دین و اندیشه

توجه به افکار دیگران در مورد خویش

پرسش و پاسخ

آیا این مهم است که بدانیم که دیگران در مورد ما چه فکری می کنند و چه می گویند؟

پاسخ کوتاه:
اگر شما بیش از حد به نظر دیگران در مورد خودتان بها دهید همیشه در معرض نوسانات شدیدی خواهید بود که از طرف دیگران به شما تحمیل می شود یعنی سعی کنید خود را فقط با ملاک های الهی منطبق سازید و با اظهار نظر دیگران در مورد خودتان دچار نوسان نشوید در این صورت به مرتبۀ «إِنَّ أَوْلِیاءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ برای حل مشکل بهترین راهکار این است که عزت نفس و اعتماد به نفس خویش را تقویت کنید و در یک کلمه به خودباوری برسید و خودتان را آن گونه که هستید باور کنید تا از زندگی لذت ببرید و بیش از آنکه به خواست و نظر دیگران توجه کنید به خودتان بیندیشید ویژگی‌های اشخاصی که عزت نفس و اعتماد به نفس بالایی دارند: – مستقل عمل می‌کنند برای تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس خویش شرکت در کارگاه ها و دوره های آموزشی و نیز مطالعه کتاب های زیر و بکار بستن راهکارهای آن مؤثر است: ۱


پرسشگر گرامی!
اگر شما بیش از حد به نظر دیگران در مورد خودتان بها دهید همیشه در معرض نوسانات شدیدی خواهید بود که از طرف دیگران به شما تحمیل می شود؛ لذا باید جهت ارزیابی خودتان را از خلق خدا به سوی خدا تغییر دهید؛ یعنی سعی کنید خود را فقط با ملاک های الهی منطبق سازید و با اظهار نظر دیگران در مورد خودتان دچار نوسان نشوید در این صورت به مرتبۀ «إِنَّ أَوْلِیاءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ؛ آگاه باشید که بر دوستان خدا نه بیمى است و نه آنان اندوهگین مى شوند» خواهید رسید؛ یعنی هیچ ترس و هیچ غمی از جانب خلایق شما متوجه شما نخواهد شد.
اینکه دیگران در مورد شما چی فکر می کنند و چه می گویند، مهم نیست؛ مهم این است که شما در همه حال براساس معیارهای دینی و شرعی با مردم برخورد کنید و ادب و احترام را با اطرافیان خود داشته باشید.
اگر شما معیاری همچون تعالیم روح ‌بخش اسلامی برای خویش ترسیم کنید و بر اساس آن با مردم و اطرافیان تان برخورد و رفتار نمایید و براساس آموزه‌های دینی و دستورات اسلامی عمل نمایید و همه مراودات و رفتارهای خویش را بر اساس شرع و قانون پیش ببرید و با آن تنظیم نمایید، در این فرض ایرادی به شما نیست و دیگران رفتار شما را خواهند ستود.
علاوه براین، اگر شما اعتماد به نفس تان را تقویت کنید و خود واقعی تان را بشناسید، به استعدادها و توانایی هایی که در وجود شما قرار دارد پی ببرید و بدانید که شما فردی کاملاً منحصر به فرد هستید در این صورت خودتان را با دیگران مقایسه منفی نمی کنید و دچار احساسات ناخوشایند نمی شوید. وظیفه شما مثل دیگران شدن نیست، وظیفه شما شناخت توانایی ها و شکوفایی استعدادهاهای بالقوه خودتان است.
معمولاً افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، به گرفتن تأیید دیگران محتاج اند و ارزش خود را از بیرون می گیرند. این افراد به علایق و سلایق خود اهمیتی نمی دهند و آنچه را که دیگران می پسندند را معیار ارزش می دانند. ادامه این روند فرد را در دور باطل قرار می دهد و به شدت اعتماد به نفس فرد را تضعیف می کند و رشد و شکوفایی استعداهای فرد متوقف می شود.
برای حل مشکل بهترین راهکار این است که عزت نفس و اعتماد به نفس خویش را تقویت کنید و در یک کلمه به خودباوری برسید و خودتان را آن گونه که هستید باور کنید تا از زندگی لذت ببرید و بیش از آنکه به خواست و نظر دیگران توجه کنید به خودتان بیندیشید. افرادی که احساس خوبی نسبت به خود دارند، معمولاً احساس خوبی نیز نسبت به زندگی خواهند داشت و به این سادگی دچار آشفتگی روحی و تنش نمی شوند.
ویژگی‌های اشخاصی که عزت نفس و اعتماد به نفس بالایی دارند:
– مستقل عمل می‌کنند؛ در مورد مسائلی چون استفاده از: وقت، پول، حرفه، لباس و مانند این‌ها، خود دست به تصمیم‌گیری نهایی و انتخاب می‌زنند.(عزت نفس ربطی به استبداد رأی و خودکامگی که امری است منفی ندارد، افرادی که استبداد رأی دارند بدون مشورت با دیگران دست به اقدام می‌زنند اما افراد عزت‌مند و با عزت نفس مطلوب، نظر خواهی از دیگران را سرلوحه تصمیمات خود قرار می‌دهند، اما تصمیم نهایی را بر مبنای اصول خود اتخاذ می‌کنند و دنباله رو دیگران نیستند.
– سریع و با اطمینان عمل می‌کنند؛
– مسؤولیت پذیر هستند؛ مسئولیت کارهای خویش را خود بر عهده می‌گیرند و فرافکنی نمی‌کنند. کارهای خود را به گرده دیگران نمی‌اندازند. وقتی مسئولیت کاری را پذیرفتند با تمام وجود برای به ثمر رساندن آن تلاش می‌کنند.
– به پیشرفت‌هایشان افتخار می‌کند؛ هنگامی که از پیشرفت‌هایش، تعریفی به میان می‌آید، با مسرّت تصدیق می‌کنند و از این بابت احساس رضایتمندی می‌نمایند و از خداوند به خاطر چنین دست آوردهایی سپاسگذارند.
– به چالش‌های جدید مشتاقانه رو می‌آورد؛ بدون ترس و دلهره دنبال موقعیت‌های کاری جدید می‌روند. مشاغل ناآشنا، آموزش‌ها و فعالیت‌های جدید، توجهشان را جلب می‌کند و با اطمینان و اتکاء به نیروهای درونی، خود را درگیر آنها می‌کند.
– دامنه وسیعی از هیجانات و احساسات را نشان می‌دهد؛ می‌تواند قهقهه بزند، بخندد، فریاد بکشد و گریه کند. به گونه‌ای ناخودآگاه، محبتش را بروز می‌دهد وبه طور کلی هیجانات طبیعی خود را ابراز می‌کند بی آنکه از بروز آنها خجالت بکشد.
– ناکامی را به خوبی تحمل می‌کند؛ هنگام روبه رو شدن با ناکامی‌ها، می‌تواند واکنش‌های گوناگونی نظیر: شکیبایی، خندیدن به خود، بلند حرف زدن و … از خود نشان دهد و قادر است از آنچه که موجب ناکامی اش شده، سخن بگوید.
– می‌تواند خود را محاکمه کند؛ با شجاعت تمام گاهی خود را به محکمه می‌کشاند و به نقایص و اشتباهات خود اقرار می‌نماید بی آنکه احساس ضعف نماید؛ چرا که می‌داند اقرار به خطا اولین گام در رفع خطاست و انکار خطا نتیجه ای ندارد جز تکرار دوباره‌ی آن.
– احساس می‌کند می‌تواند دیگران را تحت تاثیر قرار دهد و از نفوذی که بر افراد خانواده و دوستان دارد، مطمئن است و می‌داند که به خاطر شایستگی‌های باطنی می‌تواند دیگران را تحت تاثیر قرار دهد.
برای تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس خویش شرکت در کارگاه ها و دوره های آموزشی و نیز مطالعه کتاب های زیر و بکار بستن راهکارهای آن مؤثر است:
1. اسکات، کتی گلاور، عزت نفس، ترجمۀ ساناز قاسمی، تهران: انجمن اولیا و مربیان، 1390.
2. براندن، ناتانیل، روان‌شناسی عزت نفس، ترجمۀ مهدی قراچه داغی، تهران: نخستین، 1384.
3. بیابانگرد، اسماعیل، روش های افزایش عزت نفس، تهران: انجمن اولیا و مربیان، 1384.
4. بیرشک، بهروز، اعتماد به نفس سالم (آیا امکان تغییر و بهبود در اعتماد به نفس وجود دارد؟)، تهران: ‌نشر قطره، 1391.
5. دی. انجلیس، باربارا، اعتماد به نفس، ترجمة هادی ابراهیمی، نسل نو اندیش، 1389.
6. اسلامی، سید حسن، اعتماد به نفس، تهران: عروج، 1382.

توجه به افکار دیگران در مورد خویش

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا