رهایی از فیلم ها و تصاویر مستهجن
سلام علیکم اگر فردی معتاد به مراجعه به سایت های غیر اخلاقی باشد و هر چند برای مدتی ان را کنار بگذارد ولی برای طولانی مدت دوباره این کار را تکرار میکند راهکار ترک این عادت چیست
پاسخ کوتاه:
معمولاً شناخت عواقب و آسیب های ناشی از تماشای تصاویر و فیلمهای ضد اخلاقی، مبتذل و مستهجن، مهمترین عامل بازدارنده است زیرا کسی که آسیب شناسی دقیقی از آن داشته باشد پیشنهاد میشود در خصوص آسیبها و پیامدهای تصاویر و فیلمهای ضد اخلاقی، مبتذل و مستهجن مطالعه کنید و در این زمینه به تفکر و تدبر بپردازید تا انگیزه شما برای مقابله با آن بیشتر شود برای رهایی از آسیبهای تصاویر و فیلمهای مستهجن، باید همه زمینههایی که به نحویی باعث تمایل شما به تماشای تصاویر و فیلمهای مستهجن و مبتذل میگردد و شما را دوباره در آن شرایط قرار میدهد از بین ببرید و اگر ناخواسته در موقعیتهایی که احتمال رفتن به سراغ تصاویر و فیلمهای مبتذل و جنسی میرود، قرار گرفتید سریع با منصرف کردن فکر و ذهنتان و نیز جابهجایی مکانی و تغییر موقعیت، خود را از آلودگی مجدد برهانید میتوانید برای هر مدتی که موفق به ندیدن تصاویر و فیلمهای مستهجن میشوید، به تشویق ذهنی ـ عملی موفقیتهای خود در این خصوص بپردازید یادتان باشد اگر قرار باشد در هر بار مشاهده این قبیل عکسها و فیلمهای مستهجن، از حساب میلیونی شما مبلغ چند هزار تومان کسر شود، تا به کی حاضر هستید که به تماشای این گونه تصاویر و فیلمها بنشینید، پس تعیین جریمه و برخی تنبیهات میتواند بازدارندگی ایجاد کند و مانع ادامه تماشای تصاویر و فیلمهای مستهجن گردد بنابراین تا جای که میتوانید و توان دارید باید از چنگ وسوسههای شیطان بگریزید و زمینه وسوسه را پیشاپیش از بین ببرید، اگر در تنهایی سراغ تصاویر و فیلمهای جنسی میرود، سعی کنید هیچ گاه و تحت هیچ شرایطی تنها نباشید چرا که جوان در تنهایى و خلوت خود، اقدام به کسب لذت از طریق حرام مىکند و به تماشای تصاویر غیر اخلاقی و گناهآلود روى مىآورد
از اینکه افتخار همراهی شما را داریم، خرسندیم و تلاش می کنیم پاسخ مناسبی خدمت تان ارائه دهیم. برای رهایی از مراجعه به سایت های غیراخلاقی و رهایی از فیلم ها و تصاویر مستهجن باید جایگزین مناسب دیگری برای خودتان پیدا کنید و خودتان را با فعالیت های سالم و مفید مشغول کنید تا انگیزه ای برای مراجعه و تماشای چنین فیلم هایی پیدا نکنید، علاوه بر این سعی کنید از وسایل ارتباطی، گوشی های هوشمند، اینترنت و… به مقدار ضرورت استفاده کنید و در بقیه موارد از دسترس تان خارج کنید تا انگیزه ای برای استفاده نامناسب نداشته باشید.
پرسشگر گرامی، ابتدا باید در اطلاعات ورودی به سیستم روانیتان تامل بیشتری نمایید.
امام حسن (علیه السلام) می فرمایند: در شگفتم از کسى که درباره خوراک جسم خود مى اندیشد چگونه درباره خوراک فکر(روح) خود نمى اندیشد؟ شکمش را از آنچه زیانبار است پرهیز مى دهد، اما در سینه خود چیزهایى راه می دهد که مایه نابودیش مى شود. (الإمامُ الحسنُ علیه السلام: عَجَبٌ لِمَن یَتَفَکَّرُ فی مَأکولِهِ کَیفَ لا یَتَفَکَّرُ فی مَعقولِهِ ، فیُجَنِّبَ بَطنَهُ ما یُؤذیهِ ، و یُودِعَ صَدرَهُ ما یُردِیهِ!)
شما یک مطلب سمی وارد ذهن خود کرده اید و هم اکنون بعد از ماهها درگیر آن هستید، اگر غذای مسموم بخورید یک روزه با تزریق سرم و تخلیه ی معده خوب میشوید اما مسمویت روان بسیار عمیق است و از بین بردن آن بسیار طول می کشد لذا بعد از این مواظب باشید هر فیلمی و تصویری را نبینید، هر کتابی و مطلبی را نخوانید.
به طور کلی، دیدن فیلم ها و تصاویر مستهجن جنسی جایز نیست و اگر شما به این کار عادت کرده اید باید جلوی آن گرفته شود. در قدم اول اگر می خواهید گناه نکنید و در برابر گناه و وسوسه های شیطانی پای تان نلغزد، باید اراده تان را تقویت کنید؛ البته ذکر این نکته ضروری است که تقویت اراده نوعی مهارت است و آن نیاز به فراگیری و تمرین و ممارست است، چیزی نیست که یک شبه حاصل شود.
به طور کلی، تقویت عزم و اراده تأثیر شگرفی در موفقیت انسان در زندگی و همچنین کاهش بسیاری از آشفتگیهای روحی و روانی، نابسامانیهای فردی و اجتماعی، آلودگی به گناه و انحرافات اخلاقی دارد. اگر به داستانهای قرآنی نظری بیفکنید متوجه میشوید که علت اصلی سقوط حضرت آدم (علیهالسلام) و هبوط وی از بهشت برین به دنیای حزین، نداشتن ارادة قوی و عزمی استوار بوده است. خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: «وَ لَقَدْ عَهِدْنا إِلى آدَمَ مِنْ قَبْلُ فَنَسِی وَ لَمْ نَجِدْ لَهُ عَزْماً» (1)؛ «همانا ما پیش از این با آدم عهدى بستیم (که فریب شیطان نخورد و از شجره ممنوعه تناول نکند) امّا او فراموش کرد و در آن عهد، عزم و اراده راسخ و استوارى براى او نیافتیم!».
در قدم دوم باید منبع آن یعنی رایانه و استفاده از اینترنت و فضای مجازی را برای خود محدود کنید و اجازه ندهید شور و نشاط جوانی شما به راه های انحراف آمیز کشده شود و بیهوده از بین برود.
اگر انسان برای خودش عزت و ارزش قائل باشد به این سادگی حاضر نیست آن را به ذلت بکشاند. چنین فردی از کشیده شدن به وادی شهوات و ارتکاب گناهان و آلوده شدن به انحرافات جنسی خودداری میکند.
امام علی(علیهالسلام) میفرماید:
«مَنْ کَرُمَتْ عَلَیهِ نَفْسُهُ هَانَتْ عَلَیهِ شَهَوَاتُه » (2)؛ «هرکه براى خود کرامت و بزرگواری قائل باشد، خواهشهاى نفسانىاش در نظر او خوار آید».
«مَن کَرُمَت علَیهِ نَفسُهُ لَم یهِنْها بالمَعصیةِ » (3)؛ «هر که براى نفْس (شخصیت) خود احترام قائل باشد، آن را با گناه و معصیت خوار نمىگرداند».
نقطه مقابل این گفتار، حدیثی است از امام صادق(علیهالسلام) که میفرماید:
«مَنْ هَانَتْ عَلَیهِ نَفْسُهُ فَلَا تَأْمَنْ شَرَّه » (4)؛ «هر که براى خود حرمت و ارزشى قائل نباشد، از شرّش ایمن مباش».
راهکارهای کاربردی
1. آشنایی با آسیب ها و مضرات تماشای فیلم های مستهجن؛ معمولاً شناخت عواقب و آسیب های ناشی از تماشای تصاویر و فیلمهای ضد اخلاقی، مبتذل و مستهجن، مهمترین عامل بازدارنده است زیرا کسی که آسیب شناسی دقیقی از آن داشته باشد. دغدغه فکری و حساسیت روحی شدیدی در او ایجاد میشود و موجب میگردد که با عزم و اراده قوی، آن رفتار ناپسند را رها سازد. مهم داشتن اراده راسخ است که حیات و هویت آدمی به عزم و اراده او بستگی دارد.
پیشنهاد میشود در خصوص آسیبها و پیامدهای تصاویر و فیلمهای ضد اخلاقی، مبتذل و مستهجن مطالعه کنید و در این زمینه به تفکر و تدبر بپردازید تا انگیزه شما برای مقابله با آن بیشتر شود.
امیرمؤمنان علی(علیهالسلام) در روایت زیبایی مىفرماید: «مَنْ لَمْ یعْرِفْ مَضَرَّةَ الشَّی ءِ لَمْ یقْدِرْ عَلَى الِامْتِنَاعِ مِنْه» (5)؛ «کسی که از زیان چیزى آگاه نیست، توانایى اجتناب از آن را نخواهد داشت».
2. حذف همه عوامل زمینهساز؛
برای رهایی از آسیبهای تصاویر و فیلمهای مستهجن، باید همه زمینههایی که به نحویی باعث تمایل شما به تماشای تصاویر و فیلمهای مستهجن و مبتذل میگردد و شما را دوباره در آن شرایط قرار میدهد از بین ببرید و اگر ناخواسته در موقعیتهایی که احتمال رفتن به سراغ تصاویر و فیلمهای مبتذل و جنسی میرود، قرار گرفتید سریع با منصرف کردن فکر و ذهنتان و نیز جابهجایی مکانی و تغییر موقعیت، خود را از آلودگی مجدد برهانید.
3. خود تشویقی؛
میتوانید برای هر مدتی که موفق به ندیدن تصاویر و فیلمهای مستهجن میشوید، به تشویق ذهنی ـ عملی موفقیتهای خود در این خصوص بپردازید. با کمال سخاوت به تشویق خود بپردازید. خود تشویقی میتواند به صورت کلامی یا غیر کلامی باشد و سبب تقویت اعتماد به نفستان برای مقابله با رفتارهای گناهآلود گردد. حتی اگر یک روز موفق به ترک این عادت شدید، به تشویق خودتان بپردازید و به خودتان پاداش دهید.
4. خود تنبیهی؛
میتوانید تنبیهات و جریمههایی نیز برای هر بار مشاهده این گونه تصاویر و فیلمها برای خود قرار دهید تا به تدریج از این رفتار زشت فاصله بگیرید. یادتان باشد اگر قرار باشد در هر بار مشاهده این قبیل عکسها و فیلمهای مستهجن، از حساب میلیونی شما مبلغ چند هزار تومان کسر شود، تا به کی حاضر هستید که به تماشای این گونه تصاویر و فیلمها بنشینید، پس تعیین جریمه و برخی تنبیهات میتواند بازدارندگی ایجاد کند و مانع ادامه تماشای تصاویر و فیلمهای مستهجن گردد. توجه داشت باشید، هر مقدار میزان جریمه با نوع جرم تناسب داشته باشد، میزان بازدارندگی آن هم بیشتر خواهد بود.
5. فرار از تنهایی؛
این را بدانید که اگرچه وسوسههای شیطان خیلی قوی است و در تنهایی و خلوتگاهها این وسوسهها تشدید میگردد اما با این حال، شما توانایی مقابله با آن را دارید؛ بنابراین تا جای که میتوانید و توان دارید باید از چنگ وسوسههای شیطان بگریزید و زمینه وسوسه را پیشاپیش از بین ببرید، اگر در تنهایی سراغ تصاویر و فیلمهای جنسی میرود، سعی کنید هیچ گاه و تحت هیچ شرایطی تنها نباشید چرا که جوان در تنهایى و خلوت خود، اقدام به کسب لذت از طریق حرام مىکند و به تماشای تصاویر غیر اخلاقی و گناهآلود روى مىآورد؛ برای این منظور در جمع خانواده و دوستان سالم قرار بگیرید تا وسوسه پیدا نکنید که به دنبال عکسها و فیلمهای مبتذل بروید و به تماشای آن بنشینید.
6. ایجاد محدودیت؛
برای مدتی استفاده از وسایل ارتباط جمعی نظیر رایانه، اینترنت، ماهواره، تلویزیون و سایر وسایل ارتباطی را برای خود محدود کنید و سعی کنید فقط در ساعات مشخص، تنها برای کارهای خیلی مهم و ضروری از آنها استفاده کنید. به جای آن تفریحات سالم دیگری را جایگزین گردانید و هر گاه بیکار و یا تنها هستید، از آنها استفاده کنید. علاوه بر آن، میتوانید رایانه خود را در اتاقی قرار دهید که محل رفت و آمد بقیه اعضای خانواده و دیگران است تا انگیزه شما برای رفتن به سایتهای مستهجن و تماشای عکسها و فیلمهای مبتذل کاهش یابد.
7. تقویت اعتقادات و خداباوری؛
اعتقاد به خدا و یقین داشتن به این که انسان همواره در محضر خدا است و خدا ناظر بر تمام احوال و درون آدمی است، به انسان کمک می کند نگاه و تمام اعمال و کردار خود را کنترل نماید. از امام علی (علیهالسلام) سؤال شد: توانایی بر کنترل چشم چگونه حاصل می شود؟ حضرت فرمود: «بِالْخُمُودِ تَحْتَ سُلْطَانِ الْمُطَّلِعِ عَلَى سَتْرِک» (6)؛ «این که خود را تحت قلمرو سلطان آگاه از همه مسائل بدانی و تسلیم او باشی».
امام صادق (علیهالسلام) نیز میفرماید: «مَا اغْتَنَمَ أَحَدٌ بِمِثْلِ مَا اغْتَنَمَ بِغَضِّ الْبَصَرِ لِأَنَّ الْبَصَرَ لَا یُغَضُّ عَنْ مَحَارِمِ اللَّهِ تَعَالَى إِلَّا وَ قَدْ سَبَقَ إِلَى قَلْبِهِ مُشَاهَدَةُ الْعَظَمَةِ وَ الْجَلَال » (7)؛ «هیچ کس هیچ نعمتى و غنیمتى نزد خداوند بالاتر و برتر از پوشاندن چشم از حرام به دست نیاورد است، پوشاندن چشم از محرمات به عمل نمیآید مگر با یاد کردن خداوند و ملاحظه عظمت و جبروت حضرت باری تعالی».
8. استفاده بهینه از اوقات فراغت.
بکوشید با برنامهریزی درست تمام اوقات خود را پر کنید و فرصتی برای روی آوردن به سایتهای مبتذل برای خویش باقی نگذارید.
افراد، به خصوص جوانان باید با تنظیم اوقات شبانه روز از طریق ورزش، تفریح، مسافرت، مطالعه، تحصیل علم و دانش و… به طور صحیح از وقت و فرصت جوانی خود استفاده کرده، زمینههای رشد و تعالی خود را فراهم آورند، نه این که خدای ناکرده عمر و جوانی خود را به بطالت و بیهودگی بگذرانند و برای پر کردن اوقات شبانه روز خود، به تماشای تصاویر مبتذل از طریق ماهواره، اینترنت و…. روی بیاورند که اگر در این راه به فلاکت و بدبختی دچار شوند، کسی جز خود را نباید سرزنش کنند.
به هر حال، تا اقدام عملی در این خصوص انجام ندهید و راهکارهایی را که مطرح کردیم با جدیت دنبال نکنید ره به جایی نخواهید برد. اگر خودتان به تنهایی نمیتوانید در آن صورت، میتوانید از یک مشاور و روانشناس باتجربه بخواهید که یاریتان کند و راهکارهای متناسب شما را ارائه دهد و همزمان در افزایش اعتماد به نفس و تقویت ارادهتان نیز کمکتان کند.
مطمئن باشید با ترک تماشایی عکسها و فیلمهای غیر اخلاقی تا حدود بسیار زیادی خودتان را از آسیبهای احتمالی مصون و محفوظ نگه داشتهاید؛ به قول معروف «از دل برود هر آنچه از دیده برفت» و فکر و ذهنتان را پالایش نمودهاید.
این نکته را هم در نظر بگیرید که ممکن است گاهی ناخواسته صحنههایی که شما در آن عکسها و فیلمها دیدهاید به ذهنتان هجوم بیاورد و زمینه فکر و خیال در این زمینه را فراهم کند در این صورت، بلافاصله با منصرف کردن فکر و ذهنتان از ادامه یافتن فکر و خیال جلوگیری کنید. تغییر موقعیت و جابهجایی مکانی، تکنیک توقف فکر، شمارش اعداد به صورت معکوس، ایجاد مشغولیتهای اختیاری از جمله راهکارهایی هستند که میتواند به شما در منصرف کردن فکر و ذهنتان یاری رساند.
در پایان، مطالعه منابع زیر پیشنهاد می گردد:
1. کاوه، سعید، عکس و فیلم پورنوگرافی (برهنه نمایی) و پیامدهای آسیب زای آن در رفتار جنسی، تهران: سخن، 1386.
2. سنایی، کامیار، پورنوگرافی و آثار مخرب لذت های ممنوعه بر روی مغز و روان، مشهد: متخصصان، 1399.
3. پرنیان راد، محمد و همکاران، پورنوگرافی و تاثیر آن در تربیت خانواده، فیض آباد مه ولات: جالیز، 1397.
4. واحد پژوهش موسسه فرهنگی موعود عصر (عج)، پدیده هرزه نگاری و مستهجن پردازی در جهان معاصر(معرفی راه های مبارزه فردی و اجتماعی با این پدیده)، تهران: موسسه فرهنگی هلال، 1393.
5. شلیت، وندی و نانسی لی دموس، دختران به عفاف روی می آورند (این بد نیست که تو خوب باشی)، ترجمۀ سمانه مدنی و پریسا پور علمداری، قم: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دفتر نشر معارف، 1397.
6. برخورداری، زینب، عفاف گرایی در غرب، قم: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دفتر نشر معارف، 1392.
7. بورک، رابرت، در سراشیبی به سوی گومورا: لیبرالیسم مدرن و افول امریکا، ترجمۀ الهه هاشمی حایری، ناشر: حکمت، 1390.
8. زارعی توپخانه، محمد و عباسعلی هراتیان، بازگشت غرب به عفاف: بر اساس پژوهش مؤسسه رشد جوانان آمریکا (IYD)، کرج: تلاوت آرامش، 1393. براساس کتاب «benefits of delaying sexual deputy»
همواره موفق و کامروا باشید.
پینوشتها:
1. طه(20)، آیه 115.
2. شریف رضى، محمد بن حسین، نهج البلاغة، قم: هجرت، 1414ق، ص555.
3. تمیمى آمدى، عبد الواحد بن محمد، غرر الحکم و درر الکلم ، قم : دار الکتاب الإسلامی، 1410ق ، ص636.
4. حرانی، ابن شعبه، حسین بن روح، تحف العقول، قم: جامعهی مدرسین حوزه علمیه قم، 1404ق، ص483.
5. تمیمى آمدى، عبد الواحد بن محمد، غرر الحکم و درر الکلم ، قم : دار الکتاب الإسلامی، 1410ق، ص654.
6. مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، بحار الأنوار، بیروت : دار إحیاء التراث العربی، 1403 ق ، ج101، ص41.
7. نورى، حسین بن محمد تقى، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل ، قم : مؤسسة آل البیت علیهم السلام ، 1408ق ، ج14، ص269.
رهایی از فیلم ها و تصاویر مستهجن