: بار خدایا!

به من عافیت و شکر بر عافیت عطا فرما..

– الدعوات

و یا در خصوص غسل صبر کردن نیز منع شده و باز هم همین امر که گفته میشه با این کار سختی های بیشتری هم خواهی دید

با این حال دلیل اینکه در برخی ادعیه ها درخواست صبر میکنیم چیست؟

دوست گرامی. صبر بر بلا مستلزم نوعی طلب بلا است. طلب بلا و صبر بر آن از موارد دشوار سلوک دینی است و کار هر کسی نیست و مخصوص انسان های قوی است به همین دلیل امام به آن مرد فرمودند تو اینگونه دعا مکن زیرا توانش را نداری و او را به مقام شکر هدایت کردند که مقام آسانتری است.
مرحوم آیت الله مجتبی تهرانی در یکی از سخنرانی های خویش، به تشریح روایتی ازعلی بن موسی الرضا(ع) در مورد رابطه صبر و بلا پرداخته است که در پی می آید:
روی عن ابی الحسن الرِّضَا(ع) قال: رَأَى عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ علیه السلامرَجُلًا یَطُوفُ بِالْکَعْبَةِ وَ هُوَ یَقُولُ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ الصَّبْرَ قَالَ فَضَرَبَ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ علیه السلام عَلَى کَتِفِهِ قَالَ سَأَلْتَ الْبَلَاءَ قُلِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ الْعَافِیَةَ وَ الشُّکْرَ عَلَى الْعَافِیَةِ فَإِنَّ الشُّکْرَ عَلَى الْعَافِیَةِ خَیْرٌ مِنَ الصَّبْرِ عَلَى الْبَلَاء

روایت از امام رضا(ع) منقول است که حضرت فرمودند: روزی زین العابدین (ع)در مسجد الحرام در حال عبادت بودند که دیدند شخصی در حالی که طواف کعبه می‌کند بلند می گوید: اللهم انی اسئلک الصبر. دارد فضرب بکتفه. امام زین العابدین(ع) با دست مبارک زدند به شانه همین شخصی که طواف می‌کرد. در ادامه روایت دارد. قال :سئلت البلاء. با این دعا از خدا تقاضای بلا می کنی.
ما سه نوع صبر داریم: صبر بر طاعت، صبر بر معصیت و صبر بر مصیبت. درخواست صبر، یعنی بلاهایی که سمت من می آید، تحملش را داشته باشم. معلوم می شود به سراغ خط بلا و مصیبت رفته ای و در آن خط داری کار می کنی و می خواهی پاد زهرش را به دست بیاوری که کمتر تحت فشار باشی. حضرت به او فرمودند: سئلت البلاء. تو از خدا بلا می خواهی که می گویی: اللهم انی اسئلک الصبر.
بجای این دعا بگو: اللهم انی اسئلک العافیۀ و الشکر علی العافیۀ . خدایا من از تو عافیت می خواهم . دقیقا ضد بلاء است این دعا و حتی توفیق شکرگزاری را هم درخواست می کنی. هم عافیت بده، هم توفیق شکرگزاری که به خاطر این عافیتی که به من دادی شکر هم بکنم. حضرت به آن شخص می فرمایند این را از خدا بخواه.
روایت مفصل است. در ذیلش حضرت این جمله را فرمودند: فإن الشکر علی العافیۀ خیر من الصبر علی البلاء. سپاسگزاری از عافیتی که خدا داده، بهتر است از صبری که نسبت به بلاء داده است. زیرا در مورد بلا چاره نداری. بلاء آمده، چکار می خواهی بکنی؟ صبردر بلا ارزش زیادی ندارد. به همان مقداری که جزع و فزع نکنی ارزش دارد. اما جایی که خدا به تو عافیت داده، شکرش با اختیار خود تو است و فشاری هم بر تو نیست. ارزش این شکر، از ارزش آن صبر خیلی بیشتر است. لذا حضرت به او فرمودند: فإن الشکر علی العافیۀ خیر من الصبر علی البلاء.
انسان باید نحوه دعا کردن را هم از اولیاء خدا بیاموزد. ما نمی فهمیم که چگونه دعا کنیم. اولیاء خدا ما را از نظر ایمان، ارزیابی می کنند، بعد به ما یاد می دهند چگونه دعا کنیم. حضرت به آن شخص فرمودند: تو کجا و صبر بر بلا کجا! برو از خدا عافیت بخواه. بعد هم بر آن عافیتی که به تو داده است شکر کن که این شکر موجب افزونی عافیت هم می شود.

طلب صبر از خدا

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا