دین و اندیشه

ظن در اصول عقاید

پرسش و پاسخ

سلام علیکم خواهش میکنم خواهش میکنم کامل بخوانید پاسخ دهید به شدت دچار مشکل شده ام و دایم در حال گریه و اضطراب هستم جوانی هستم که تحصیل علوم دینی ندارم.در مورد اعتقادات و عمل سوال داشتم.
من به اصول دین را بطور کلی باور دارم و ده فروع دین را به طور کلی قبول دارم و در بحث عمل هم تبعیض در تقلید دارم
اخیرا دچار شک در همه چیز شده ام در جزییات اصول و فروع دین و در فتاوا و … و هرچه هم مطالعه میکنم با توجه به اقوال مختلف شکم بدتر شده و باورم ضعیفتر میشود.شدیدا اضطراب دارم و خانوادهام و مادرم را شدیدا نگران ساخته ام.روانپزشک تشخیص وسواس فکری و اضطراب شدید و افسردگی داده است.
با توجه به مشکلات شخصی و نگرانی که برای مادرم بوجود اوردم میخواهم از این به بعد دست از تحقیق و فکر در این امور برداشته و به زندگی معمولی مثل افراد معمولی فعلی جامعه بپردازم و کار کنم و پول دربیارم و در واجبات مثل افراد معمولی به نماز و خمس و حج و اینچنینی بپردازم و در موارد اختلافی خیلی وارد نشوم و در اعتقادات به کلیت اکتفا کنم اما سوال هایم مرا ول نمیکنند و شبهه گناه و یا کفر برایم بوجود می اورند
با توجه به این مواردی که بیان کردم سوالات زیر را دارم
۱)ایا لازم و واجب است به تحقیق در مورد جزییات اصول دین بپردازم؟ یا همین که به طور کلی به اصول دین اعتقاد دارم کافی است؟شبهاتم مواردی مثل خلود کفار تا ابد،مصداق کفار و اینکه ایا شامل اکثریت قاطع مردم جهان میشود یا نه،شبهات تاریخی در مورد زندگانی معصومین مثل قضایای فتوحات و برده داری و…
۲)ایا لازم و واجب است به تحقیق در اختلافات موجود بین مراجع و شیعیان فعلی بپردازم؟چه موارد عقیدتی چه اعمال و رفتار های ان ها و انطباق ان با شریعت
موارد اعتقادی مثل تفاوت در اعلام برایت (به برایت از دشمنان خدا و ظالمین به اهل بیت اعتقاد دارم اما منظورم در مورد مصادیق تقیه و مصلحت و وحدت بین مسلمین است که شدیدا مورد اختلاف است) و فلسفه و شخصیت های تاریخی ان مثل ابن عربی و ملاصدرا و عرفان و ولایت فقیه و وحدت و جود و …
مواد عملی مثل رفتار بیت انها یا رفتارهای سیاسی انها
لازم به ذکر است در مواردی که عمل لازم اید مثل امر به معروف و نهی از منکر با توجه به فتوای مرجعم و د مصداق با توجه به عقلم عمل میکنم اما لزوما اعتقادی به صحت یا بطلان مسایل نداشته باشم
۳)ک از شک هایم نحوه انتخاب مرجع تقلیدم بوده است میخواهم بدانم ایا انتخاب و اعمالم طبق چیزی که میگویم صحیح اند یا انتخابم اشتباه بوده است؟
در بحث عمل من تبعیض در تقلید دارم و مراجع تقلید انتخابی ام با توجه به لیست اعلامی عده ای از علما یعنی جامعه مدرسین میباشد چون در زمان تعیین مرجع تقلید با جستجوی مختصر در اینترنت و اطرافیان و اینکه بسیاری از علما ادعای مرجعیت دارند و هریک بسیاری طرفدار حوزوی دارند (که قاعدتا و عرفا خبره به حساب می ایند) اقوال در مورد اعلم را شدیدا متفاوت دیدم و روش نظر عده ای از علما را پیش گرفتم و به لیست جامعه مدرسین اعتماد کردم که اگر اعلمیت برایشان ثابت بود چند نفر اعلام نمیکردند و چند نفر را همسطح تقریبا میدانند (این مطلب در سایت اسلام کویست و مرکز پاسخگوی ملی به سوالات دینی تایید شده) اگر نگوییم یقین که گمان در تساوی اعلمیت حاصل شد و الان بیشتر (۹۹ درصد) فتاوایم را از مرجعی میگیرم که در این لیست است و در حد معدود از برخی مراجع دیگر در این لیست (مسایل مرتبط به یکدیگر نیستند)
الان شک کرده ام که نکند راهم یا برداشتم از لیست (تساوی در اعلمیت مراجع معرفی شده) اشتباه بوده یا توص

پاسخ کوتاه:
یقین به اصول اعتقادی اسلام یعنی اعتقاد صد در صد. شک به آنها یعنی اعتقاد پنجاه پنجاه، یعنی نمی دانم واقعاً درست اند یا نه. و ظن یعنی احتمال بسیار می دهم که درست باشد، مثلا حدود ۷۰%خداوند ظن در اعتقادات را نیز می پذیرد، زیرا ما همه فیلسوف و یا متکلم دینی نیستیم و یا عارفی که به شهود برسد.قرآن “ظنّ” به آخرت را هم قبول دارد و برای مومنین می گوید: (الذین یظنّون انهم ملاقوا ربهم. بقره/ ۴۶) آنان کسانی اند که به ملاقات پروردگارشان در قیامت ظن دارند و تصدیق میکند که یقین آوردن بسیار دشوار است.


1. یقین به اصول اعتقادی اسلام یعنی اعتقاد صد در صد. شک به آنها یعنی اعتقاد پنجاه پنجاه، یعنی نمی دانم واقعاً درست اند یا نه. و ظن یعنی احتمال بسیار می دهم که درست باشد، مثلا حدود 70%خداوند ظن در اعتقادات را نیز می پذیرد، زیرا ما همه فیلسوف و یا متکلم دینی نیستیم و یا عارفی که به شهود برسد.قرآن “ظنّ” به آخرت را هم قبول دارد و برای مومنین می گوید: (الذین یظنّون انهم ملاقوا ربهم. بقره/ 46) آنان کسانی اند که به ملاقات پروردگارشان در قیامت ظن دارند و تصدیق میکند که یقین آوردن بسیار دشوار است.
2. خیر زیرا این کار تخصصی مراجع و مجتهدین است نه شما.
3. با توجه به پاسخ 1، آرام و در اوقات فراقت مطالعه کنید کافی است.

ظن در اصول عقاید

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا