تربیت مهدوی
میشود فرزندی در خانواده ای که یکی ازطرفین تحت هردلیلی آرامش خانه رابه هم بزند مهدی یاور تربیت شود؟
در سختیها مردان بزرگ تربیت خواهند شد. البته هنر انسان در تزیین محیط و آمادگی خود بهتر نمایان خواهد شد. در راستای اهداف و آرمان مهدوی به معنی حاکمیت عقل و عدالت نباید موانع را دید یا اصلاح ننمود. اگر انسان آرمانگرا شرایط حداقلی را نتواند با خوبی و گذشت مهیا نماید باید تلاش خود را افزون نماید . اندیشه متعالی مهدویت، هم خود یک آرمان و هدف متعالی است؛ هم تحقّق بخش هدف نهایی و آرمان بزرگ انسانها است و هم منشأ و سرچشمه اهداف و آرمانهای پویا و ماندگار. داشتن هدف بزرگ و روشن در زندگی و کوشش درجهت تحقّق و دستیابی به آن، رویکردی اثرگذار و نظاممند است و میتواند نقش بهسزایی در تعلیم و تربیت انسانها ایفاء کند. اگر میخواهیم نسل مهدوی و منتظر واقعی داشته باشیم، باید آرمانهای متعالی و شکوهمند را در آنها زنده کنیم و اگر میخواهیم جامعهای پاک و راستکردار داشته باشیم، باید اهداف و غایات ارجمند و ستوده را برای آنان ترسیم نماییم و اجتماع را بدان سو هدایت کنیم.
آرمانگرایی و هدفمندی، باعث ایجاد شور و اشتیاق وافر جهت رسیدن به مقصود و موجب تلاش و کوشش جدّی برای دستیابی به خواستهها است. آرزوی بالندگی و کمال و شکوفایی، اراده و عزم انسان را تقویت میکند و توانایی و قدرت ویژهای به او میبخشد تا بتواند به آرزو و خواسته خود برسد. درواقع، امید به آیندهای روشن و پرفروغ، بر اندیشه و فکر انسان تأثیر مستقیمی دارد و به او جهت و برنامه میدهد. آنگاه این اندیشه و برنامه، بر اراده و عزم او اثر میگذارد و او را وادار میکند تا تلاش معنابخشی، برای رسیدن به آن داشته باشد.
این رویکرد، زیربنای باورهای منجیگرایانه ادیان ابراهیمی -بخصوص مکتب پویای تشیع- است و این مکتب حیات و بالندگی خود را مدیون اندیشه مهدویت میداند و برای رسیدن به آن عصر موعود، لحظهشماری میکند و شکوفاتر میشود.
حال تعلیم و تربیتی که براین اساس شکل میگیرد، اهداف روشن و باشکوهی برای جامعه ترسیم میکند؛ مانند: رسیدن به عبودیت و معرفت خدا (که هدف آفرینش انسان است) و تقرّب به او؛ دستیابی به کمال اخلاقی (معنویت و عمل صالح)، کمال عقلی (رشد فکری و دانایی) و کمال اجتماعی (عدالت و پیشرفت) و… .
همه این آرمان ها در جامعه مهدوی محقّق خواهد شد و منتظران این عصر درخشان، باید همه کوشش خود را درجهت رسیدن به آن جامعه موعود بکار گیرند و یا حداقل بعضی از نمودها و جنبههای حیاتی آن را جامه عمل بپوشانند. البته باید بدانیم که این آرمانگرایی، خیالبافی و دلبستن به ناکجا آباد و هیچستان نیست؛ بلکه واقعگرایی و داشتن مسیر و مقصد روشن و یقینی است. چنین رویکردی، سراسر انرژی، نظام مندی، جدیت، اصلاحگری و خدامحوری است و از هرلحاظ میتواند آثار و نتایج مهمی داشته باشد. مهم این است که نظام آموزشی و تربیتی ما، نگاه واقعی و درست به آموزه مهدویت داشته باشد و آن را الگوی عملی و مقصدی قطعی ترسیم نماید و افکار و آمال را بدان سو جهت بخشد.
تربیت مهدوی