شبهه زدایی و تقویت ایمان
سلام علیکم
من باید چه کاری بکنم تا ایمانم قویتر بشه خیلی دچار شبهه میشم و مغزم خیلی خیلی درگیره اصلا ارامش ندارم ، وسوسه های سیطان تنهام نمیزاره و هی مغزم دچاره شبهه میشه
چه کاری باید انجام بدم تا ایمانم قویتر بشه ؟؟
پاسخ کوتاه:
مهم ترین راهکار در برابر شبهه افکنی ها این است که برای دریافت پاسخ های مناسب نسبت به شبهات به کسانی مراجعه فرمایید که تخصص لازم را در این زمینه دارند چرا که بر اساس آموزه های دینی کسانی که نسبت به مساله ای علم ندارند باید به سراغ آگاهان رفته و از آنها سوال کنند کما اینکه خداوند متعال در قرآن کریم به کسانی که علم ندارند فرمان می دهد از اهل ذکر یا همان آگاهان بپرسید و می فرماید : «ْ فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لا تَعْلَمُون »(انبیاء/۷) و بر این اساس وظیفه کسانی هم که علم دارند این است که به کسانی که علم ندارند و از آنها سوالی می کنند پاسخ مطلوب را بدهند و لو اینکه احساس کنند این مساله خیلی کم اهمیت باشد و یا چیزی باشد که معمولا دیگران آن را می دانند چرا که دستور به پرسشگری و اهتمام به پرسشگری مستلزم لزوم پاسخگویی توسط مراجعه شوندگان می باشد و به همین دلیل است که در روایت از پیامبر اکرم ص وارد شده است : « العلم خزائن و مفاتیحه السؤال فاسألوا رحمکم الله فإنه تؤجر أربعة السائل و المتکلم و المستمع و المحب له » یعنی دانش گنجینه هایی است که کلید آن پرسشگری است . پس بپرسید . خداوند شما را رحمت کند که چهارگروه پاداش می برند : سوال کننده ، پاسخ دهنده ، شنونده و دوستدار آنان . (تحف العقول ، ص ۴۱)
دوست گرامی. در پاسخ به سوال شما ابتدا باید بگوییم مهم ترین راهکار در برابر شبهه افکنی ها این است که برای دریافت پاسخ های مناسب نسبت به شبهات به کسانی مراجعه فرمایید که تخصص لازم را در این زمینه دارند چرا که بر اساس آموزه های دینی کسانی که نسبت به مساله ای علم ندارند باید به سراغ آگاهان رفته و از آنها سوال کنند کما اینکه خداوند متعال در قرآن کریم به کسانی که علم ندارند فرمان می دهد از اهل ذکر یا همان آگاهان بپرسید و می فرماید : «ْ فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لا تَعْلَمُون »(انبیاء/7) و بر این اساس وظیفه کسانی هم که علم دارند این است که به کسانی که علم ندارند و از آنها سوالی می کنند پاسخ مطلوب را بدهند و لو اینکه احساس کنند این مساله خیلی کم اهمیت باشد و یا چیزی باشد که معمولا دیگران آن را می دانند چرا که دستور به پرسشگری و اهتمام به پرسشگری مستلزم لزوم پاسخگویی توسط مراجعه شوندگان می باشد و به همین دلیل است که در روایت از پیامبر اکرم ص وارد شده است : « العلم خزائن و مفاتیحه السؤال فاسألوا رحمکم الله فإنه تؤجر أربعة السائل و المتکلم و المستمع و المحب له » یعنی دانش گنجینه هایی است که کلید آن پرسشگری است . پس بپرسید . خداوند شما را رحمت کند که چهارگروه پاداش می برند : سوال کننده ، پاسخ دهنده ، شنونده و دوستدار آنان . (تحف العقول ، ص 41)
همچنین لازم است به اطلاع شما برسانیم که خوشبختانه در حال حاضر دهها مرکز پاسخگویی با دهها مشاور متخصّص و ذی صلاح برای انجام وظیفه پاسخگویی نسبت به مسائل شرعی و اعتقادی و به طور کلی شبهاتی که در زمینه معارف دینی به وجود می آید ، وجود دارد که شما می توانید به هر کدام ازآنها مراجعه کرده و پاسخ مطلوب خویش را دریافت نمایید و در صورتی که قانع نشدید به مرکز دیگر مراجعه نمایید که یکی از این مراکز ، همین مرکزی است که شما با آن تماس گرفته اید و در آن متخصصان هر رشته آمادگی کامل دارند که تا حدی که در توانشان باشد به پرسش های شما پاسخ دهند. لذا در همینجا از شما دعوت می نماییم تا هر زمان که با سوال و شبهه ای مواجه شدید که ذهن شما را به خود مشغول ساخت با این مرکز مکاتبه نموده و پرسش خویش را مطرح نمایید تا متخصصان مربوطه به آنها پاسخ دهند .
نکته دیگری که در همین جا باید مورد اشاره قرار دهیم این است که در طول سی و چهار سالی که از عمر انقلاب اسلام و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران می گذرد همواره «شایعه سازی و شایعه پراکنی» یکی از شگردهایی بوده است که دشمنان نظام اسلامی با اهداف مختلف از آن استفاده کرده اند . مبنای شایعه دروغ است و گاه به اندازه ای زیرکانه طراحی می شود که حتی ممکن است دل های برخی نخبگان را نیز به خود جلب کند و یا حداقل در دلشان بذر تردید بکارد . به ویژه زمانی که مواد شایعه ترکیبی از واقعیت ها و دروغ ها باشد و یا با استفاده از شیوه هایی همچون مغالطه به گونه ای چیده شوند که در نهایت نتیجه غلطی از آن استخراج شود . گاهی نیز طرح شایعه از زبان افرادی صورت می گیرد که نسبت به منبع و منشا شایعه نزدیک هستند و به دلیل انتساب منبع شایعه به موضوع شایعه ، آن شایعه باورپذیرتر می نمایاند و حال آنکه در اکثر موارد ، بعدها مشخص می شود که آن فرد ، اگر چه به موضوع شایعه نزدیک بوده است اما در واقع با نیت سوء خود را به او نزدیک کرده بود تا در آینده بتواند ازاین قرابت ها در جهت درست جلوه دادن شایعات و دروغ پردازی های خود بهترین سوء استفاده را بنماید . گاهی نیز این شایعه به دروغ از زبان کسانی که به نوعی با شایعه در ارتباط هستند مطرح می شود و حتی منبعی هم برای آن قید می شود که متاسفانه به دلیل آنکه کمتر اتفاق می افتد افرادی که شایعه را در سطح جامعه می شنوند محققانه به دنبال منبع شایعه بگردند بازتاب زیادی در جامعه پیدا کرده و افراد در نقل های خود به دیگری ، آن شایعه را مستند معرفی می کنند که نظیر چنین شایعاتی بارها و بارها توسط برخی افراد حقیقت جو همچون شما برای ما ارسال شده است که در تحقیق مقدماتی متوجه شده ایم که چنین مطلبی صحیح نمی باشد .
نکته دیگری که در این جا لازم است آن را بیان کنیم این است که از آنجایی که شما فردی هستید که نسبت به مسائل مختلف معرفتی و پاسخگویی به آنها احساس وظیفه و تکلیف می کنید و از پایین بودن اطلاعات خود نسبت این موارد احساس ناراحتی دارید توصیه ما این است که موارد ذیل را به کار بندید تا بخشی از کمبود اطلاعات و آگاهی هایتان جبران شود :
1 – ارتقای بنیانهای فکری و علمی به منظور مصون ماندن از زهر شبهات و در صورت امکان پاسخگویی به آنها و یا حداقل داشتن زمینه ها برای فهم پاسخ های مناسب . چرا که متاسفانه در بسیاری از موارد شبهاتی که به راحتی در جامعه القاء می شود به گونه ای است که پاسخ گویی به آنها یا درک پاسخ هایی که توسط متخصصان ارائه می شود مستلزم برخی اطلاعات از بنیانهای اندیشه اسلامی و یا مبانی عمومی معرفتی می باشد . به عنوان مثال ممکن است شبهه ای با استفاده از شگرد مغالطه که از جمله صناعات خمس منطقی می باشد القاء شده باشد و همانگونه که می دانیم مغالطه از جمله اموری است که ظاهری درست و باطنی غلط دارد که تنها کسانی که تخصص در این زمینه دارند می توانند مغالطه بودن چیزی را درک کنند و آن را باطل نمایند و بنابر این برای درک این مساله باید پایه های تفکر را تقویت کرد تا اسیر مغالطه نشده و در صورت مواجه شدن با شبهات اینچنینی به راحتی اشکال استدلال را متوجه شده و به آنها پاسخ دهیم و یا شبهه ای ممکن است به دلیل معیار قرار گرفتن مبانی هستی شناسانه و یا معرفت شناسانه خاصی القاء شده باشد که برای ابطال آن باید این مبانی مورد نقد قرار گرفته و مبانی اصیل دینی مورد تشریح قرار گیرد . برای این منظور توصیه ما به شما این است که اگر دانشجو هستید حتما در اردوهای طرح ولایت دانشجویی که معمولا تابستان ها برگزار می شود مشارکت نمایید و در صورتی که دانشجو نیستید در دوره هایی که هر از چندگاه با عنوان «دوره ویژه الهیات و معارف اسلامی » توسط موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره و عمدتا به صورت آموزش از راه دور برگزار می شود شرکت کنید . چراکه عمده آموزش هایی که در این دوره ها ارائه می شود مربوط به اطلاعاتی است که باعث تقویت پایه های علمی و مبانی اندیشه دینی یک انسان مسلمان شده و علاوه بر مصونیت در برابر شبهات ، راه پاسخگویی در برابر این شبهات را نیز تسهیل می کند .
2 – افزایش سطح علمی خود از طریق مطالعه کتب دینی ، مقالات منتشره و شرکت در جلسات سخنرانی و همایش هایی که در زمینه های دینی و به ویژه موضوعاتی که مورد دغدغه شما می باشد . چرا که بر خلاف برخی القائات غلط مبنی بر اینکه در برابر شبهه پراکنی های به اصطلاح روشنفکران غرب زده و یا دشمنان اسلام و انقلاب ، کاری صورت نمی گیرد ، ما معتقدیم که در برابر بسیاری از هجمه هایی که صورت گرفته است کارهای مفید فراوانی صورت گرفته است که ممکن است به دلیل مشکل همیشگی کم بودن اعتبارات فرهنگی و مشکلات دیگر کمتر از اصل شبهات ، بازتاب داشته باشد . اما با کمی پرس و جو می توان به دهها منبع دست یافت که در مقام پاسخگویی و نقد اشکالات وارده و شبهات مطرح انتشار یافته اند که با شناسایی و مطالعه آنها می توان سست بودن بسیاری از القائات به ظاهر محکم را دریافت و بنابر این از این منظر نباید نگران بود .
در هر صورت امیدواریم شما با به کار بستن توصیه هایی که خدمت شما ارائه کردیم دغدغه های خود را که به اعتقاد ما دغدغه های مقدسی هستند ، رفع نموده و در عمل به وظایف دینی خود موفق باشید و بدانید که شما با تلاش هایی که انجام می دهید می توانید یکی از عمارهایی باشید که در دوران حاضر که دوران مواجهه با انواع فتنه هاست می توانید ابتدا خود مسیر حق را شناسایی کنید و در مرحله بعد ، چراغ راه دیگران باشید و توصیه جدی ما این است که در این راه از کسانی که به حق ، عمار انقلابند هرگز غافل نشوید که از جمله چنین عمارهایی در حال حاضر می توان به افرادی همچون آیت الله مصباح یزدی و استاد رحیم پور ازغدی اشاره کرد که با آثار قلمی و سخنرانی های خود و نیز برپایی مراکز علمی ، سهم مهمی در راه روشنگری نسبت به نسل جوان و مقابله با سیل ویرانگر شبهات داشته اند .
برای تقویت ایمان نیز چند راهکار خدمت شما ارائه می دهیم که امید است مفید و سودمند باشد :
1. همان طور که اشاره شد درباره خدا و معارف اسلامی, بیشتر مطالعه کنید. کتاب های خوبی را که در این زمینه نوشته شده شناسایی کنید و آنها را مطالعه کنید. کتاب های پرسش و پاسخ دفتر نهاد رهبری که در همین زمینه ها و متناسب با سطح دانشجویان و پرسش های واقعی و کابردی آنها به رشته تحریر در آمده اند, در حل و ارائه پاسخهای منطقی و قانع کننده به شما کمک کند.
2. در جلسات و مراسم مذهبی که به بررسی مسائل معارفی می پردازد شرکت فعال داشته باشید. در مراسمی مانند دعای توسل, دعای کمیل, زیارت عاشورا زمانی که آمادگی روحی و روانی دارید شرکت کنید. البته لازم نیست در همه آنها شرکت کنید.
3. به نماز خود اهمیت بدهید. آن ها را در اول وقت بخوانید. سعی کنید حد اقل یکی از نمازهای واجب را در مسجد و به جماعت به جای آورید.
4. دوستان خوبی برای خود برگزینید. با افراد مذهبی و متدین و در عین حال با نشاط و درسخوان نشست و برخاست داشته باشید.
5. ورزش و تفریح را فراموش نکنید.
6. برای دروس خود ارزش قائل شوید و در خواندن آن ها کوتاهی نکنید.
7. اوقات فراغت خود را با برنامه ریزی صحیح پر کنید و از به بطالت گذراندن اوقاتتان بپرهیزید.
8. سعی کنید کمتر تنها بمانید.
9. اگر موقعیت ازدواج برایتان پیش آمد, در این کار کوتاهی نکنید به ویژه اینکه بر اساس روایات متعددی ازدواج تضمین کننده بخشی از دین معرفی شده است .
10. همیشه بر خدا توکل کنید و بدانید که او همواره یار و یاور انسان ها خدادوست و مومن خواهد بود.
11. از مراکز و نیز ابزارهایی که باعث پیدایش شبهات می شوند همچون محافل گروه های معاند و یا شبکه های ماهواره ای معاند در صورتی که تخصص مربوطه را ندارید اجتناب نمایید و مطالبی هم که از گوشه و کنار به گوشتان خورده و باعث ایجاد شبهه می شود بلافاصله با متخصصان یا مراکز پاسخگویی به شبهات مطرح نموده و در اسرع وقت به شبهه زدایی بپردازید .
در پایان ضمن آرزوی موفقیت برای شما امیدواریم این مطالب راهگشای شما بوده باشد و از شما خواهشمندیم در صورتی که سوال خاصی دارید که ذهنتان را مشغول می سازد در مکاتبات بعدی با طرح آنها به مشاوران این مرکز این افتخار را بدهید که در راه کمک به فردی که تلاش می کند تا در مسیر عمار شدن گام بردارد قدمی بردارند .
شبهه زدایی و تقویت ایمان