دین و اندیشه

وقت ظهور

پرسش و پاسخ

حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) چگونه ظهور می کنند؟ آیا می توان زمان ظهور را تعیین کرد؟

ظهور حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) حتمی و شدنی است و در رخدادی ناگهانی صورت خواهد گرفت. امام رضا(علیه السلام) می فرمایند:«او قبل از ظهورش، مدتی از دیدگان پنهان است. هرگاه ظهور کند، زمین را روشن می کند و میزان و عدل را در جامعه برپا می سازد. مهدی همان است که زمین برای او درهم پیچیده می شود. برای او سایه نیست و منادی، مردم را به طرف او دعوت می کند. همه ی اهل زمین دعوت منادی را می شنوند. او می گوید: حجّت خداوند در زمین ظاهر شده است. از او متابعت کنید که حق با اوست. خداوند متعال دراین باره فرمود: (((إِنْ نَشَأْ نُنَزِّلْ عَلَیْهِمْ مِنَ السَّماءِ آیَة فَظَلَّتْ أَعْناقُهُمْ لَها خاضِعِینَ)))؛[ شعرا (26)، آیه 4. ] «اگر اراده کنیم، از آسمان بر آنان آیه ای نازل می کنیم که گردن هایشان در برابر آن خاضع شود.»[ طبرسی، مشکاة الانوار، ص 43. ]وقت ظهور حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) برای مردم مخفی بوده و آگاهی از زمان دقیق آن، تنها به خداوند اختصاص یافته است. در روایات فراوان، مسئله ی تعیین وقت ظهور نهی شده و موضوعی ناستوده دانسته شده است و وقت گذاران تکذیب شده اند.[ مجلسی، بحار الأنوار، ج52، ص 101. ] البته در گنجینه ی احادیث شیعه، ضمن اشاره به پاره ای از حکمت های مکتوم بودن (پوشیده بودن) ظهور، از نشانه های ظهور مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) یاد شده که تفاوت این دو روشن و مُبَرهَن است. ابا صلت هروی از دعبل خزاعی چنین روایت می کند: هنگامی که خدمت حضرت رضا(علیه السلام) رسیدم، قصیده ی خود را که اول آن بیت: «مدارس آیات خلت من تلاوة و منزل وحی مقفر العرصات» بود، برای امام خواندم. به اینجا رسیدم:

(قیام امامی که بدون تردید، در پناه نام خدا و برکات خداوند قیام خواهد کرد
امامی که میان ما هر حق و باطلی را آشکار می سازد و با نعمت و نقمت جزا و سزا می دهد)
در این هنگام، حضرت رضا(علیه السلام) به شدت گریه کردند. سپس سر مبارک خود را بلند کرده و برایم دعا کردند و فرمودند: «آیا می دانی این امام کیست و چه وقت قیام می کند؟» عرض کردم: «نمی دانم؛ جز این که شنیده ام امامی از شما قیام و ظهور می کند و زمین را پس از این که پُر از ظلم شده باشد، پُر از عدل می کند.» امام رضا(علیه السلام) ضمن معرفی حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) چنین ادامه دادند:
«اگر از دنیا جز یک روز نمانَد، خداوند آن را طولانی می کند تا آن حضرت ظهور کرده و جهان را پر از عدل کند. اما وقت ظهور و قیام او مانند روز قیامت معلوم نیست و علم آن نزد خداوند است. پدرم از پدرانش از حضرت رسول(صلی الله علیه و آله و سلم) روایت کرده است که از آن جناب پرسیده شد: قائم چه وقت ظهور می کند؟ فرمود: قیام او مانند روز قیامت است که خداوند می فرماید: (((لا یُجَلِّیها لِوَقْتِها إِلَّا هُوَ ثَقُلَتْ فِی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ لا تَأْتِیکُمْ إِلَّا بَغْتَه)))؛[ انعام(6)، آیه 187. ] «و هیچ کس جز او [نمی تواند] وقت آن را آشکار سازد. [اما قیام قیامت حتی] در آسمان ها و زمین، سنگین [و بسیار پراهمیت] است و جز به طور ناگهانی، به سراغ شما نمی آید.»[ عیون أخبار الرضا(علیه السلام)، ج2، ص265 و 266. ]

وقت ظهور

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا