دین و اندیشه

معصومین علیهم السلام و توسعه علوم

پرسش و پاسخ

چرا ائمه اتم نشکافتند!؟چرا جاذبه کشف نکردند و قوانین فیزیکی ان را ننوشتند؟ ایا انیشتین از احادیث و روایات اتم شکافت!؟
اصولا چه اصراری بر این است که ائمه را انسانهایی خارق العاده معرفی کنیم!؟

پاسخ کوتاه:
قانع شدن تابعی از قبول ملاکهای عقل و تجربه است . اهداف رسالت و نقش بسیار چشمگیر و مهم ائمه اطهار علیهم السلام در جامعه اسلامی، هدایت کاربردی، اصلاح امور مادی و معنوی مردم، سهم آنها را در شکل‌گیری و توسعه تمدن اسلامی بیان و غیرقابل انکارمینماید. کتب مربوط به علم و دین را بررسی فرمایید .


قانع شدن به دلیل عقل یا تجربه تابعی از قبول ملاکها و قواعد استدلالهای عقلی و تجربی است . توقع بیجای شخص ملاک عقل و تجربه نیست . روایات معصومین علیهم السلام در زمینه امور تجربی و طبیعی باید بررسی بیشتری فرموده و اهداف رسالت و امامت را بیشتر مطالعه فرمایید . نقش ائمه اطهار علیهم السلام در جامعه اسلامی بسیار چشمگیر و مهم است و این تفکر که آنها تنها رهبران معنوی و یا امامان هدایت و راهنمایی هستند با گزارشهای تاریخی موجود و واقعیتهای تاریخی مطابقت ندارد. نمی‌توان سهم آنها را در شکل‌گیری و توسعه تمدن اسلامی به ویژه در بعد علمی نادیده گرفت؛ زیرا این امر آشکارا در تاریخ زندگی ائمه علیهم السلام دیده میشود و دو قرن و نیم حضور فعال علمی از طرف ائمه معصومین علیهم السلام آنهم زمانی که سرآغاز تمدن اسلامی نامیده شده است نقشی مهم و غیرقابل انکار است. مبادی دینی تمدن را بررسی نمایید ریشه و خاستگاهی جز برکات دین و کلام پیامبران و معصومین علیهم السلام در زمینه توسعه همه جوانب بشری بخصوص فعالیت‌های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، اخلاقی، فکری و فلسفی و … همه ناشی از نوعی نگاه مذهبی و گرایش دینی است. کتب مربوط به علم و دین را بخصوص بررسی فرمایید .
برای نمونه :
امام صادق علیه السلام در شرایطی قرار داشت که اختلافات و پراکندگی و کشمکش های سیاسی میان است اسلامی آنچنان گسترده شده بود که احتمال فروپاشی جامعه‌ی آن روز را به دنبال داشت بزرگان آن روز گار یکدیگر را قبول نداشته و شدیدترین حملات به همدیگر را روا می داشتند در چنین زمانه و شرایطی نقش امام صادق علیه السلام در پیشرفت علوم مختلف باعث گردید تا برای امت اسلامی زمیه را آماده سازد که تا شکوفایی علم و تمدن اسلامی باعث افتخار مکتب حیات‌بخش اسلام گردد برای همین موفق شد که در شرایط پیچیده آن عصر امت اسلامی را به رشد و کمال علمی برساند امام جعفرصادق علیه السلام با روش فکر روشن و دیده دقیق و تیزبین خویش سینه دانش‌ها را شکافت و بشریت را به سوی سرزمین علم و دانش رهنمون ساخت در دانشگاه بی‌نظیر امام صادق علیه السلام افزون بر دانش‌های تفسیر علوم قرآن حدیث فقه اصول و معارف دینی علوم مختلف دیگری چون: ریاضی، طب، فیزیک، شیمی، ستاره‌شناسی، فلکیات، جانورشناسی و دهها رشته دیگر که هریک سرفصل و منشا برای گسترش این علوم در میان بشر قرار گرفت تدریس می‌شد گستردگی حوزه و دانشگاه امام صادق علیه السلام حقیقتی است که دوست و دشمن به آن معترف بوده و کسی توان انکار آن را ندارد تشکیل و راه اندازی هسته مرکزی چنین پایگاه مهم علمی در آن زمان از ضروریات جامعه‌ی اسلامی بود.
برای اطلاعات و تحقیق :
کتاب :
کتاب دین و علم ترجمه کتاب جامعی است که «ایان باربور» آن را در سال 1998 با عنوان «دین و علم: مسائل تاریخی و معاصر» منتشر کرد.
این اثر مکتوب که تلفیقی سنجشی از دو کتاب «مسایلی در باب علم و دین» و «دین در عصر علم» محسوب می شود، علاوه بر این که مشتمل بر پژوهش های علمی متاخر است، پژوهش های دینی و کلامی جدید و رویکردهای نو را در بررسی تاریخ ارتباط علم و دین هم مدنظر قرار داده است.
ایان باربور، نویسنده اثر، هدف از تالیف این کتاب را تلاش برای تبیین جایگاه دین در دوران علم و نیز ارایه تفسیری از دین معرفی می کند و درصدد آن است که بتواند توامان به نیازها و سوالات ایمان مذهبی پاسخ بدهد و در عین حال، به علوم معاصر نیز توجه داشته باشد.
اعترافات دانشمندان بزرگ تالیف خیرالله مردانی ، چاپ گوته
مقالات :
مقالات دانشوران‌ و اساتید محترم و گرامی آقایان: دکتر فرامرز رفیع‌پور، دکتر حمید مولانا، دکتر همایون‌ همتی‌ و حجة‌الاسلام‌ مهدی‌ هادوی‌ تهرانی‌ و ورنر فُن براون ، جان کلولند کوثرن ، ولتر دانشمند معروف فرانسوی ، ادوارد لوتر کیسل دانشمند مشهور حشره شناس و مدیر زیست شناسی دانشگاه سانفراسیسکو و … را ببینید .
1. نقش امام جعفر صادق علیه السلام در گسترش علوم نویسنده: زینب سیپانپین مجله : تاریخ‌نامه اسلام سال اول پاییز و زمستان 1398 شماره 2
2. نقش امام صادق علیه السلام در فرهنگ و تمدن اسلامی ارائه شده در کنفرانس ملی هزاره سوم و علوم انسانی سال1394 به آدرس :
https://civilica.com/doc/454327/
3. نقش امام صادق علیه السلام در گسترش تمدن اسلامی با تاکید بر جنبه ی علمی https://civilica.com/doc/369967/
برای دیدن فهرستی از مقالات :
https://scholar.google.com/scholar?q=%D9%86%D9%82%D8%B4+%D8%AF%DB%8C%D9%86++%D8%AF%D8%B1+%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87+%D8%B9%D9%84%D9%85&hl=fa&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart

معصومین علیهم السلام و توسعه علوم

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا