توکل در کلام امام رضا(ع)
خداوند همگان را به توکل و اعتماد به خود تشویق می کند. توکل به چه معناست؟ سخنی از حضرت رضا(علیه السلام) در تفسیر کلام خدا بیان کنید.
مردی از حضرت رضا(علیه السلام) تفسیر این گفته خدا را پرسید که (((وَ مَنْ یَتَوَکَّلْ عَلَی الله فَهُوَ حَسْبُهُ)))؛[ طلاق(65)، آیه 3. ] «هر که به خدا توکل کند، او را بس است.»
امام (علیه السلام) فرمودند:
«توکل را درجه هایی است: یکی این که در همه کارت در آنچه با تو کند، بدو اعتماد کنی و به هر چه کند، خشنود باشی و بدانی که او از خیرخواهی و رعایت حال تو کوتاهی نفرماید و بدانی که دراین باره فرمان او راست. پس با واگذاریِ همه ی کارهایت به او، به وی توکل کنی. یکی دیگر این که به امور غیبی خدا که به دانش تو در نگنجد، ایمان داشته باشی و دانش نهان را به او و آگاهی او بر آن، واگذاری و در امور غیبی و جز آن ها بدو اعتماد کنی.»[ تحف العقول، ص 443. ]
تکیه بر حمایت الهی، مرهون کوشش و اخلاص و درستی راهی است که برگزیده اید. باید حضور خدا را باور داشت و بر مشیّت او تسلیم شد و ضمن تلاش و جدّیت، به پروردگار کارگشا تکیه کرد.
حضرت علی بن موسی الرضا(علیه السلام) می فرمایند: ایمان چهار رکن است:
«التَّوَکُّلُ عَلَی الله، و الرِّضَا بِقَضَاءِ الله، و التَّسْلِیمُ لأَمْرِ الله، وَ التَّفْوِیضُ إِلَی الله»؛ «توکل بر خدا، خشنودی به قضای خدا؛ تسلیم به فرمان خدا، واگذاری [همه ی کار] به خدا».
آن بنده ی صالح[ مؤمن آل فرعون. ] گفت: (((وَ أُفَوِّضُ أَمْرِی إِلَی اللّهِ… فَوَقاهُ اللّهُ سَیِّئاتِ ما مَکَرُوا)))[ غافر (40)، آیه 45. ]؛ «کارم را به خدا واگذار می کنم، [چرا که خداوند به احوال بندگانش بیناست] و خداوند او را از عواقب سوء نیرنگی که می ورزیدند، در امان داشت.»[ تحف العقول، ص 445. ]
توکل در کلام امام رضا(ع)