دین و اندیشه

سواد پیامبر(ص)

پرسش و پاسخ

ایا پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله ) که الگوی بشریت هستند بی سواد بودند و سواد خواندن و نوشتن نداشتند ؟ ایا صحیح است که از بی سواد بودن پیامبر(ص) نتیجه گرفته شود که فرزندان مسلمانان با اقتدا به پیامبر اسلام(ص) از سواد اموزی باز بمانند ؟

طرفدارى اسلام از علم و دانش به طرق گوناگون و دستورهای مکرر حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله در خصوص تعلیم و تعلّم ، فراوان ، روشن و برکسى پوشیده نیست .اگر مرادتان از بیسوادی ، یعنی در محضر استاد، مدرسه ، دانشگاه یا کتابی نرفتن است .؟! پرسش شما مبنی بر بیسوادی قابل طرح است. اما اگر مراد از بیسوادی ، نادانی و ناتوانی برخواندن و نوشتن باشد ، پاسختان منفی است .وجود مقدس حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله از طریق وحی الهی علم بی پایان و بسیار دقیق دارند و توانای بر هر مطلب علمی هستند .برای توضیح بیشتر نکات زیر هم تقدیم میشود :
1- حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله سرآمد جهان بشریت از نظر علم و عمل بوده ,کتاب آسمانى و قوانین و احکام او , مواعظ و نصایح و دستور العملهاى مختلف او ,گواهى روشن بر علوم سرشار و معارف دینى فوق العاده اوست .
2 – حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله به رموز جهان خلقت و اسرار آفرینش و قوانینى که در سراسر جهان هستى حکومت مى کند واقف بوده و این مطلب نه تنها مورد انکاراحدى از مسلمانان نیست , بلکه خودى و بیگانه در برابر آثار و سخنان و قرآن عظیم او سر تعظیم فرود مى آورند .
3 – آن پیشواى بزرگ , همه این کمالات را از طریق وحى گرفته و درمکتب نبوت تمام این دروس و معارف را آموخته است , هرگز پیش معلمى درس نخوانده وکسب دانش نکرده است ; زیرا نبوت یک نبوغ فردى و اجتماعى نیست که دارنده آن بسان نوابع از طریق تعلیم و مـعـلـم این برترى را به دست آورد , بلکه یک موهبت الهى است که به افراد لایق و شایسته عطا مى شود .
4 – مقصود از امـى بودن حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله این است که نزد شخص یا مکتب و مدرسه ای درس نخوانده بود , نه این که فاقد سواد و دانش بوده است و تمام اشتباه در این نـقـطـه اسـت , زیـرا پیامبران الهی بزرگترین معلمان درعالم بشریت بوده اند . حـضرت آدم علیه السلام به تصریح قرآن مجید معلم فرشتگان بود, چنان که در سوره بقره بطور تفصیل این مطلب در طى آیه هاى 28 تا 32 بیان شده است.
5 – حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله پیش از بعثت نه کتابى را مى خواند و نه صفحه اى مى نوشت و ایـن مـطـلـب را خـود قـرآن با کمال صراحت در سوره عنکبوت , آیه 48 بیان نموده , چنان که مى فرماید : پیش از نزول قرآن کتابى را نمى خواندى و بادست خود چیزى نمى نوشتى , براى این کـه کافران پس از بعثت در آیین نبوت تو شک نکنند.
مـرحـوم علامه مـجـلـسى درکتاب شریف بحارالأنوار , فصل حدیبیه مى فرماید : توانایى آن حضرت نسبت به خواندن و نـوشتن مورد تردید نیست ; شخصیتى که صاحب این همه معجزات و کرامات واین همه معارف و علوم است , چطور مى شود به یک سلسله حروف و نقوش آشنایى نداشته باشد .
بـراى تـوضیح بیشتر به کتاب در مکتب وحى که بحث مبسوط و گسترده اى پیرامون امى بودن پیامبراسلام نموده است , مراجعه فرمایید .

سواد پیامبر(ص)

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا