معرفی منابع فلسفی
منابعی برای یادگیری نقش روابط علی و معلولی در زندگی و چگونگی تحلیل این نوع روابط و همچنین نقش تشبیهات و ضرب المثل ها در برهان معرفی کنید.
پاسخ کوتاه:
۱. تاریخ فلسفه دامیز ۲. فلسفهای برای زندگی ۳. دنیای سوفی، یوستین گردر ۴. تسلی بخشیهای فلسفه، آلن دوباتن ۵. الفبای فلسفه، نایجل واربرتون ۶. خودآموز فلسفه، مل تامپسون۷. بزرگان فلسفه، هانری توماس
برخی منابع در این زمینه عبارتند از:1. تاریخ فلسفه دامیز مجموعه کتابهای دامیز در موضوعات مختلف به ما کمک میکنند اطلاعاتی کلی و اجمالی درباره موضوعات مختلف به دست بیاوریم. این کتابها مانند پیدا کردن سرنخهایی هستند برای فهم کل یک معما. برای همین خیلیها پیشنهاد میکنند برای شروع مطالعه در هر موضوعی حتما مطالعه یکی از کتابهای دامیز را در برنامه خود داشته باشید.کتاب تاریخ فلسفه دامیز از مرور اجمالی مکاتب فلسفی عصر باستان شروع کرده سپس وارد عصر جدید میشود. در انتهای این کتاب هم فصلی با عنوان آشنایی با ایسمها وجود دارد که در آن ماهیت «ایسم»ها را نشان داده است. در بخش آخر کتاب هم 10 کتاب مرجع برای مطالعه فلسفه را معرفی و بررسی کرده است. با وجود چنین کتابی حتی میتوانیم بگوییم دیگر ادامه این یادداشت را نخوانید و یک راست بروید سراغ مطالعه این راهنمای کامل و جامع!
2. فلسفهای برای زندگی
فلسفهای برای زندگی کتابی است که در آن راه و رسم رواقی زیستن در دنیای امروز را یاد میگیرید. رواقی گری یک فلسفه یا مکتب فلسفی است که فیلسوفی به نام زنون آن را مطرح کرده است. این مکتب بیش از چهارصد سال در یونان باستان و رم رونق فروان داشته. از بزرگان این مکتب میتوان به سنکا و مارکوس آئورلیوس اشاره کرد. اصل اساسی این مکتب بر مستقل و تأثیرناپذیر بودن اراده آدمی بنا شده و این موضوع را مطرح میکند که هرچقدر تأثیرپذیری آدمی از اتفاقات و حوادث بیرونی خودش کمتر باشد، زندگی بهتر و سعادتمندی بیشتری را تجربه خواهد کرد. در این کتاب هم شما میتوانید با تاریخچه و راهکارهای رواقی گری آشنا شوید و هم شادی و آرامش درونی را به کمک راهکارهای آن تجربه کنید.
3. دنیای سوفی
سوفی دختری 15 ساله است که ذهن خلاقی دارد و همیشه با دوستانش درباره موضوعات مهم بحث میکند. او روزی نامهای از شخص مرموزی دریافت میکند. در نامه فقط یک سوال نوشته شده بود: «تو کیستی؟» و داستان آغاز میشود. داستانی که در آن یوستین گردر تاریخ فلسفه را به زبان ساده برای نوجوانان گفته است. اما جذابیت کتاب برای بزرگسالان و همه کسانی که به فلسفه علاقه دارند، باقی است.
یوستین گردر فارغالتحصیل رشته فلسفه، سالها در دبیرستانها به تدریس تاریخ فلسفه پرداخته است. گردر همیشه دنبال متن سادهای بود که به کمک آنها تاریخ فلسفه را به شاگردانش یاد دهد. در نهایت خودش دست به کار شد تا کتاب «دنیای سوفی» را بنویسد. پس از انتشار کتاب بااستقبال خوبی همراه شد و تا کنون به بیش از 50 زبان زندهی دنیا ترجمه شده است.
گردر در دنیای سوفی به سوالات اساسی زندگی بشر و نظرات فیلسوفان در دورههای مختلف تاریخی میپردازد. این کتاب با نثر روانی که دارد، یکی از بهترین انتخابها برای شروع فلسفه و تاریخ آن است.
اگر اهل گوش دادن به کتابهای صوتی هستید، پیشنهاد میکنیم از شنیدن کتاب صوتی دنیای سوفی غافل نشوید.
4. تسلی بخشیهای فلسفه
عدم محبوبیت، کمپولی، ناکامی، ناتوانی، قلب شکسته، سختی و رنج مشکلاتی هستند که هر انسانی در زندگیش ممکن است با آنها مواجه شود. اما فلسفه چه کمکی میتواند به ما کند. یا به عبارت دیگر فیلسوفان چه پیشنهادی برای ما دارند؟ آلن دوباتن در تسلیبخشیهای فلسفه هرکدام از این رنجها را در فصلی جداگانه مورد بحث و بررسی قرار داده است.
دوباتن دوره دکتری فلسفه در دانشگاه هاروارد را رها کرد تا رویایش را دنبال کند. رویای آشنا کردن همه مردم دنیا با فلسفه. او شروع به نوشتن کتابهای فلسفه به زبان ساده کرد. در سال 2008 نیز سازمان جدید آموزشی با نام «مدرسه زندگی» تاسیس کرد. دوباتن در کتاب تسلیبخشیهای فلسفه در شش فصل، زندگی فیلسوفان را در برابر باورهایشان قرار داد تا بتواند به خوانندههای کتابش کمک کند با رنجهایشان کنار بیایند. فصلها ارتباطی به هم ندارند. بنابراین میتوانید متناسب با حال و هوای خودتان انتخاب کنید که کدام فصل را زودتر بخوانید. نثر کتاب روان است و هر کسی میتواند تا پایان کتاب با آن همراه شود.
5. الفبای فلسفه
«فلسفه چیست؟» سوالی که پرداختن به آن به اندازه کافی برای شروع کتاب جذاب است. این کتاب همانطور که از اسمش پیداست، قرار است ما را با الفبای فلسفه آشنا کند. نایجل واربرتون این کتاب را در 7 فصل نوشته است: خدا، درست و نادرست، جهان خارج، علم، ذهن و هنر. واربرتون در هر فصل به کمک سوالاتی که مطرح میکند و شیوه پاسخ به آنها، به مخاطبش شیوه فکر کردن و فلسفیدن را نیز یاد میدهد.
این کتاب برای ورود به دنیای فلسفه کتاب مناسبی است. از یک طرف نویسنده با زبانی ساده اهدافش را پیگیری کرده و از طرفی دیگر از کنار موضوعات به شکلی سطحی گذر نکرده و عمق مطلب را هم در نظر گرفته است. همه اینها باعث میشود گوش دادن به این کتاب را جدی بگیریم.
6. خودآموز فلسفه
مل تامپسون فیلسوف معاصر انگلیسی است که کتابهای بسیاری با موضوع فلسفه نوشته است. خودآموز فلسفه کتابی است که نویسنده در 7 فصل نوشته. این کتاب همانطور که از نامش پیداست، قرار است به کسانی کمک کند که میخواهند به صورت خودآموز فلسفه را یاد بگیرند. اما بر عکس بسیاری از کتابها که اندیشه فلیسوفهای بزرگ را به صورت خلاصه و تقلیل یافته بیان میکنند، این کتاب بر پرسشها و مفاهیم اصلی تمرکز میکند.
فصل اول این کتاب درباره معرفتشناسی است. در این فصل کسانی که نمیدانند معرفتشناسی چیست و یا آشنایی کمی با آن دارند، با این مفهوم آشنا میشوند. فصل دوم درباره فلسفهی دین است. در این بخش به استدلالهای رد یا قبول خدا اشاره میشود. فصل سوم درباره فلسفه ذهن است. نظریههایی مانند هوش مصنوعی، ماتریالیسم و ایدهالیسم در این فصل به صورت خلاصه آورده میشود. فصل چهارم این کتاب درباره فلسفه علم است. این فصل به مباحثی نظیر علم، مسائل علمی و دانشمندان میپردازد. فلسفه اخلاق موضوع فصل بعدی این کتاب است. سه بحث جدی در فلسفه اخلاق یعنی فایدهگرایی، فضیلتگرایی و اخلاق کانتی در این فصل بررسی شده است. فصل ششم درباره فلسفه سیاسی است. مفاهیمی مانند قرارداد اجتماعی، اراده عمومی و عدالت در این فصل بررسی شده است. فصل آخر این کتاب درباره مفاهیم و نظریات روز فلسفه جهان است. موضوعاتی نظیر اگزیستانسیالیسم و پدیدارشناسی در این فصل بررسی میشوند.
7. بزرگان فلسفه، هانری توماس، ترجمه فریدون بدره ای، انتشارات علمی فرهنگی.
برای مطالعه بیشتر در این زمینه ر. ک. به:
https://taaghche.com/blog/1398/04/26/%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%81%DB%8C-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%B4%D8%B1%D9%88%D8%B9-%D9%81%D9%84%D8%B3%D9%81%D9%87/
معرفی منابع فلسفی