معیار عمل اخلاقی
چگونه می توان افعال طبیعی را به افعال اخلاقی تبدیل کرد ؟
اگر افعال طبیعی جهت ماورای طبیعی پیدا کنند یعنی انسان کارهای طبیعی خودش را برای قرب به خدا انجام دهد و در جهت قرب باشد، اخلاقی می شود و ارزش معنوی خواهد داشت.مثلا شما غذا می خورید تا قوت بگیرید برای بندگی خدا. این یک عمل طبیعی محض نیست. کار طبیعی است که جهت خدایی دارد و از آن معنویت بدست می آید. پاسخ: هر عملی دو جنبه و دو بعد دارد و هر یک از دو جنبة آن از نظر خوبی و بدی حسابی جداگانه دارد. ممکن است یک عمل از لحاظ یک بعد نیک باشد ولی در بعد دیگر نیک نباشد. عکس آن نیز ممکن است و نیز ممکن است یک عمل از لحاظ هردو بعد نیک یا بد باشد.این دو بُعد عبارت است از: شعاع اثر مفید و یا مضرّ عمل در خارج و در اجتماع بشر، و شعاع انتساب عمل بر شخص فاعل و انگیزه های نفسانی و روحی که موجب آن عمل شده است و عامل خواسته است به واسطة عمل و با وسیله قرار دادن عمل به آن هدفها و انگیزه ها برسد.از نظر اول باید دید اثر مفید و یا مضرّ عمل تا کجا کشیده شده است؟ و از نظر دوم باید دید که عامل، در نظام روحی و فکری خود چه سلوکی کرده و به سوی کدم مقصد می رفته است؟
حسن و قبح فعلی، یا خوبی و بدی اعمال، از نظر بعد اول بستگی به اثر خارجی آن عمل دارد؛ و حسن و قبح فاعلی یا خوبی و بدی از نظر بعد دوم بستگی به کیفیّت صدور آن از فاعل دارد. در حساب اول، قضاوت ما دربارة یک عمل از لحاظ نتیجة خارجی و اجتماعی آن است و در حساب دوم، قضاوت ما از نظر تأثیر داخلی و روانی عمل در شخص فاعل است.
وقتی یک فرد، بیمارستانی به وجود می آورد یا اقدام نیکو کارانة دیگری در امور فرهنگی یا بهداشتی یا اقتصادی یک کشور انجام می دهد، شک نیست که عمل او از نظر اجتماعی و در مقیاس تاریخ، خیر است، یعنی کار مفید و نافع برای خلق خداست. در این حساب تفاوتی نمی کند که هدف فاعل از ایجاد بیمارستان یا مؤسسة خیریة دیگر چه باشد؟ خواه هدفش ریاکاری و تظاهر و اشباع غرائز نفسانی باشد یا انسانی و عالی و غیر فردی و ما فوق مادی.
اما در حساب «حُسن فاعلی» نظر به اثر اجتماعی و خارجی فعل نیست؛ در این حساب نظر به نوع ارتباط عمل با فاعل است؛ در این حساب مفید بودن عمل کافی نیست برای اینکه عمل، «عمل خیر» محسوب گردد. در اینجا حساب این است که فاعل با چه نیّت و چه منظور و هدفی و برای وصول به چه مقصدی اقدام کرده است.
مجموعه آثار شهید مطهری ج1 – عدل الهی، شهید مطهری
به نقل از سایت تبیان
معیار عمل اخلاقی