هیچ کس بار دیگری را به دوش نمیکشد!
با توجه به قاعده کلی ایاتی مثل و لاتزر وازره وزر اخری که بر پایه عقل می باشد و کلی هم هست ، پس چگونه روایاتی که مبتنی بر عبادات دیگری مثل فرزندان برای والدینشان است و عباداتی مثل نماز میت و مانند ان را میتوان توجیه کرد؟ تشکر
در این رابطه باید گفت : همان آموزه های که این حقایق را بیان نموده اند و گفته اند که هرکس در گرو اعمال خود است مسأله نفع داشتن و تاثیر عمل غیر برای اموات را نیز مطرح نموده است حتی چه بسا فردی ناشناس برای میتی ناشناس خیراتی انجام دهد و آن فرد میت هم از این خیرات بهره مند گردد.برای تشبیه می توان گفت این امر همانند واریز وجه به حساب یک فرد دیگر است و مهم ان این که مراحل ارسال وجه به درستی انجام شود که در این صورت صاحب حساب می تواند از وجه مذکور بهره مند گردد بدون آن که شناخت قبلی بین او و فرد واریز کننده وجود داشته باشد.به همین نسبت اگر فردی به نیت همه اموات یک قبرستان یا همه اموات شهر خود یا حتی همه در گذشتگان مومن و اهل اسلام خیراتی را انجام دهد، این عمل می تواند به نتیجه مطلوب برسد.
قران کتابی است که علوم بی نهایتی را در خود جای داده ولی استنباط همه این علوم و معارف و احکام از قران ، کار هر کس نیست. مخاطب واقعی قران(پیامبر و امامان) است که به همه این علوم و معارف احاطه دارد و آنها را درک می کند . به همین جهت خداوند در قرآن ، پیامبر را به عنوان مبین و مفسر و معلم قرآن معرفی کرده ، پیامبر نیز مردم را بعد از خود به قرآن و عترت سفارش می کند.
در آیه ای آمده “نکتب ما قدموا و آثارهم”(1)؛ “آثار”، از جانب معصومان به فرزند صالح، بناهای خیر ماندگار ، سنت و سیره نیکو یا عکس آن تفسیر شده ، معلوم می شود وقتی فرزند صالح حسنه ماندگار است که اعمالی به نیابت از پدر و مادر انجام می دهد که به آنها برسد. به همین جهت در قرآن به مومن یاد می دهد که از خداوند روشنایی چشم بخواهد:
“ربنا هب لنا من ازواجنا و ذریاتنا قرة اعین”(2) زن و فرزند صالحی نور چشم هستند که هم در زمان زندگی باعث نشاط شوند ؛ هم بعد از مرگ با عملکرد مثبت خود و با دعا و تلاوت قرآن و اعمال صالح نیابتی ، برای او موجب رحمت و مغفرت گردند.
قرآن به نیکی به پدر و مادر سفارش بسیار می کند . این امر مطلق است . بنا بر روایات انسان باید به پدر و مادر در حال حیات و بعد از مرگ شان احسان و نیکی کند. روایات به صدقه و نماز و روزه و…از جانب پدر و مادر بسیار سفارش کرده است.
هم چنین در روایات به دعا و طلب رحمت و قرائت قران برای برادران و خواهران دینی فوت شده بسیار سفارش شده است.
امام صادق (ع) فرمود: میت به خاطر طلب رحمت و استغفار بازماندگان خوشحال مى شود، همان گونه که افراد زنده با هدایا خوشحال مى شوند. (3)
پیامبر فرمود: سخت ترین شب ها، شب اوّل قبر است. مى توانید با پرداخت صدقه، به مردگان خوبی کنید . اگر مالى براى صدقه نداشته باشید، لااقل دو رکعت نماز بخوانید و به روح او هدیه کنید که خداوند از آن لحظه هزار فرشته به سوى قبرش مى فرستد که با هر فرشته اى لباسى است و قبر او را از تنگى و فشار مى رهانند و وسعت مى بخشند. (4)
از امام صادق سوال شد: آیا به میت بعد از مرگش چیزی می رسد؟امام فرمود: حج و صدقه و روزه ای که به نیابت از او بگیرند. (5)
پی نوشت ها:
1. یس(36)،آیه 12.
2. فرقان(25)،آیه74.
3. المحجة البیضاء، ج 8 ص 292.
4. جامع احادیث شیعه،ج7،ص439.
5. بحار الانوار ،ج6،ص294.
هیچ کس بار دیگری را به دوش نمیکشد!