آثار گناهان
سلامچه گناهانی انسان را ازرحمت الهی به دور می کند و مانع ازبرآورده شدن حاجت می شود؟
اینکه بفهمیم دقیقا عدم اجابت دعا به خاطر کدام عامل بوده است کار بسیار دشواری است و فقط خدا عالم است اما می توان به طور کلی به موانع اجابت دعا اشاره کرد.
1. گناه : یکى از عوامل مهمى که رابطه انسان با خدای متعال را ضعیف نموده و مانع اجابت دعا می شود, نافرمانى از دستورهاى خداست.حضرت على علیه السّلام در دعاى کمیل چنین مى فرماید: پروردگارا! گناهانى را بر من ببخش که موجب حبس و بالا نرفتن دعا مى شوند. و در جاى دیگر از همان دعا چنین مى فرماید: اى آقا و مولاى من ! به عزتت قسم ! از تو مى خواهم که بدى کردار و رفتارم موجب پوشیده شدن دعاى من از تو نشود.
در روایات، گناه را موجب حبس دعا شمرده اند ودر روایتی که در ذیل آمده است ، سبب بعضی از عذابها آمده است : درتفسیر جامع، ج 5، ص: 272 آمده است ، ابن بابویه بسند خود از حضرت امام زین العابدین علیه السّلام روایت کرده فرمود: – گناهانى که تغییر نعمت میدهد: ظلم بر مردم و ترک عادت در خیرات و کفران نعمت و ترک شکر است زیرا خداوند میفرماید «إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَوْمٍ حَتَّى یُغَیِّرُوا ما بِأَنْفُسِهِمْ» (آیه 12 سوره رعد) و قتل نفس محترم موجب ندامت و پشیمانى میگردد چنانچه در قصه هابیل و قابیل میفرماید: «فَأَصْبَحَ مِنَ النَّادِمِینَ» و ترک صله رحم و مسامحه در اداى نماز واجب تا وقتى که فوت شود و غفلت در وصیت در رد مظالم و منع زکوة است تا مرگ فرا رسد و زبان از حرکت باز بماند
– اما گناهانى که موجب نزول عذاب میشود: معصیت و گناه شخص دانا است و ظلم و تعدى و استهزاء و تمسخر مردم
است، ترک دادرسى و معاونت مظلوم و ضایع نمودن امر بمعروف و نهى از منکر .
– و گناهانى که باعث میشود روزى و قسمت شخص از او دور شوند : تظاهر بفقر و خفتن بین نماز مغرب و عشا و خواب ماندن در وقت طلوع فجر و نماز صبح و استخفاف بنعمت و شکایت از خداوند است.
– و گناهانى که پرده ها را پاره میکند شرب مسکر و قمار کردن و مقلدى و مسخرگى نمودن و عیب جوئى از مردم و همنشینى با اهل معصیت و شک و تهمت است
– واما گناهانی که موجبات تسلط دشمنان میشود:تجاهربفسق و ظلم علنى کردن و مباح دانستن معصیت و پیروى از مردم شرور و اهل معصیت
– واما گناهانی که عمر را کوتاه می کند: قطع رحم و قسم دروغ خوردن و زنا کردن و سد راه مسلمین شدن و بخلاف ادعاى پیشوائى کردن عمر را کوتاه میکنند.
– گناهانی که باعث ناامیدى و قطع امید از خدا میشود: یاس از رحمت خدا و اعتماد بغیر خدا داشتن و تکذیب وعده هاى پروردگار.
– گناهانى که باعث تاریکى میشود: بسحر و کهانت عمل کردن و بنجوم و منجم عقیده داشتن وعده خدا را تکذیب نمودن است.
-گناهانى که موجب پرده درى و بى آبروئى است قرض کردن بقصد ندادن و اسراف در هزینه هاى بیجا و باطل و سختى بر اهل و عیال و ارحام و بدخلقى و کم صبرى و اهانت کردن باهل دین و تنبلى و کسالت
– و ارتکاب این اعمال سبب رد شدن دعا میشود : آرزوهاى بد و خلاف شرع کردن و با برادران دینى نفاق داشتن و ترک تقرب بسوى خدا و تأخیر در اداء نمازها در اول وقت و فحاشى نمودن
– اما گناهانى که باران را حبس میکند و نزولش را محدود و معوق مینماید: جور و ستم حکام و قضات و شهادت دروغ و کتمان شهادت و منع زکوة و خوددارى از قرض دادن و بر فقراء و محتاجین رحم نکردن و یتیم را آزردن و فحاشى نمودن وسائل را در شب محروم و رد کردن است.
2. لقمه حرام: استفاده از درآمد حلال و پاکیزه از دیگر شرایط اجابت دعا است که امروزه بیش از هرزمان دیگر لازم است به آن توجه شود. لقمه ى حرام تا 40 روز مانع استجابت دعا مى شود. (بحار الانوار،ج93،ص358)
3. قساوت قلب: همچنین گناهان زیاد که منجر به قساوت و سنگدلى مى شوند از عوامل دیگر عدم استجابت دعا مى باشد. امام صادق علیه السّلام مى فرماید: خداوند دعایى که از قلب قسى برخاسته باشد اجابت نمى کند. (میزان الحکمه،ج3،ص875)
4. شتاب و عجله: امام صادق علیه السّلام فرمود: همیشه مؤمن در خیر و آسایش است تا هنگامى که عجله نکند. در غیر این صورت ناامید مى شود و دعا را ترک مى کند. به درستى که بنده هنگامى که دعا مى کند خداوند متعال در صدد برآورده ساختن حاجت اوست تا زمانى که او عجله نکند. (اصول کافی،ج2،ص474)
آثار گناهان