استفاده زیاد از گوشی
من خیلی استفاده از گوشی زیاد دارم به طوری که معتادش شدم و این به درسم لطمه زده ،
گاهی هم فکر های شهوانی میاد سراغم و منو به سمت پورن میخواد بکشونه ، خیلی دارم تلاش میکنم که پورن نبینم
ولی نمیدونم چیکار کنم که در روز بیشتر از یک ساعت از گوشی استفاده نکنم
لطفا راهکار بدید.
پاسخ کوتاه:
برخی از معایب بازی های رایانه ای ۱ مهم ترین مشخصه بازی های رایانه ای حالت جنگی اکثر آنها می باشد و اینکه فرد باید برای رسیدن به مرحله بعدی بازی با نیروهای به اصطلاح دشمن بجنگد، استمرار چنین بازی هایی کودک را پرخاشگر و ستیزه جو بار می آورد بازی های رایانه ای، به گونه ای افراد را با خود همراه می کنند که گذشت زمان را به هیچ وجه درک نمی کنند و وقتی به خود می آیند که ساعت های زیادی از وقتشان صرف این بازی ها شده است اعضای خانواده به خاطر مشغول بودن به تماشای تلویزیون یا درگیر بودن با رایانه و اینترنت و بازی های رایانه ای، کمتر وقت می کنند با یکدیگر بنشینند و صحبت کنند با خصایصی که برای بازی های رایانه ای برشمردیم بدون شک آنها از عوامل مؤثر در افت تحصیلی محسوب می شوند مهرنوش اکبری، تأثیر بازی های رایانه ای بر شخصیت کودکان، مجله پیام زن، آبان ۱۳۸۷، شماره ۲۰۰، ص۷۸ تاج آبادی، رضا، نگاهی آسیب شناسانه به بازی های رایانه ای، ماهنامه اطلاعات علمی، سال بیست و چهارم، شماره ۷ (پیاپی ۳۶۸)، اردیبهشت ۱۳۸۹، ص۴۲
متأسفانه پیدایش وسایل ارتباط جمعی نظیر موبایل، تبلت و کامپیوتر و دسترسی آسان به اینترنت و پیدایش فضای مجازی در کنار همه مزایایی که دارند، مضراتی هم دارند که اتلاف وقت و هدر دادن عمر گرانبها یکی از آسیب های آن است. وقتی شما دائماً سراغ گوشی بروید و مشغول آن باشید؛ طبیعتاً عمر گرانبهای شما به هدر می رود و از بسیاری از امور زندگی باز می مانید.
راهکارهای کاربردی
1. آشنایی با آسیب ها و مضرات استفاده زیاد از گوشی تلفن؛ معمولاً شناخت عواقب و آسیب ها مهم ترین عامل بازدارنده است زیرا کسی که آسیب شناسی دقیقی از آن داشته باشد. دغدغه فکری و حساسیت روحی شدیدی در او ایجاد می شود و موجب می گردد که با عزم و اراده قوی، آن رفتار ناپسند را رها سازد. مهم داشتن اراده راسخ است که حیات و هویت آدمی به عزم و اراده او بستگی دارد.
پیشنهاد می شود در خصوص آسیب ها و پیامدها مطالعه کنید و در این زمینه به تفکر و تدبر بپردازید تا انگیزه شما برای مقابله با آن بیشتر شود.
امیر مؤمنان علی(علیه السلام) در روایت زیبایی مى فرماید: «مَنْ لَمْ یعْرِفْ مَضَرَّةَ الشَّی ءِ لَمْ یقْدِرْ عَلَى الِامْتِنَاعِ مِنْه» (1)؛ «که از زیان چیزى آگاه نیست، توانایى اجتناب از آن را نخواهد داشت».
2. خود تشویقی؛
می توانید برای هر مدتی که موفق به کاهش استفاده از گوشی می شوید، به تشویق ذهنی ـ عملی موفقیت های خود در این خصوص بپردازید. با کمال سخاوت به تشویق خود بپردازید.
3. خود تنبیهی؛
می توانید تنبیهات و جریمه هایی نیز برای استفاده زیاد از گوشی برای خود قرار دهید تا به تدریج از این رفتار فاصله بگیرید. یادتان باشد اگر قرار باشد در هر بار استفاده زیاد از گوشی، از حساب میلیونی شما مبلغ چند هزار تومان کسر شود، تا به کی حاضر هستید که به این کار ادامه دهید، پس تعیین جریمه و برخی تنبیهات می تواند بازدارندگی ایجاد کند و مانع ادامه استفاده زیاد از گوشی گردد. توجه داشت باشید، هر مقدار میزان جریمه با نوع جرم تناسب داشته باشد، میزان بازدارندگی آن هم بیشتر خواهد بود.
4. فرار از تنهایی؛
این را بدانید که اگرچه وسوسه های شیطان خیلی قوی است و در تنهایی و خلوت گاه ها این وسوسه ها تشدید می گردد اما با این حال، شما توانایی مقابله با آن را دارید؛ بنابراین تا جای که می توانید و توان دارید باید از چنگ وسوسه ها بگریزید و زمینه وسوسه را پیشاپیش از بین ببرید،.
5. ایجاد محدودیت؛
برای مدتی استفاده از وسایل ارتباط جمعی نظیر گوشی تلفن همراه هوشمند، فضای مجازی، رایانه، اینترنت، ماهواره، تلویزیون و سایر وسایل ارتباطی را برای خود محدود کنید و سعی کنید فقط در ساعات مشخص، تنها برای کارهای خیلی مهم و ضروری از آنها استفاده کنید. به جای آن تفریحات سالم دیگری را جایگزین گردانید و هرگاه بیکار و یا تنها هستید، از آن استفاده کنید.
6. استفاده بهینه از اوقات فراغت.
بکوشید با برنامه ریزی درست تمام اوقات خود را پر کنید و فرصتی برای روی آوردن به استفاده زیاد از گوشی برای خویش باقی نگذارید.
افراد، به خصوص جوانان باید با تنظیم اوقات شبانه روز از طریق ورزش، تفریح، مسافرت، مطالعه، تحصیل علم و دانش و… به طور صحیح از وقت و فرصت جوانی خود استفاده کرده، زمینه های رشد و تعالی خود را فراهم آورند، نه این که خدای ناکرده عمر و جوانی خود را به بطالت و بیهودگی بگذرانند و برای پر کردن اوقات شبانه روز خود، به استفاده زیاد از گوشی روی بیاورند که اگر در این راه به فلاکت و بدبختی دچار شوند، کسی جز خود را نباید سرزنش کنند.
به هر حال، تا اقدام عملی در این خصوص انجام ندهید و راهکارهایی را که مطرح کردیم با جدیت دنبال نکنید ره به جایی نخواهید برد. اگر خودتان به تنهایی نمی توانید در آن صورت، می توانید از یک مشاور و روانشناس باتجربه بخواهید که یاری تان کند و راهکارهای متناسب شما را ارائه دهد و در برنامه ریزی به شما کمک کند.
برخی از معایب بازی های رایانه ای
1. ایجاد عوارض منفی در چشمان فرد به دلیل خیره شدن مداوم و شدت نور؛
2. ایجاد فشارهای ذهنی بیش از حد در اثر درگیر شدن در ماجرای بازی؛
3. ایجاد عوارض جسمانی از قبیل آرتروز، سوزش و سفت شدن گردن، کتف ها و مچ دست و ستون فقرات؛
4. به خطر افتادن سلامت روانی کودکان؛
5. ایجاد دشواری های عصبی و پرش عضلانی، به ویژه در افراد دارای صرع؛ (2)
6. تقویت پرخاشگری؛ مهم ترین مشخصه بازی های رایانه ای حالت جنگی اکثر آنها می باشد و اینکه فرد باید برای رسیدن به مرحله بعدی بازی با نیروهای به اصطلاح دشمن بجنگد، استمرار چنین بازی هایی کودک را پرخاشگر و ستیزه جو بار می آورد.
7. انزوا و درونگرایی و عدم تمایل به برقراری ارتباط با دیگران؛ بازی های رایانه ای، به گونه ای افراد را با خود همراه می کنند که گذشت زمان را به هیچ وجه درک نمی کنند و وقتی به خود می آیند که ساعت های زیادی از وقتشان صرف این بازی ها شده است. لذا کودکانی که به طور مداوم با این بازی ها درگیرند، درونگرا می شوند و در برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران ناتوان می گردند.
8. انفعالی شدن ذهن و تزلزل اعتماد به نفس؛ در این بازی ها به دلیل این که کودک یا نوجوان با ساختنی ها و برنامه های دیگران به بازی می پردازد و کمتر قدرت دخل و تصرف در آنها را پیدا می کند، اعتماد به نفس او در برابر ساختنی ها و پیشرفت دیگران متزلزل می شود.
9. رنگ باختن روابط عاطفی خانواده و سردی روابط خانوادگی؛ هریک از پدیده های عصر صنعت به سهم خود در دور کردن اعضای خانواده از یکدیگر، به طور خواسته یا ناخواسته، نقشی به عهده دارند. روابط خانوادگی به خاطر درگیر بودن اعضای خانواده با دنیای ماشینی روز به روز کمرنگ تر شده است. اعضای خانواده به خاطر مشغول بودن به تماشای تلویزیون یا درگیر بودن با رایانه و اینترنت و بازی های رایانه ای، کمتر وقت می کنند با یکدیگر بنشینند و صحبت کنند. این خود باعث سرد شدن روابط بین والدین و فرزندان شده است، به گونه ای که آنان کمتر حوصله یکدیگر را دارند. (3)
10. افزایش افت تحصیلی از طریق مصرف انرژی عصبی و روانی و خستگی جسمانی؛ عوامل بسیاری در افت تحصیلی دخیل اند. شاید بتوان گفت هر چیزی که ذهن دانش آموزان را از مسیر آموزش منحرف کند، یکی از عوامل افت تحصیلی است. با خصایصی که برای بازی های رایانه ای برشمردیم بدون شک آنها از عوامل مؤثر در افت تحصیلی محسوب می شوند. چرا که وقت زیادی از دانش آموز را اشغال می کنند و فکر و ذهن او را درگیر مسایل غیرآموزشی می کنند. (4)
همواره موفق و کامروا باشید.
پی نوشت:
1. تمیمى آمدى، عبد الواحد بن محمد، غرر الحکم و درر الکلم ، قم : دار الکتاب الإسلامی، 1410ق، ص654.
2. سیف الله فضل الهی و منصوره ملکی توانا، آثار سوء تربیتی بازیهای رایانه ای بر کودکان از دیدگاه مربیان پرورشی ناحیه2 استان قم، مجله اسلام و پژوهش های تربیتی، سال سوم، شماره دوم، پاییز و زمستان 1390، ص128-134.
3. مهرنوش اکبری، تأثیر بازی های رایانه ای بر شخصیت کودکان، مجله پیام زن، آبان 1387، شماره 200، ص78.
4. تاج آبادی، رضا، نگاهی آسیب شناسانه به بازی های رایانه ای، ماهنامه اطلاعات علمی، سال بیست و چهارم، شماره 7 (پیاپی 368)، اردیبهشت 1389، ص42.
استفاده زیاد از گوشی