نیت دنیوی و اخروی
سلام. وقت شما بخیر.
سوال من اینه که ایا میشه یه کار رو با دو نیت متفاوت، یکی دنیوی و یکی اخروی انجام داد؟
برای مثال، یه معلم نیت میکنه که هم کارش رو درست انجام بده و پول در بیاره، هم به اطرافیان اموزش بده و ثواب کنه.
یا مثلا کسی ویدیوهای اموزشی میسازه هم به این هدف که مشهور بشه و توانایی هاش دیده بشه و هم به این هدف که اموزش بده و مشکل مومنان رو حل کنه و ثواب کنه.
پرسشگر گرامی ، ما در زندگی خود نیت ها و اهداف فراوانی داریم که برخی ابتدایی و برخی متوسط و برخی نهایی هستند. از دیدگاه توحید نیت و هدف نهایی انسان اولا یک هدف است و ثانیا آن یک هدف چیزی جز قرب به خدا و کمال مطلوب انسانی نیست. هدف متوسط نیز بندگی خدا است که راه رسیدن به هدف نهایی خلقت انسان است. بقیه اهداف و آرزوهای انسان در زمینه های علمی و شغلی و زندگی خانوادگی و حیات اجتماعی، اگر در راستای بندگی خدا و رسیدن به کمال و قرب به خدا باشد، تماما الهی خواهند بود.
با این دیدگاه اگر نیت دنیوی شما مخالف دستورات خدا و گناه نباشد ، اشکال ندارد ، از طرف دیگر می توان نیت های دنیوی را در راستای نیت الهی قرار داد ، چنانچه اگر کاری را برای کسب در آمد و گذران زندگی خود انجام می دهید به این نیت انجام دهید که خداوند چنین دستوری داده ، دارای نیت الهی شده و ثواب جهاد در راه خدا را دارد ، امام صادق علیه السّلام فرمودند: « اَلکادُّ عَلَی عِیالِهِ کَالْمُجاهِدِ فی سَبیلِ اللهِ » کسی که خود را برای روزی خانوادهاش به زحمت میاندازد و کار میکند مانند رزمندهاست که در راه خدا میجنگد. [کافی، ج5، ص88 ]
نیت دنیوی و اخروی