دین و اندیشه

نحوه برخورد با اشتباهات خود در زندگی

پرسش و پاسخ

وقتی من اشتباهی میکنم دو حالت دارد یا به حساب نمی اورم و از ان تجربه کسب نمیکنم یا به حساب می اورم ولی فکر میکنم سال ها باید مقدمه چینی شود تا به حالت عادی قبل از ان اشتباه برگردم. حالت دوم اشتباه است؟ به طور کلی راهکار جلوگیری از دو حالت چیست؟

دانشجوی گرامی؛ ضمن سپاس از همراهی تان با پرسمان، گفتنی است که اشتباه و خطا در کار و زندگی با وجود اجتناب ناپذیری آن می تواند شرایط روحی و روانی نامناسبی را ایجاد کند و به غیر از مواردی که در متن ارسالی خود بدان اشاره نمودید، شکل های دیگری نیز قابل تصویر است که در ادامه ضمن اشاره ای کوتاه به آن¬ ها، گریزی به نحوه مواجهه با اشتباهات خود در زندگی خواهیم زد.
شاید به تجربه دریافتید که گاهی اوقات اشتباه به قدری سهوی است که تمام روزمان به سرزنش خود سپری می شود. در برخی مواقع نیز ممکن است دیگران را مقصر دانسته و یا بهانه جویی هایی کنیم که در نهایت باعث بدبینی و سلب اعتماد دیگران می شود. حقیقت این است که گرچه بسیاری از افراد قبول می کنند اشتباهات اجتناب ناپذیرند، اما تقریبا هیچ کسی دوست ندارد مسئولیت اشتباه خود را بر عهده بگیرد. قسمت خوب ماجرا این است که این اشتباهات بخش مهمی از تجربه ما در زندگی هستند و اگر به گذشته زندگی خود بنگریم بسیاری از چیزهایی که امروز به عنوان تجربه خود بدان افتخار می کنیم، حاصل شکست ها و اشتباهات دیروزمان در زندگی است. پس، اگر در مسیر زندگی شخصی، شغلی و … دچار اشتباه شدید از خود بپرسید: آیا کسی هست که اشتباه نکرده باشد؟
بنابراین شما هم می توانید اشتباه خود را به صورت مطلوب جبران کرده و از آن تجربه کسب کنید.
برخی از افراد نسبت به اشتباهات خود، بیش از حد واکنش نشان می دهند که ممکن است این موضوع بابت این باشد که ارزیابی نامتقارنی از اندوخته ها و شکست های خود دارند، به طوری که شکست ها بزرگتر از اندوخته و داشته های شان به نظر می رسد. در نتیجه، دچار این وسوسه می شوند که اشتباهاتشان را مخفی نگه داشته و در حالت بدتر، مسیرهایی را ادامه دهند که قبلا غیرمفید بودنشان ثابت شده است. بهتر است هر کسی اشتباهات خود را پذیرفته و از آن درس گرفته و مسیر را ادامه دهد. در یک کلام: “به آینده نگاه کنید و مبنای تصمیم‌گیری هایتان آینده باشد و نه گذشته.” در ادامه به مواردی اشاره می شود که می تواند به شما در جبران اشتباهات کمک نماید:
1. به اشتباه خود پی برده و به آن اقرار کنید. حتی اگر اشتباه ناشی از کار گروهی و دسته جمعی باشد، به نقش خود در آن پی ببرید. اگر کسی در این اشتباه زیان دیده، معذرت خواهی کنید. ولی بیش از حد عذرخواهی نکرده و تدافعی عمل نکنید. نکته کلیدی در این موضوع این است که عملگرا باشید و روی آینده تمرکز کنید. اینکه چطور می توان خطای پیش آمده را اصلاح کرد؟ و چه رفتار متمایزی برای پیشبرد کار می توان انجام داد؟ وقتی به اشتباه خود پی بردید، بهتر و مناسب تر این است که آن را جبران کنید.
2. روش تان را تغییر دهید: بهترین نوع اشتباه این است که هزینه کمتر ولی یادگیری بالایی داشته باشد. اگر خطا در نتیجه تصمیم گیری اشتباه باشد، دوباره به صدر برگردید و پیش روی کرده و آن را حل کنید. دریابید که چگونه می توان اشتباه را به دارایی و سرمایه تبدیل کرد.
3. از شبکه حمایتی کمک بگیرید: شبکه قوی و سالم حمایتی سه ویژگی دارد: روابط قابل اعتماد معتبر، دامنه ای از دیدگاه های مختلف و وجود رابطه دو طرفه. از اطرافیان خود بخواهید تا دیدگاه و باوری که به جبران اشتباه تان دارند را با شما در میان بگذارند. آنها احتمالا توصیه های مفیدی را نسبت به نحوه شکل گیری اشتباه تان خواهند داشت.
4. دوباره مسیر حرکت را شروع کنید: بازسازی اعتماد ممکن است پس از لغزش سخت به نظر برسد. نکته کلیدی این است که اجازه ندهید خطاها باعث ترس شما از تجربه کردن شوند. وقتی اشتباهی پشت سرتان باشد، به آینده فکر کنید. اگر باعث شده تا تخصص تان زیر سؤال برود، به داده ها (واقعیت هایی) بیشتری اشاره کنید تا دوباره این اعتماد ساخته شود. به یاد داشته باشید که اشتباهات نشانه ضعف یا بی کفایتی نیستند و جبران آنها انعطاف پذیری و ثابت قدمی را نشان می دهد. مهم این است که با وجود داشتن اشتباه، به مسیر خود ادامه دهید.
5. همه اشتباهات به یک شکل اتفاق نمی افتند: اشتباهات از لحاظ درجه و نوع متفاوت بوده و جبران برخی از آنها دشوارتر از بقیه است. جبران اشتباهات گروهی اغلب آسان تر بوده، زیرا در به عهده گرفتن مسئولیت ناشی از آن، ابهام وجود دارد. خطاهایی که باعث سلب اعتماد افراد می­شوند، پیامدهای طولانی تری داشته و پشیمانی از آن حیاتی به نظر می­رسد. اگر اشتباهی انجام داده اید که اعتماد کسی نسبت به شما از دست رفته، به وی نزدیک شوید و صمیمانه عذرخواهی کنید. همچنین از او درخواست کنید که برای جبران این اشتباه چه کاری باید انجام دهید. صبور باشید، چرا که ممکن است بخشیده شدن تان زمان بیشتری طول بکشد.
معرفی کتاب
اشتباه موفق
نویسنده: متیو ترنر
ناشر: نورندبوک (کانون ترجمان)
موضوع: کارآفرینی، شکست در کسب و کار تعداد صفحات: ۲۶۰
متیو ترنر در کتابش با عنوان «اشتباه موفق: چگونه صد و شصت و سه نفر از بزرگ‌ترین کارآفرینان دنیا شکست را به موفقیت تبدیل کردند.» برای شما شرح می‌دهد که چطور موفقیت از دل اشتباه بیرون می‌آید. او در این کتاب، داستان اشتباه ارزشمند عده‌ زیادی از کارآفرینان موفق را بررسی و دنبال می‌کند و در پایان به این نتیجه می‌رسد که این اشتباهات و شکست‌های هر فرد هستند که او را به قله‌های موفقیت می‌رسانند.

نحوه برخورد با اشتباهات خود در زندگی

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا