مهارت ارتباط با خانواده همسر
چگونه در بین خانواده و اقوام همسر عزت داشته باشیم و انها به ما توجه و محبت و احترام بگذارند و مارا دوست داشته باشند؟؟
پاسخ کوتاه:
پرسشگرگرامی برای اینکه رابطه خوبی با خانواده شوهر خود داشته باشید خودتان را جای انان قرار دهید و با خود بگوئید اگر جای انان بودید چه انتظاری از عروس خود داشتید؟ با تمام تلاش سعی کنید در روابط خود با انان این انتظارات را بر طرف کنید.به نظرم اگر بتوانید به این نکته عمل کنید حتما موفق خواهید شد تا ارتباط خوبی با خانواده همسرتان داشته باشید.
با سلام و عرض ارادت خدمت شما پرسشگر گرامی از اینکه با ما سخن می گوئید خرسندیم و امیدواریم که ارتباط شما با ما تداوم داشته باشد.
پرسشگر ارجمند، برای اینکه رابطه خوبی با خانواده شوهر خود داشته باشید خودتان را جای انان قرار دهید و با خود بگوئید اگر جای انان بودید چه انتظاری از عروس خود داشتید؟ با تمام تلاش سعی کنید در روابط خود با انان این انتظارات را بر طرف کنید.به نظرم اگر بتوانید به این نکته عمل کنید حتما موفق خواهید شد تا ارتباط خوبی با خانواده همسرتان داشته باشید. حقیقت این است شما به عنوان موجودى اجتماعى نیازمند معاشرت با دیگر هم نوعان خود به ویژه خانواده و بستگان همسرتان هستید که لازمه اصلى این معاشرت، داشتن احساس دوستى و محبت نسبت بدانهاست. آن چه که چنین روابطی را آسیب پذیر می سازد آن است که بسیارى از ما به جهت ناآگاهى از چگونگى معاشرت و آداب آن و نیز رعایت نکردن آن آداب است که توانایى برقرارى روابط مناسب با دیگران را از دست می دهیم و مورد سوء استفاده و یا انتقاد قرار گرفته و نهایتاً به ناچار منزوى می گردیم. پیشنهاد می گردد:
1. هنگامی که پسر ازدواج می کند، ممکن است بواسطه موقعیت جدید و مشغله هایی که در زندگی جدیدش بوجود می آید مثل سابق نتواند با خانواده اش تعامل نماید. خانواده و بخصوص مادرش احساس می کند که مورد بی توجهی قرار گرفته است. پسر که تکیه گاه جدید عاطفی پیدا کرده و تمام انرژی خود را بر شناخت و محبّت به همسرش صرف می کند از رابطه سابقش با خانواده پدری غافل می شود درست در همین زمان مادر احساس می کند که حاصل سالها عمر و زحمتش به یکباره از دست رفته است و عروس کسی است که محبّت مادر را به نفع خود تصاحب کرده است و در نتیجه کشمکش و مبارزه آغاز می شود. یکی از بهترین راهکارها برای مقابله با مشکلات عروس و مادر شوهر ها، این است که عروس با درک و فهم بالا، به همسرش گوشزد کند که مثل سابق به خانواده اش توجه لازم را داشته باشد تا از بروز تنش و تیرگی روابط جلوگیری به عمل آید.
2. باید یاد بگیرید به جای اینکه گله مادر و خواهر و خانوادهاش را به همسرتان بکنید، به شکلی صحیح ابراز وجود کرده و به صحبت کردن با خانواده او و بیان انتظاراتتان بپردازید.
3. زندگی را سخت نگیرید و حساس به موضوع نشوید . هر چه حساس تر شوید مشکل بزرگ تر می شود .
4. تاثیر خوب بگذارید:خوب لباس بپوشید و بکوشید همیشه پاک و تمیز باشید. هیچ مادری دوست ندارد عروس یا داماد بدلباس و شلخته داشته باشد.
5. به همسرتان اهمیت بدهید: هیچ چیز پدر و مادری ( به ویژه مادر) را آن قدر خوشحال نمیکند که ببینند به دختر یا پسرشان عشق میورزند و با او به خوبی رفتار میکنند. همیشه سعی کنید محیط خانوادگی آرامشبخش و گرمی را به وجود بیاورید.
6. با پدر و مادر همسرتان مشورت کنید: با پدر و مادر همسرتان مشورت کنید حتی اگر به پیشنهاد آنان عمل نمی کنید. مشورت خواستن یعنی اهمیت دادن به آنها. شاید هم روزی راه حل خیلی خوبی به شما پیشنهاد کنند.
7. علایق آنها را بشناسید: ببینید پدر و مادر همسرتان چه دوست دارند، سعی کنید کمی درباره آن یاد بگیرید و به آن علاقه نشان بدهید، ولی یادتان نرود که تقلید کردن تنها، فایدهای نخواهد داشت.
8. پدر و مادر همسرتان را درک کنید: سعی کنید از خانواده همسرتان درک بهتری پیدا کنید و آنطور که هستند آنها را بپذیرید. به آنها نشان بدهید چقدر از بودن در کنار آنها خوشبختید.
9. ببینید پدر و مادر همسرتان از چه چیزهایی بدشان میآید: ببینید از چه بدشان میآید، آن کار را نکنید و آن حرف را نزنید تا آنها را آزار ندهید.
10. گذشت داشته باشید: اگر مادر همسرتان به شما بدی میکند و بد شما را میگوید، شما به او بدی نکنید و بدش را نگویید. خیلی سخت است ولی ارزشش را دارد. در روی پدر و مادر همسرتان نایستید. نگذارید سیل انتقادات و اختلاف نظرها شما را با خود ببرد.
11. مقایسه نکنید: پدر و مادر همسرتان را با پدر و مادر خودتان مقایسه نکنید و پیش روی آنها از پدر و مادر خودتان تعریف نکنید. گرچه به طور معمول از پدر و مادر همسر به خوبی یاد نمیشود ولی آنها بیشتر اوقات انسانهای خوبی هستند. به هر حال همینها هستند که همسر شما را بزرگ کردهاند و به جایی رساندهاند که شما تصمیم گرفتهاید تا آخر عمر در کنارش زندگی کنید. آنها دیگر خانواده شما هستند و باید آنها را همانطور که هستند بپذیرید.
12. احترام: به آنها احترام بگذارید اگر چه آنها این کار را نکنند.
13. انتقاد: هر چقدر هم که خانواده همسرتان بد باشند، نباید از آنها انتقاد کنید. اگر همسرتان از آنها انتقاد میکند تنها شنونده باشید. میتوان پرسید منظورش از این انتقاد چیست ولی نباید نظر داد.
14. حد و مرزها: ببینید در کجا با خانواده همسرتان در احساسات، اندیشهها و توقعات و نگرشتان درباره موارد گوناگون اختلاف نظر دارید. در آن موارد مرز میان خود و آنها را مشخص کنید.
15. نه گفتن: گنجایش خود را مشخص کنید. بین خود و همسرتان رمزی بگذارید تا به وسیله آن همسرتان متوجه شود که دیگر از بودن در کنار خانواده او خسته شدهاید و زمان رفتن به خانه رسیده است.
16. خودتان باشید: تا آنجا که میتوانید به خانواده همسرتان محبت کنید و به آنها احترام بگذارید ولی به خاطر آنها خودتان را عوض نکنید. همیشه الویتهایتان را حفظ کنید. یادتان باشد مجبور نیستید به خاطر خانواده همسرتان خودتان را عوض کنید مگر این که برای شما فایدهای داشته باشد. اگر به خودتان و تصمیمهایتان احترام بگذارید مردم به شما احترام خواهند گذاشت.
17. با تجربه و بالغ باشید: ساختن با خانواده همسر به بلوغ فراوانی نیاز دارد. باید بپذیرید آنها پدر و مادر شما نیستند پس همیشه کمی فاصله بین شما وجود خواهد داشت. هنگام برخورد با خانواده همسرتان سعی کنید خودتان را به جای انها بگذارید.
18. نیش و کنایه را با لبخند پاسخ بدهید: کمی طنز داشتن برای بهتر شدن رابطه با خانواده همسر میتواند خیلی موثر باشد. اگر کنایهای به شما می زنند سعی کنید با کمی لبخند و طنز آن را با شوخی رد کنید. عصبانیت اوضاع را بدتر میکند. لبخند زدن در جواب کنایههایی که میشنوید باعث میشود کنایهها کمتر میکند.
19. مهربانی و محبت از هر چیزی موثرتر است: با مهربانی سختترین دلها هم نرم میشوند. از هر موقعیتی برای نشان دادن محبتتان به خانواده همسرتان استفاده کنید. به آنها نشان بدهید که شما هم مانند فرزندشان نگران آنها هستید. هرگاه توانستید به آنها کمک کنید. اگر بیمار هستند از آنها نگهداری کنید و اگر در مسافرتهستند از خانه شان مواظبت کنید. کم کم محبت در وجود هر دو طرف جوانه خواهد زد.
20. در مناسبت هایی به آنها هدیه بخرید. این کار می تواند محبت آنها را جلب کند.
21. در گردش ها و بیرون رفتن با همسرتان گاهی به آنها هم تعارف بزنید.
22. سعی کنید به حرف هایی که از دیگران می شنوید بی اعتنا باشید زیرا ممکن است آنها پشت سر خانواده همسرتان حرف هایی بزنند و برخی چیزها را بزرگ نمایی کنند.
23. سعی کنید روابط عاطفی با خانواده همسر را تقویت کنید.
24. اگر از کسی شنیدید که خانواده همسرتان پشت سر شما حرف زده اند می توانید به آنها بگویید که چنین چیزی راجع به شما شنیده ام ولکن باور نکردم و گفتم هرگز مادر شوهر من یا خواهر شوهر من چنین حرفی نمی زند.
25. در برخورد با آنها سعى کنید با منطق برخورد کنید.
26. در عین حال که فردى منطقى هستید سعى کنید انعطاف پذیر نیز باشید.
27. به خویشاوندان همسرتان با احترام و تکریم برخورد کنید به ویژه احترام مادر شوهر و پدر شوهر را نگهدارید گرچه ممکن است آنها را دوست نداشته باشید ولی به ظاهر احترام نمایید.
28. با برخوردهاى صمیمى اعتماد مادر شوهر و سایر اقوام نزدیک شوهر را به خود جلب کنید.
29. در برخورد با آنها صادق باشید ولى در عین حال ساده لوح و سطحى نباشید بلکه عقل و منطق را خط کش و معیار برخورد با دیگران قرار دهید.
30. مسائل زندگى خود را طبقه بندى کنید و برخى از مسائل که اشکالى ندارد و آسیبى به زندگى زناشویى شما وارد نمى کند با مادر شوهر در میان بگذارید یعنى در مسائل جزئى و پیش افتاده مخفى کارى نکنید تا حساسیت او را بر انگیخته نشود و در کار شما دخالت کند.
31. در برخى مسائل زندگى با او مشورت کنید.
32. با همسرتان هماهنگ شوید و در اوقاتى که با ایشان تنها هستید با هم قرار بگذارید که چه چیزهایى را به عنوان اسرار زندگى باید بین خود نگه دارید و در چه امورى حساسیت نشان ندهید و اگر مادر شوهر نیز کنجکاوى مى کند او را در جریان بگذارید منظور مان این است که این طور نباشد که مطالبى را شما از مادر شوهر مخفى کنید در حالى که همسرتان آن را براى او بازگو مى کند این باعث مى شود بین شما و همسرتان هماهنگى نباشد و مرزهاى خصوصى زندگى شما شکسته شود و از سوى دیگر براى افرادى که به شما نزدیک هستند مثل مادرشوهر یا پدرشوهر سوء تفاهم پیش بیاید و اعتبار شما نزد آنها از بین برود.
33. هیچ گاه نزد شوهرتان از مادرش ودیگر اعضای خانواده او بدگویى نکنید. آنها را تحقیر نکنید، همواره به ایشان احترام بگذارید. این امر باعث مى شود همسرتان به شما اعتماد کند و در مسائل زندگى با شما هماهنگ گردد. هماهنگى بین زن و شوهر جلوى بسیارى از مداخلات بیجاى دیگران را مى گیرد و باعث مى شود آنها حساب کار خودشان را بکنند و به خود حق ندهند که در زندگى شما دخالت کنند.
34. سوء ظن به مادر شوهر نداشته باشید(البته در مورد دیگران نیز باید این گونه بود) و نگرش مثبتى به ایشان داشته باشید. مثبت نگرى نسبت به او باعث مى شود او نیز متقابلا توجه مثبتى نسبت به شما پیدا کند و شما را دوست بدارد و از دخالتهاى بیجا در زندگى شما اجتناب کند.
35. در روابط اجتماعى با دیگران سعى کنید از انتقاد، سرزنش و گلایه خوددارى کنید.
36. سعى کنید نکات مثبت در رفتار و شخصیت دیگران را شناسایى کرده و آنها را به خاطر آن ویژگى ها و رفتارها، تحسین صادقانه داشته باشید نه آنکه روى نکات منفى وى انگشت گذاشته او را مذمت کنید.
37. در برخورد با دیگران با چهره اى گشاده و لبخند سخن را آغاز کنید.
38. سعى کنید از طریق همسرتان، ویژگى هاى اخلاقى، اجتماعى، خانوادگى و شخصیتى والدین همسرتان را شناسایى کنید. مثلا روى چه امورى حساسیت بیشترى دارند و از چه امورى چندان دل خوشى ندارند و … با آگاهى از این نقاط ضعف و قوت، بر نکات قوت آنها تأکید ورزید و آنها را برجسته کنید و درباره آنچه به گمان شما صحیح نیست تأکید نورزید و یا چشم پوشى کنید و در حضور دیگران از آنها تعریف و تمجید کنید و نسبت به آنها متواضعانه برخورد کنید زیرا آنها نیز در حکم پدر و مادر شما محسوب مى شوند و تواضع و فروتنى نسبت به آنها پسندیده است.
توجه داشته باشید براى ایجاد رابطه صمیمانه با افرادى که فاصله سنى شان حداقل با شما 20 سال است زمان نیاز است و باید به تدریج این کار انجام گیرد و انتظار نداشته باشید طى مدت کوتاه این رابطه صمیمانه ایجاد شود.
39. بعضى از خانواده ها در پذیرش یک فرد جدید به کانون خانواده از انعطاف مناسبى بر خور دارند ولى بعضى از خانوادها انعطاف کمترى دارند و در پذیرش عضو جدید مانند (عروس یا داماد) از خود مقاومت نشان مى دهند و این مقاومتها به شیوه هاى گوناگونى مانند پرخاشگرى، بى احترامى و کم توجهى، قهر کردن و روابط سرد و بى روح آشکار مى شود.لذا حوصله باید داشت تا اوضاع عادی شود.
40. در همه مراحل زندگی از خدا کمک بخواهید و به ائمّه اطهار (سلام الله علیهم) توسّل کنید که آنها راهگشای مشکلات و مددرسان شما خواهند بود. همچنین مطالعه کتاب های زیر می تواند در این زمینه مفید باشد:
• ارتباط با خانواده همسر/ محسن ایمانی/ حدیث راه عشق
• تفاهم، روشهای موثر برای حل اختلافات زناشویی و رسیدن به عشق دوباره، پدیدآورنده؛مهدی قراچه داغی، سوزان پیج، ناشر؛چلچله.
• بهشت خانواده دکتر مصطفوى
• همسران برتر، غلامعلى افروز
• آیین همسردارى ابراهیم امینى
موفق و پیروز باشید.
مهارت ارتباط با خانواده همسر