انتساب تمثال امام علی(ع) به علیاشرف والی
سلام. (✷‿✷) 🌷
علی اشرف والی نقاش متولد کرج در نوجوانی و ۱۳ سالگی امام علی(ع) رو در رویای صادقه دید و تصمیم گرفت نقاشی یاد بگیره تا تمثال امیرالمومنین(ع) رو که در رویای صادقه دیده نقاشی کنه. علی اشرف والی بعد از تحصیل نقاشی و بعد از این که یه نقاش ماهر شد در سال ۱۳۴۴ شروع به نقاشی تمثال حضرت علی(ع) کرد و در این کار خیلی دقت به خرج داد و بعد از ۲۱ سال در سال ۱۳۶۵ نقاشی تمثال مولی الموحدین(ع) رو تموم کرد که شبیه همون رویای صادقه ای شد که در نوجوانی دیده بود! علما و مراجع تقلید این تمثال رو دیدند و گفتند که این تمثال شبیه ترین تمثال به چهره امام علی(ع) هست بر اساس تعریف هایی که از چهره حضرت علی(ع) در روایات و منابع مذهبی اومده!😳 علی اشرف والی بعد ها در سال ۱۳۸۹ در اثر کهولت سن در گذشت و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد و ایت الله العظمی خامنه ای هم برای درگذشت این نقاش بزرگ تسلیت گفتند. تمثالی که علی اشرف والی از امیرالمومنین(ع) کشیده هم اکنون در استان قدس رضوی نگهداری میشه.
این ماجرا واقعیت داره؟؟؟؟!!!!!!😮😮😮😲😲😲😲
من تمثال امام علی(ع) که علی اشرف والی کشیده رو تو اینترنت دیدم. اما نمیتونم باور کنم که امام علی(ع) این شکلی بوده باشند. چون وقتی به این عکس نگاه میکنم وحشت میکنم.😱 امام(ع) تو این نقاشی خیلی جدی هستند و اصلا صمیمی به نظر نمیان! حتی عصبانی به نظر میان! قشنگ هم نیستند! تا حدودی زشت اند! در حالی که تمثال هایی از امیرالمومنین(ع) تو اینترنت هست که در این تمثال ها امام علی(ع) چاق تر اند و خیلی هم صمیمی و مهربون و دوست داشتنی به نظر میرسند و خیلی زیبا هستند. بعد علما و مراجع تقلید گفتند این تمثال ترسناک شبیه ترین تمثال به چهره امام علی(ع) هست؟!😵🤯🤯🤯 مگه تو روایات اومده امام علی(ع) ترسناک بودند؟
باید بگم که علی اشرف والی نقاش ماهری بوده و این تمثال رو خیلی طبیعی و خوب کشیده اما امام علی(ع) در این تمثال وحشتناک اند.😱
جواب اجمالی :
پیام رهبری در باره درگذشت علی اشرف والی در باره مقام و جایگاه علمی و هنری او بود نه بخاطر تصویرگری از تمثال علی ع . اثر هنری والی ، اثر هنری او ست با موافقین و مخالفین خود . تاییدی از مراجع در باره نقاشی والی از علی ع وجود ندارد. تایید بزرگان ، تایید جایگاه علمی و هنری ایشان بود نه اثر هنری او .
توضیح بیشتر :
1- علیاشرف والی (۱۲۹۹ ولیان (ساوجبلاغ) – ۱۱ دی ۱۳۸۹ تهران)، نگارگر، خوشنویس، تذهیب نگار و نقاش و پژوهشگر عرفان بود .
ایشان که علاوه بر نگارگری به چندین هنر دیگر از جمله خوشنویسی و تذهیب و صفحهآرایی نیز آراستهاند، در کار خوشنویسی شیوه مرحوم حسن زرین خط را میپسندید و از آن پیروی مینمود.
از جمله کارهای او، گذشته از تابلوهای نقاشی بسیار، باید از طرحهای کتاب ترجمه الصلوه عالم نامی ملا محسن فیض کاشانی را نام برد که همراه با خوشنویسی حسن زرین خط انتشار یافت. برجستهترین ویژگی وی جستجو و تفحص در حوزه عرفان و ادب بود که سالهای بسیار بدان پرداخت و تفسیر و تبیین مقالات شمس تبریزی محصول همان سال هاست. او آخرین شاگرد مکتب کمالالملک بود. یکی از نفیسترین آثار وی تمثالی از امام علی (ع) است که در موزه آستان قدس رضوی در مشهد مقدس نگهداری میشود.
ویژگی دیگر والی مطالعه و تأمّل در ادبیات عرفانی بود که کشف رموز مقالات شمس تبریزی از سال 1352 تا 1357ش حاصل آن است. نخستین جلد این مطالعات عرفانی در سال 1393ش در کتابی 584 صفحهای، با عنوان طلوع دوبارهی شمس منتشر شده است.
علی اشرف والی در روز ۱۱ دی ماه ۱۳۸۹ بر اثر کهولت سن در ۹۰ سالگی درگذشت و پیکر این استاد از مقابل خانه هنرمندان تشییع و در قطعه هنرمندان بهشت زهرای تهران به خاک آرمید.
رهبر معظم انقلاب نیز پس از درگذشت این هنرمند در پیامی فرموده بودند:
«بسمه تعالی»
درگذشت هنرمند مؤمن و اهل معنی و اهل دل، جناب آقای علی اشرف والی رحمه الله علیه را به آن خاندان محترم و به جامعه هنری کشور و به آشنایان باهنر آن مرحوم تسلیت میگویم؛ و رحمت و مغفرت الهی و علو درجات را برای آن مرد صالح که نشانههای ایمان و تعهد را در مدت سی و پنج ساله آشنایی با ایشان بارها مشاهده کردهام، از خداوند متعال مسئلت میکنم. سیدعلی خامنه ای- 21 دی 1389»
2- در باره آثار علمی و هنری از جمله نقاشی تمثال علی(ع) نمی توان صریح اظهار نظر کرد و با این اثر هنری منتسب به او موافق بود و یا مخالف، چون انتساب اثری به کسی در اینترنت و فضای مجازی براحتی قابل تایید نیست .
مرحوم والی همانند دیگر هنرمندان آثار خود را تقدیم آستان قدس رضوی کردند میتوان با مراجعه یا سوال از آن مرکز جواب دقیقتری گرفت.
انتساب تمثال امام علی(ع) به علیاشرف والی