دین و اندیشه

اخلاص در نیت و عمل

پرسش و پاسخ

منظور از اینکه میگویند هر کاری را باید به خاطر خدا انجام داد چیه؟ یعنی اصلا بدون اینکه دلیل کاری را بدانیم فقط آن را به خاطر خدا انجام دهیم (مثلا بدون اینکه بدانیم چرا باید به دیگران عشق بورزیم ،ایا فقط باید این کار را بخاطر خدا انجام دهیم) یا اینکه ما به خاطر کمک به همنوع خدمتی به دیگران کنیم این به خاطر خدا نمیشود؟

ما در زندگی خود با سه عنصر روبرو هستیم. کارهایی که می کنیم. اهدافی که داریم و نیت و انگیزه اصلی و هدف نهایی. برای رسیدن به اخلاص در نیت لازم است که تمام کارها و اهداف متوسط در راستای هدف عالی و نهایی قرار بگیرد تا انسان به خدا نزدیک شود و به کمال برسد. به توضیحات زیر با دقت توجه کنید. موفق باشید. اخلاص در نیت و عمل!نیت و قصد، یعنی مقصد داشتن و هدفمند بودن زندگی و چون هدف نهایی انسان در زندگی قرب به خدا است، نیت و قصد داشتن از دیدگاه اخلاق اسلامی به معنای این است که هدف و مقصد اصلی انسان در زندگی، قرب الهی و کمال انسانی باشد.
برای توضیح مطلب باید بدانیم که زندگی مانند یک چرخه است که ما در آن به کارهای فراوان عادی و علمی و سیاسی و اجتماعی و اقتصادی مشغول هستیم.
همچون کار و تلاش و استراحت و خوردن و خوابیدن و خرید و پخت و پز و نظافت و تفریح و ازدواج و معاشرت و دوستی و معامله و تجارت و مسافرت و لذت بردن و علم آموختن و عبادت و تدریس و تبلیغ و اجتهاد و هدایت و تالیف کتاب و مقاله نویسی و تحقیق و پژوهش و مانند آن.
تمام کارهایی که ما در شبانه روز انجام می دهیم، هدفمند است و اهدافی که ما از چرخه زندگی مد نظر داریم به دو بخش متوسط و نهایی تقسیم می شود.
هر کسی در زندگی خود هدف یا اهداف فراوانی ممکن است داشته باشد، اما مهمترین اهداف متوسط و کلان زندگی که تمام اهداف جزئی تر و فردی ما به آنها باز می گردند، عبارت است از: قدرت، شهرت، پول و ثروت، مقام و منصب، مدرک، علم، لذت، رفاه و آسایش مادی.
رسیدن به اخلاص هنگامی محقق می شود که نیت ها و مقاصد و اهداف متوسط همگی در راستای هدف نهایی که قرب الهی است قرار گیرند و انسان در تمام زندگی خود هدفی جز نزدیک شدن به کمالات الهی نداشته باشد.
نه اینکه هیچ هدفی نداشته باشد، بلکه تمام اهداف اش فانی در هدف نهایی و قرب الهی شود. اهداف متوسط اگر در راستای هدف نهایی باشد، توحیدی، خالص، خوب و سازنده اند و در غیر این صورت، خود آنها جانشین هدف نهایی می شوند و تبدیل به شرک می گردند و در نتیجه فساد آور خواهند بود.
در جای خود اثبات شده است که ریشه تمام مفاسد در زندگی انسان معلول شرک است و ریشه تمام خوبی ها در توحید می باشد.
از قرآن کریم و روایات و همچنین تجربه انسان های موفق بدست می آید که تمام موفقیت های یک سالک و طلبه، مرهون اخلاص است و هر کسی در این راه به هر جایی رسیده از طریق اخلاص بوده است.
اخلاص در نیت چرخه زندگی انسان را به عبودیت و توحید تبدیل می کند و آن را در راستای یک هدف واحد که همان قرب به خدا است قرار می دهد و کمال و سعادت انسانی را در پی دارد.
بدون اخلاص ممکن است کسی به رفاه مادی و ثروت و قدرت دست یابد، اما هرگز به آرامش واقعی و مقامات معنوی و کمال انسانی نخواهد رسید. الا بذکر الله تطمئن القلوب.

اخلاص در نیت و عمل

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا