دین و اندیشه

تقید به نماز اول وقت

پرسش و پاسخ

دلیل تاکید بر نماز اول وقت چیست؟چه اموری به نماز اول وقت ارجحیت دارند؟آیا عمل کردن به درخواست والدین(به طوری که نماز را به تاخیر اندازد) و فراگیری علم(حضور در کلاس) به نماز اول وقت ارجحیت دارند؟نماز اول وقت در فرط خستگی ارجحیت دارد یا به تاخیر انداختن نماز تا رفع خستگی و حال بهتر در نماز…؟اگر نماز اول وقت به خیلی از امور ارجح است به چه دلیل یک بازه زمانی برای هر نماز تعریف شده است؟

1- مقید بودن به نماز اول وقت معنایش این نیست که در هر شرایط و وضعیتی باید نماز را در اول وقت خواند . 2- مقید بودن به این معنا است که انسان نماز اول وقت را بر کاری غیر ضروری مقدم بدارد و شرایط را برای خواندن نماز در اول وقت آماده نماید . 3 – اطاعت از دستورات پدر و مادر اگر خلاف دستور خدا نباشد واجب است ، و خواندن نماز در اول وقت مستحب ، پس اطاعت از دستورات پدر و مادر بر نماز اول وقت ارجحیت دارد .4 – بودن در سر کلاس درس در اول وقت با تقید به نماز اول وقت منافاتی ندارد زیرا در اینجا خود تاخیر نماز از اول وقت را انتخاب نکرده اید و کاری ضروری مانند درس و تحصیل مانع شده است .همان طوری که گاهی اموری که شرعا لازم تر و ضروری تر از نماز اول وقت است مقدم بر نماز می شوند .
مثلا در روایات و کتب فقهی بیان شده که اگر طلبکاری که وقت وصول طلبش شده و شما امکان پرداخت بدهی تان را دارید در اول وقت نماز طلبش را از شما مطالبه نماید باید پرداخت بدهی را بر نماز اول وقت مقدم بشمارید و اگر چنین نکنید مرتکب گناه شده اید و یا اگر کسی به کمک شما در اول وقت نماز نیاز فوری و ضروری داشت کمک به او مقدم بر نماز در اول وقت است .
5 – اگر واقعاً پس از استراحت مختصرى نماز با حال ترى مى خوانید ، به تأخیر انداختن آن بهتر است ولى باید توجّه داشت که این موضوع شاید به شکل عادت در بیاید زیرا ممکن است شیطان به همین وسیله آدمى را فریب داده و از فیض نماز اول وقت محروم سازد .
6 – آثار و فواید نماز اول وقت
نماز اول وقت در نصوص دینى ، مورد تأکید بسیار قرار گرفته و فضایل فراوانى براى آن نقل شده است ، نماز اول وقت موجب عادت دادن شخص به نظم و باعث نشاط و آمادگى و حضور قلب بیشتر در نماز مى باشد؛ علاوه بر این موارد در نصوص دینى نیز آثار دنیوى و اخروى فراوانى براى نماز اول وقت نقل شده که توان در این زمینه از امور زیر نام برد:
1 . 6 . تضمین بهشت
رسول الله(صلى الله علیه وآله) فرمود: «إِنَّ رَبَّکُمْ یقُولُ هَذِهِ الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ الْمَفْرُوضَاتُ فَمَنْ صَلَّاهُنَّ لِوَقْتِهِنَّ وَ حَافَظَ عَلَیهِنَّ لَقِینِى یوْمَ الْقِیامَةِ وَ لَهُ عِنْدِى عَهْدٌ أُدْخِلُهُ بِهِ الْجَنَّةَ وَ مَنْ لَمْ یصَلِّهِنَّ لِوَقْتِهِنَّ وَ لَمْ یحَافِظْ عَلَیهِنَّ فَذَلِکَ إِلَى إِنْ شِئْتُ عَذَّبْتُهُ وَ إِنْ شِئْتُ غَفَرْتُ لَه ». ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 29.؛ ( رسول خدا فرمود: خداى شما مى فرماید: این نمازهاى پنجگانه فریضه است، پس کسى این نمازها را در وقتش به جا آورد و محافظت بر او نماید، روز قیامت مرا ملاقات خواهد کرد. و بر عهده من است که او را وارد بهشت کنم، و کسى که در وقتش نمازها را به جا نیاورد و محافظت بر او نکند، در این صورت بر من است که اگر بخواهم او را عذاب مى کنم، و اگر بخواهم او رابخشایم.»

2. 6 . برآورده شدن حاجت

امام حسن عسکرى(علیه السلام) فرموده اند:«موسى به عمران با خداوند سخن گفت و از پروردگار خویش پرسید: خدایا! پاداش کسى که نمازش را اول وقت مى خواند چیست؟ خداوند تبارک و تعالى فرمود: خواهش و خواسته او را برآورده مى کنم و بهشت را بر او مباح مى گردانم. ». بحارالأنوار، ج 13، ص 327.

3 . 6 . مصون ماندن از بلایاى دنیوى

رسول الله(صلى الله علیه وآله) وعده داده: «إِذَا أَنْزَلَ اللَّهُ عَاهَةً مِنَ السَّمَاءِ عُوفِى مِنْهَا حَمَلَةُ الْقُرْآنِ وَ رُعَاةُ الشَّمْسِ أَى الْحَافِظُونَ لِأَوْقَاتِ الصَّلَوَاتِ وَ عُمَّارُ الْمَسَاجِدِ ). مستدرک الوسائل، ج 3، ص 149.؛ ( هنگامى که خداوند سبحان، از آسمان آفت نازل کرد حاملین قرآن، رعایت کنندگان خورشید، یعنى کسانى که اوقات نماز را مراعات کنند، و مساجد را آباد مى سازنداز این آفت در امانند.
4 . 6 . خاموش شدن آتش گناهان

رسول خدا(صلى الله علیه وآله): «مَا مِنْ صَلَاةٍ یحْضُرُ وَقْتُهَا إِلَّا نَادَى مَلَکٌ بَینَ یدَى النَّاسِ قُومُوا إِلَى نِیرَانِکُمُ الَّتِى أَوْقَدْتُمُوهَا عَلَى ظُهُورِکُمْ فَأَطْفِئُوهَا بِصَلَاتِکُم». أمالى الصدوق، ص 496.؛ ( وقت هر نمازفرا مى رسید، فرشته اى در میان مردم ندا سر میدهد برخیزید، به وسیله نمازتان، آن آتش گناه را که خودتان فراهم کردید، خاموش کنید. »

5 . 6 . مصون ماندن انحراف عقیده به هنگام مرگ

امام صادق(علیه السلام) فرمود:«مَلَکُ الْمَوْتِ یدْفَعُ الشَّیطَانَ عَنِ الْمُحَافِظِ عَلَى الصَّلَاةِ وَ یلَقِّنُهُ شَهَادَةَ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّهِ فِى تِلْکَ الْحَالَةِ الْعَظِیمَة». من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 137.؛ ( هنگام مرگ ملک الموت شیطان را (در آن هنگام که مى خواهد ایمان انسان ها را بگیرد) از کسى که محافظت به (اوقات ) نماز مى کند، دفع مى کند و شهادتین «اشهد ان لا اله الا الله و ان محمدا رسول الله» را در این حالت به او تلقین مى کند. »

6. 6 . دعاى خیر نماز براى نمازگزار اول وقت

امام باقر(علیه السلام) فرموده است: «هرگاه نماز در اول وقت بالا برود، سفید و درخشان به سوى صاحبش باز مى گردد و به او خطاب مى کند: از من مواظبت نمودى خدا تو را حفظ کند…. ». وسائل الشیعة ج 4، ص 108.

7 . 6 . پیامبر نجات از گرفتارى هاى دنیوى و اخروى براى او ضمانت نموده

رسول خدا – (صلى الله علیه وآله) -: «مَا مِنْ عَبْدٍ اهْتَمَّ بِمَوَاقِیتِ الصَّلَاةِ وَ مَوَاضِعِ الشَّمْسِ إِلَّا ضَمِنْتُ لَهُ الرَّوْحَ عِنْدَ الْمَوْتِ وَ انْقِطَاعَ الْهُمُومِ وَ الْأَحْزَانِ وَ النَّجَاةَ مِنَ النَّار). بحارالأنوار، ج 80، ص 9.؛ ( بنده اى (نمازگزار) که اهتمام و مواظبت به اوقات نماز نماید، و مواضع آفتاب را براى وقت نمازش دقت کند، من ضمانت مى کنم براى او راحتى در دم مرگ را و دفع و رفع هموم و درد و اندوه و نجات از آتش جهنم را. »

8 . 6 . مصونیت از غفلت

امام باقر(علیه السلام) فرموده اند: «أَیمَا مُؤْمِنٍ حَافَظَ عَلَى الصَّلَوَاتِ الْمَفْرُوضَةِ فَصَلَّاهَا لِوَقْتِهَا فَلَیسَ هَذَا مِنَ الْغَافِلِین». الکافى، ج 3، ص 270.؛ ( هر مؤ منى محافظت بر نمازش نماید، و او را در وقتش به جاآورد، از انسانهاى غافل شمرده نمى شود. »

تقید به نماز اول وقت

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا