دین و اندیشه
داستان تمسخر موسی(ع)
شما این حکایت را تایید می فرمایید؟ یا کلیات این موضوع مورد تایید شماست؟ اینکه ائمه می فرمایند: خودتان را شبیه ما کنید هم ظاهرتان و هم باطن تان درست است؟ هفت اورنگ جامی بازنویسی و تلخیص کتاب هفت اورنگ اثر نور الدین عبدالرحمان جامی، به کوشش علی اکبر احمدی دارانی و مرتضی رشیدی آشجردی، موسسه فرهنگی اهل قلم، تهران، چاپ دوم، ۱۳۸۲، ۱۱۴صYمردی که با مسخره کردن موسی(ع) از عذاب نجات یافت.در زمان حضرت موسی(ع) شخصی مسخره و هرزه گو بود که هر روز خودش را شبیه آن حضرت می کرد و در بین مردم با حالتی مسخره به خودنمایی می پرداخت و رفتار و گفتار موسی را تقلید می کرد.اما هنگامی که قوم فرعون در رود نیل غرق شدند، تنها شخصی که نجات یافت همین شخص مسخره گر بود. حضرت موسی (ع) به درگاه خداوند شکایت کرد که چرا این مرد تبهکار را که بیش از دیگران مرا آزرده و رنج داده، زنده نگه داشته ای؟ مگر این مرد چه کار نیکویی انجام داده که با آل فرعون نابود نشد؟ از سوی خداوند ندا امد که این مرد چند روزی خودش را شبیه تو ساخت و سزاوار نبود که او را مانند دیگر کافران نابود کنم چرا که او مدتی در شکل و هیات یکی از بندگان برگزیده من بود.پاسخ :
۱. چنین مطلبی به عنوان روایت در منابع ما وارد نشده است .
۲. این حکایت از نظر ذوقی قابل قبول است اما با معیارهای کلی دینی سازگار نیست .
میشه لطف بفرمایید در خصوص بند دوم توضیحی بفرمایید؟ از نظر ذوقی یعنی چی؟ کدام ملاک های دین این حکایت را رد می کند؟ بنده در سخنرانی در خصوص مبحث حجاب شنیدم که واعظ این حکایت را تعریف کردند.
1. از نظر ذوقی به این معنا است که این مطلب از نظر ذوق عرفانی خوب ، زیبا و قابل قبول است .2. نقل این حکایت از طرف واعظ دلیل بر درستی آن نیست زیرا مطالب زیادی توسط افراد نقل می شود اما معتبر نیست .3. این حکایت بیان می کند که فردی پیامبر بزرگ الهی را تمسخر کرده و ادای او را در اورده است، اما بر طبق ملاک های دینی و آیات و روایات مسخره کردن هیچ مومنی بلکه هیچ فردی جایز نیست تا چه رسد به مسخره کردن و ادای پیامبر الهی را در آوردن .4. بر نادرستی این عمل آیه 11 سوره حجرات کافی است که می فرماید : یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا یَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسی أَنْ یَکُونُوا خَیْراً مِنْهُمْ… .
داستان تمسخر موسی(ع)