پیشرفت ایران- پیشرفت ترکیه- کره جنوبی -چین
لطفا ایران نیم قرن اخیر تا الان را با ترکیه کره ی جنوبی چین و… نیم قرن اخیر تا الان رو مقایسه کنید اون وقت ببینید چقدر پیشرفت کردیم از اونا جلو بودیم الان به گرد پاشون هم نمی رسیم لطفا اینارو مقایسه کنید
1. در مقایسه کشورها باید در کنار توجه به ظرفیت ها و امکانات و میزان پیشرفت به دست آمده، به موانع و مشکلات و کمبودهای پیش روی آنان نیز توجه داشت. از این رو در مقایسه پیشرفت کشور ما با کشورهایی همچون ترکیه ، کره جنوبی و چین باید به مجموع شرایط و امکانات و موانع و مشکلات این کشورها توجه داشت. بی تردید این کشورها در ظرف این دوره با مشکلاتی که کشور ما با آن روبرو بوده است، مواجه نبوده اند، از جنگ تحمیلی هشت ساله و خسارت های هنگفت آن، تحمیل هزینه بازسازی خسارت های کشور، تحریم ها و فشارهای اقتصادی و…در طول این چهل سال. بی تردید این مشکلات بر روند پیشرفت کشور تأثیر گذار بوده است.
منکر این نیستیم که ضعف ها و کاستیهایی در روند پیشرفت کشور وجود داشته و دارد و اگر برنامه ریزی جامع و منسجم و مدیریت کارآمد و انقلابی با روحیه جهادی بر همه بخش های کشور حاکم بود، امروز پیشرفت بسیار بیشتری را در کشور شاهد بودیم، اما در عین حال در ارزیابی پیشرفت به دست آمده و در مقایسه آن با سایر کشورها، باید به موانع و مشکلات توجه داشت.
2. کشور ما در برخی بخش ها پیشرفت های چشمگیری داشته و از این کشورها در رتبه بسیار جلوتری قرار دارد. به عنوان نمونه در رشد علمی کشور ما دارای رشد علمی یازده برابری نسبت به سایر کشورهاست و در عرصه پزشکی ، نانو، هوا فضا، هسته ای، نظامی توانسته است پیشرفت های خیره کننده ای را رقم بزند و در بعضی از حوزه های این فناوری های نوین، جزء چند کشور برتر دنیا قرار بگیرد. این امر بیانگر ظرفیت فراوان پیشرفت کشور است که می تواند مارا در جایگاه بسیار بهتری قرار دهد.
به عنوان نمونه نگاهی به وضعیت پیشرفت کشور ما با ترکیه گویای بسیاری از نکات است.
جمهوری اسلامی وارث یکی از فاسدترین رژیمهای سیاسی جهان بود است که حتی متحدین غربی او همانند امریکا نیز ضرورت اصلاحات گسترده را در همه زمینهها به رژیم پهلوی گوشزد کرده بودند. در حالی که این پیشینه برای طرف ترک وجود ندارد و شرایط ترکیه از هر جهت وضعیت بهتری از ایران را داشته است. در واقع حجم بالای فروش نفت در دهه پایانی رژیم پهلوی به او امکان تحرک بیشتری را در فضای سیاسی و نظامی منطقه داده بود، هر چند که اتکای بیش از حد رژیم پهلوی علاوه بر باقی گزاردن میراثی تخریب شده برای جمهوری اسلامی در اقتصاد، با وابسته کردن عمده درآمد کشور به نفت امکان رشد چشمگیر اقتصادی را از ملّت سلب نموده بود.
از سوی دیگر حاکمیت دولت سکولار بر ترکیه و عدم تقید به موازین شرعی موجب کسب درآمدهای گستردهای از طریق «توریسم نامشروع» یا «توریسم جنسی» در ترکیه شده است. در واقع صنعت فحشا در ترکیه امروز آن را به قطب گردشگری زنان و مردان غیر مسلمان غربی و اروپایی بدل کرده است. اهمیت این موضوع برای رهبران لائیک به دلیل اغتشاش ترویسم جنسی و توریسم طبیعت و درآمد ۳۰ میلیارد دلاری صنعت توریسم است. که در مقایسه با درآمد احتمالی ۴۸ میلیارد دلاری ایران از نفت در سال ۹۷، بسیار چشمگیر میباشد. همچنین تحمیل طولانیترین جنگ قرن بیستم بر ایران و اتخاذ سیاست تحریم همه جانبه ی غرب علیه ایران که شدیدترین تحریمهای تاریخ بشر محسوب میشود، در کنار همه دشمنی های غرب با جمهوری اسلامی سبب شده است بخش مهمی از توان اقتصادی و سیاسی ایران مصروف مقابله با با این پیشامدها شود. در عین حال مقایسه دو کشور نکات قابل توجهی در باب پیشرفت جمهوری اسلامی را روشن مینماید. بر همین اساس در مقایسه دو کشور صرفاً از آمارهای بانک جهانی یا سازمان ملل متحد بهره گرفته خواهد شد.
شاخص توسعه انسانی
مطابق این ملاک که مهمترین شاخص پیشرفت در جهان محسوب میشود، سه موضوع: سطح معیشت استاندارد، دسترسی به بهداشت، دسترسی به علم و علم آموزی به عنوان مبنایی برای توسعهی زیست انسانی در نظر گرفته شده است. بر این اساس مقایسه دو کشور ایران و ترکیه در این آمار بر اساس دادههای سازمان ملل متحد حکایت از رشد بیشتر و سبقت ایران از ترکیه در این امر دارد.
بر این اساس سرانه هر ایرانی در دسترسی به امور سه گانه از کشور ترکیه وضعیت بهتری دارد. به عبارت دیگر ثروت تولیدی در ایران به نحو مطلوبتری نسبت به ترکیه در سه بخش معیشت، آموزش و بهداشت میان عموم افراد جامعه توزیع شده و بهره مندی عمومی به معنای واقعی در ایران اتفاق افتاده است. این در حالی است که مطابق امار در رژیم پهلوی عمدهی امکانات و مواهب در اختیاری مناطق مرفه نشین پایتخت قرار داشت. مطابق همین ایران بیشترین نرخ رشد جهان در چهل سال اخیر را در شاخص توسعه انسانی داراست.
ثروت تولیدی در ایران به نحو مطلوبتری نسبت به ترکیه در سه بخش معیشت، آموزش و بهداشت میان عموم افراد جامعه توزیع شده و بهره مندی عمومی به معنای واقعی در ایران اتفاق افتاده است. این در حالی است که مطابق امار در رژیم پهلوی عمدهی امکانات و مواهب در اختیاری مناطق مرفه نشین پایتخت قرار داشت. مطابق همین ایران بیشترین نرخ رشد جهان در چهل سال اخیر را در شاخص توسعه انسانی داراست.
شاخص فقر مطلق
فقر مطلق به معنای ناتوانی در تهیه یا استمرار ضروریات زندگی مثل خوراک، پوشاک و سرپناه است. بر این اساس مطابق آمارهای بانک جهانی فقر مطلق بر اساس شاخص ۳.۲ دلار در روز، از مبدأ سال ۱۹۸۶ میلادی (۱۳۶۵ شمسی) تا سال ۲۰۱۴ (۱۳۹۳ شمسی) در ترکیه از ۱۰.۹ درصد به ۲.۴ درصد رسیده است، در حالی که در جمهوری اسلامی این رقم از ۲۰.۴ به ۲.۵ رسیده است. بنابراین به سادگی میتوان دریافت که جمهوری اسلامی بیش از ۲ برابر ترکیه فقر مطلق را در کشور کاهش داده است.
این دو شاخص مهم در حالی نسبت به ترکیه برای ایران بهبود یافته است که جمعیّت ایران رشد بیشتری از ترکیه داشته است. به عبارت دیگر در حالی که جمعیت ترکیه در مبدأ سال ۱۹۷۹ در حدود ۴۳ میلیون نفر بوده است اکنون به ۸۰.۷ میلیون نفر رسیده و جمعیت ایران در همان فاصله زمانی از ۳۷ میلیون نفر بالغ بر ۸۱.۱ میلیون نفر شده است. این نکته ابعاد بیشتری از توسعهی سریعتر جمهوری اسلامی در مقایسه با ترکیه را نمایان میکند.
شاخص تولید ناخالص داخلی
بر اساس این ملاک که ارزش کل کالا و خدمات تولیدی در کشور مورد بررسی قرار میگیرد. بر این اساس رشد ترکیه بسیار بهتر از ایران بوده است و از عدد ۸۹.۳۴ بیلیون دلار در سال ۱۹۷۹ به رقم ۸۵۱.۵ بیلیون دلار در سال ۲۰۱۷ رسیده است. این امار برای ایران به ترتیب ۹۰.۳ و ۴۵۴ بیلیون دلار است.
البته در این میان نباید از کاهش بسیار شدید فروش نفت ایران در قبل از انقلاب (بیش از ۶ میلیون بشکه در روز) و سال اخیر (۹۷) به دلیل اعمال تحریمهای نفتی غافل شد. در واقع سهم نفت در تولید ناخالص داخلی ایران به یک سوم کاهش پیدا کرده است. با این وجود اما عقب ماندگی نسبت به ترکیه نشان میدهد که امر تولید در کشور مغفول مانده است و باید انچنان که مورد تاکید قرار گرفته است به دان پرداخت عملی نیز بشود.
مطابق آمارهای بانک جهانی فقر مطلق بر اساس شاخص ۳.۲ دلار در روز، از مبدأ سال ۱۹۸۶ میلادی (۱۳۶۵ شمسی) تا سال ۲۰۱۴ (۱۳۹۳ شمسی) در ترکیه از ۱۰.۹ درصد به ۲.۴ درصد رسیده است، در حالی که در جمهوری اسلامی این رقم از ۲۰.۴ به ۲.۵ رسیده است. بنابراین به سادگی میتوان دریافت که جمهوری اسلامی بیش از ۲ برابر ترکیه فقر مطلق را در کشور کاهش داده است.
شاخص نرخ تورم
شاخص اقتصادی دیگری که میتواند گویای وضعیت معیشتی دو کشور یاشد، نرخ تورم سالیانه است. مطابق این شاخص، تغییرات تورم در سالهای گوناگون با وجود مشکلات بغرنج ایران همچون جنگ و تحریم دامنهی افزایش کمتری را نسبت به ترکیه داشته است. در حالی که تغییرات قیمت در ترکیه بسیار عجیب و غیرعادی است.
براین اساس دو کشور ایران و ترکیه در انتهای سال ۲۰۱۷ دارای تورمی به ترتیب: ۹.۹ و ۱۱.۱ بودهاند. البته تغییرات نرخ دلار و کاهش ارزش پول ملی در هر دو کشور در سال ۲۰۱۸ میلادی موجب تورم فزاینده و کاهش ارزش پول ملی شده است.
اما در مجموع مطابق آمارهای بین المللی مثل بانک جهانی نمودار تورم در ایران وضعیت بسیار بهتری نسبت به ترکیه را نشان میدهد که در نمودار بانک جهانی به ان اشاره شد.
تغییرات تورم در سالهای گوناگون با وجود مشکلات بغرنج ایران همچون جنگ و تحریم دامنهی افزایش کمتری را نسبت به ترکیه داشته است. در حالی که تغییرات قیمت در ترکیه بسیار عجیب و غیرعادی است
شاخص ضریب جینی
این نرخ به بررسی نسبت درآمد فقیرترین و ثروتمندترین طبقات اقتصادی در کشورها میپردازد و هرچه عدد آن به صفر نزدیکتر باشد حکایت از توزیع بهتر ثروت در کشور است. بر این اساس جمهوری اسلامی توزیع ثروت یا عدالت اقتصادی بسیار بهتری را نسبت به ترکیه داشته است. بر اساس اطلاعات بانک جهانی نرخ ضریب جینی برای ایران در مبدأ سال ۱۹۸۶ میلادی (۱۳۶۴ شمسی) عدد ۴۷.۴ است که در سال ۲۰۱۴ به ۳۸.۸ رسیده است. این نرخ برای ترکیه به ترتیب اعداد ۴۳.۵ و ۴۱.۲ را در همان بازه زمانی نشان میدهد.
بر این اساس فاصلهی طبقاتی به طرز محسوسی در ایران نسبت به ترکیه کاهش داشته است و این از بهترین دستآوردهای انقلاب اسلامی محسوب میشود.
(www.borhan.ir/4280)
3. هر چند این کشورها پیشرفت های اقتصادی را به دست آورده اند، اما چنین پیشرفتی نمی تواند الگو کشور ما قرار بگیرد زیرا الگوی توسعه این کشورها بیشتر نسخه برداری از الگوی غربی بوده و نگاه یک بعدی و مادی غربی بر آن حاکم است و پیشرفت مادی و تکنولوژیکی در این کشورها همچون بسیاری از کشورها , پسرفت در اخلاق و معنویت را به دنبال داشته است و جنبه های روحی و نیازهای اخلاقی انسان ها در آن , نادیده گرفته شده است و جامعه و انسانی به ظاهر پیشرفته و متمدن و در واقع تهی از تمدن واقعی ساخته است که نمی تواند الگوی مناسبی برای حیات انسانی محسوب گردد . علاوه بر اینکه این پیشرفت و توسعه تنها در عرصه اقتصادی بوده و امروز هر چند کشور ترکیه و کره جنوبی و مانند آن به عنوان کشوری توسعه یافته و پیشرفته در زمینه اقتصادی محسوب می شوند , اما در عرصه سیاسی دنباله رو و مطیع آمریکا بوده و استقلال چندانی ندارند و چنین پیشرفتی مورد نظر جمهوری اسلامی و پذیرفته شده در فرهنگ ملی و دینی ما نیست.
پیشرفت ایران- پیشرفت ترکیه- کره جنوبی -چین