ویژگی های فیزیکی همسر در روایات
قال رسول الله فی امر تزویج : علَیکُم بِذَواتِ الأوْراکِ، فَإنّهُنّ أنجَبُ . (۱) ترجمه: بر شما باد زنانى که باسن بزرگ دارند، زیرا آنان بچه زاترنداحادیثی با این مضمون صحت دارند؟
بله ، برخی صحیح هستند . و احادیث در زمینه انتخاب همسر، امور مربوط به ازدواج، سایر سنن و آداب زندگی در کتاب های روایی فراوان داریم. البته نمی توان گفت همه آنها صحیح هستند و نمی توان هم همه آنها را ردّ نمود . برخی از این روایات از سند و محتوای صحیحی برخور دارند و برخی چنین نیست. اما چند نکته مهم درباره این گونه احادیث وجود دارد:
1. این دسته از روایات به عنوان «ادله سُنَن» شناخته می شوند.
2. تمام این روایات شامل قاعده «تسامح در ادله سنن» شده و می توان آنها را حتی با داشتن سند ضعیف هم پذیرفت.
3. محتوای امر و دستوراتی که در این حدیث و روایات سُنَن وجود دارد «ارشادی» است که صرفاً جنبه توصیه ای دارد و می توان به آن هم عمل نکرد!.
4. منظور از تسامح، آسانگیری در پذیرش روایت، و منظور از سُنَن احکام مستحبی است که گاه، آن را به مکروهات، آداب و دستورات اخلاقی هم تعمیم میدهند.
5. حکم فقهی استنباط شده از این روایات استحباب یا کراهت بوده و جنبه حکم وجوبی ندارند.
6. روایت فوق در کتاب های کافی، الشافی، الوافی(که هردو شرح اصول کافی هستند)، تهذیب و … از لسان برخی معصومین (علیهم السلام) ذکر شده است.
7. در روایات، برای انتخاب همسر به داشتن همه ویژگی های اعتقادی، صفات خوب نفسانی، فیزیکی و سایر صفات مانند بچه زا بودان، باکره، و … اشاره شده است.
8. برای پی بردن به نکات این چنینی که برخی ویژگی های خوب نفسانی را به داشتن ویژگی های خوب فیزیکی ارجاع می دهد ، باید به علوم جدید مراجعه کرد. در برخی از علوم جدید هم به این ویژگی ها اعتراف شده است.
در پایان متن و سند حدیث را به شما تقدیم می کنم:
عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ سَهْلِ بْنِ زِیَادٍ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِی نَصْرٍ عَنْ عَبْدِ اَللَّهِ بْنِ اَلْمُغِیرَةِ عَنْ أَبِی اَلْحَسَنِ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ سَمِعْتُهُ یَقُولُ: عَلَیْکُمْ بِذَوَاتِ اَلْأَوْرَاکِ فَإِنَّهُنَّ أَنْجَبُ .(1)
پاورقی:
(1) الکافی، ج 5، ص 334.
ویژگی های فیزیکی همسر در روایات