دین و اندیشه

تعداد امامان و منابع

پرسش و پاسخ

چرا تعداد امامان به ۱۲تا انحصار یافته است(دلایل عقلی)

هر تعداد باشند همین پرسش مطرح است.تعداد امامان معصوم علیهم السلام بر اساس حکمت الهی تعیین، منصوب و منحصر در این عدد هستند. برخی از حکمتهای آن مانند تعداد نقباء یا حواریین یا تعداد ماه ها و… گفته شده است . روایات متواتر از حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم تعداد امامان و خلفاى حضرت رسول‌خدا صلی الله علیه و آله و سلم را دوازده نفر دانسته اند. .تمام مسلمانان در تعداد امامان علیهم السلام متفق القول هستند اگر چه در تعیین مصداقشان اختلاف دارند . برخی ازین روایات متعدد به نقل از منابع اهل سنت : «کار مردم پیوسته مى گذرد تا آنکه دوازده مرد بر آنان فرمان برانند». فرائد السمطین، ج 1، «شمار جانشینان من به تعداد نقباى موسى (دوازده نفر) است». کنزالعمال، ح 14971. «تا وقتى که دوازده خلیفه و جانشین بر شما حکومت کنند، دین پیوسته پابرجاست». صحیح مسلم، ج 6، (کتاب الاماره) ؛ صحیح بخارى، ج 4، ص 165. «کار این امت همواره پابرجاست تا دوازده خلیفه و جانشین بر آنان بگذرند که همگى از قریش اند». منتخب کنزالعمال، ج 5، ص 338.
«بر این امت دوازده خلیفه حکومت خواهند کرد، به عدد نقباى بنى اسرائیل». همان.
. امام على علیه السلام در توضیح انحصار امامت در قریش مى فرماید: «امامان از قریش، تنها از نسل هاشم هستند و امامت بر غیر آنان شایسته نیست…» نهج البلاغه، خطبه 142. «الائمة بعدى اثنى عشر، تسعة من صلب الحسین و التاسع مهدیهم» کفایةالاثر، ص 23. (به نقل از: موسوعه الامام على بن ابیطالب، ج 2، ص 48). «امامان پس از من دوازده نفرند، نه نفر ایشان از نسل حسین اند و نهمین ایشان مهدى ایشان است». نظیر این روایات را – که از اهل سنت در مورد تعداد ائمه علیهم السلام وارد شده است – مى توان در سایر منابع مطالعه کرد.
ر.ک:الف. ینابیع الموده، ص 2، 44.
البدایة والنهایه، ج 6، ص 3، 247.ج. سنن ابن ماجه، ج 4، 4085 / 1367.د.
مسند احمد بن حنبل، ج 5، ص 645 / 183.ه.
سنن ابى داود، 107 / 4.8.
در روایات سفیان بن عینیه به نقل ینابیع الموده از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آمده است: «همواره دین پایدار است تا آنکه قیامت به پا شود یا بر شما، دوازده خلیفه حکم رانند که همه آنان از بنى هاشمند». ینابیع الموده، ج 3، باب 77.
امام الحرمین جوینى از ابن عباس از پیامبر صلی الله علیه و آله نقل مى کند که فرمود: «من سرور پیامبرانم و على سرور اوصیا. اوصیاى بعد از من دوازده نفرند، اولشان على است و آخرشان مهدى». فرائد السمطین، ج 2، ص 312.
ابن عباس از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نقل کرده که فرمود: «جانشینان و اوصیاى من و حجت هاى خدا بر خلق پس از من دوازده نفرند، اولشان برادرم و آخرشان فرزند من است. پرسیده شد: برادرتان کیست؟ فرمود: «على بن ابیطالب». پرسیده شد: فرزندتان کیست؟ فرمود: «مهدى، همان کسى که زمین را پر از عدل و داد کند، همانگونه که پر از ظلم و جور شده است…»
همان، روایات متعدد دیگر نیز در این باب وجود دارد.بنگرید: معالم المدرستین، ج 1، ص 333.
آموزش عقاید، استاد محمدتقى مصباح یزدى
درسنامه عقاید، همو ،
منابع بیشتر :
1. حیات فکرى و سیاسى امامان شیعه، نوشته ى رسول جعفریان، از انتشارات انصاریان، قم.
2. امامان شیعه و جنبش هاى مکتبى، محمدتقى مدرسى، ترجمه حمیدرضا آژیر
3. سیره ى معصومان، سید محسن امین، ترجمه على حجتى کرمانى.
4. سیره ى پیشوایان، مهدى پیشوائى
5. زندگى دوازده امام، هاشم معروف حسینى، ترجمه محمد رخشنده.
6. منتهى الآمال، چاپ هجرت.
7. امامت و رهبری، شهید مرتضی مطهری
8. اهل بیت علیهم السلام در کتاب و سنت، محمد محمدی ری شهری
9. امام شناسی(17 جلد) علامه حسین طهرانی
10. رهبری امامت، آیت الله جعفر سبحانی
11. پژوهشی در باب علم امام(ع) دکتر علی شیروانی
آموزش دین و شیعه در اسلام از آثار علامه طباطبایی
آموزش اعتقادات و امامت و ولایت در قرآن از آثار آیت الله مکارم شیرازی
آموزش اعتقادات استاد قرائتی

تعداد امامان و منابع

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا