دین و اندیشه

لقمه حلال

پرسش و پاسخ

لطفا تاثیر لقمه حلال برزندگی فردی واجتماعی وخانوادگی ودنیوی واخروی ازمنظرایات وروایات باذکرسند بیان بفرمایید ؟

با توجه به نکاتی که در مورد مال حرام مطرح می شود ؛ اهمیت کسب حلال و همچنین تاثیر آن روشن می شود چنانکه رسول خدا فرمودند عبادت هفتاد جزء دارد که افضل آن طلب حلال است. – الْعِبَادَةُ سَبْعُونَ جُزْءاً أَفْضَلُهَا طَلَبُ الْحَلَالِ الکافی 5 78 باب الحث على الطلب و التعرض للرزقچرا که حلال رزق خداست و چیزی که از خداست نور است لذا انسان را نورانی می کند و این نور زمینه توفیقات دیگر را فراهم می کند.خوب است در این زمینه به چند روایت توجه کنید:
الکافی 4 12 باب کفایة العیال و التوسع علیهم …
عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ کَانَ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ ع إِذَا أَصْبَحَ خَرَجَ غَادِیاً فِی طَلَبِ الرِّزْقِ فَقِیلَ لَهُ یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ أَیْنَ تَذْهَبُ فَقَالَ أَتَصَدَّقُ لِعِیَالِی قِیلَ لَهُ أَ تَتَصَدَّقُ قَالَ مَنْ طَلَبَ الْحَلَالَ فَهُوَ مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ صَدَقَةٌ عَلَیْهِ
شخصی از امام سجاد که صبح گاه از منزل خارج شدند پرسید کجا می روید ؟ حضرت فرمودند برای خانواده صدقه می دهم .آن شخص پرسید صدقه ؟ حضرت فرمودند بله کسی که به دنبال حلال رود از طرف خدا صدقه برایش داده می شود.
الکافی 5 80 باب الإجمال فی الطلب ….. ص : 80
1- قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص فِی حَجَّةِ الْوَدَاعِ أَلَا إِنَّ الرُّوحَ الْأَمِینَ نَفَثَ فِی رُوعِی أَنَّهُ لَا تَمُوتُ نَفْسٌ حَتَّى تَسْتَکْمِلَ رِزْقَهَا فَاتَّقُوا اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ وَ أَجْمِلُوا فِی الطَّلَبِ وَ لَا یَحْمِلَنَّکُمُ اسْتِبْطَاءُ شَیْ ءٍ مِنَ الرِّزْقِ أَنْ تَطْلُبُوهُ بِشَیْ ءٍ مِنْ مَعْصِیَةِ اللَّهِ فَإِنَّ اللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى قَسَمَ الْأَرْزَاقَ بَیْنَ خَلْقِهِ حَلَالًا وَ لَمْ یَقْسِمْهَا حَرَاماً فَمَنِ اتَّقَى اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ وَ صَبَرَ أَتَاهُ اللَّهُ بِرِزْقِهِ مِنْ حِلِّهِ وَ مَنْ هَتَکَ حِجَابَ السِّتْرِ وَ عَجَّلَ فَأَخَذَهُ مِنْ غَیْرِ حِلِّهِ قُصَّ بِهِ مِنْ رِزْقِهِ الْحَلَالِ وَ حُوسِبَ عَلَیْهِ یَوْمَ الْقِیَامَةِ
رسول خدا در حجة الوداع فرمودند جبرییل خبر دادند که که هیچ انسانی نمی میرد مگر اینکه تمام رزقی که برایش مقدر بود به او داده می شود پس خدا را در نظر داشته باشید و با تقوا و زیبا در طلب رزق باشید. و کندی و کمی رزق شما را وادار نکند از طریق معصیت آن را بدست آورید چرا که خداوند تبارک و تعالی روزی حلال را بین شما تقسیم کرده اما حرام را تقسیم نکرده پس هر کس بر این تقسیم خدا صبر کند خدا از آن حلال به او می رساند ولی اگر پرده دری کرد وطمع ورزید و از غیر حلال به دست آورد سهم حلالش را به او نمی دهد و حتی از آن سهم نداده در قیامت حساب می کشد.

آثار و پیامدهای خوردن لقمه حلال
1. خوردن لقمه حلال، دل را روشن می کند
بدان ای رونده راه خداوند عزّوجلّ که لقمه حلال را خاصیت عظیم است در روشن کردنِ دل و لقمه حرام را اثری بزرگ است در تاریک کردن دل. پیغامبر صلی الله علیه و آله می فرماید: «مَنْ أکل الحلال أَرْبَعین یوما نوراللّه َ قَلْبِهُ و اجری ینابیع الْحِکْمَة مِنْ قَلْبِه عَلَی لِسَانَه.»
عبادت جوارح، دل را نورانی کند به طریق طلا؛ اما لقمه حلال، دل نورانی کند به طریق نهادن دارو بر موضع بیماری و این مؤثرتر باشد.
2. خوردن لقمه حلال، چشمه های حکمت را جاری می کند
پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: «هر کس چهل روز خوراک حلال بخورد، خداوند قلبش را نورانی کند و چشمه سارهای حکمت را از دل بر زبانش جاری سازد.»
علم و حکمت زاید از لقمه حلال عشق و رقّت آید از لقمه حلال
3. خوردن لقمه حلال، انسان را پرهیزکار می کند
در روایتی آمده است: «هر کس چهل روز، خوراک حلال بخورد، خداوند او را پارسای در دنیا قرار دهد.»
4. خوردن لقمه حلال، به استجابت دعا کمک می کند
آورده اند که سعد از رسول خدا صلی الله علیه و آله درخواست کرد تا خدا او را چنان قرار دهد که دعایش به اجابت رسد؛ فرمود: «غذای پاک بخور تا دعایت مستجاب گردد.»
از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله نقل شده است: کسی که می خواهد دعایش به اجابت برسد، کسب و کار طعام خود را پاکیزه بدارد و در پاسخ کسی که گفت: دوست دارم دعایم به اجابت برسد. فرمود: معاش خود را پاکیزه بدار و حرام به شکم خود وارد مکن.
از امام صادق علیه السلام روایت است: هر کس شاد می شود که دعایش به اجابت برسد، باید طعام و کسب خود را حلال و پاکیزه کند.
از برای دعاکننده آداب و شرایط چند است که باید مراعات آنها را منظور داشته باشد تا فایده دعا را ببیند و دعای او مستجاب گردد و نورانیت دعا در نفس او پیدا شود و از جمله شرایط… ، لباس و مکان و غذای او از حلال باشد و این نیز از جمله شرایط عمده است.
5 و 6. خوردن لقمه حلال، حقیقت ایمان را آشکار می کند
سهل بن عبداللّه شوشتری می گوید: بنده ای به حقیقتِ ایمان نمی رسد مگر اینکه در او چهار خصلت باشد: واجبات را مطابق سنّت انجام دهد و حلال را با پرهیزگاری بخورد و از موارد نهی در ظاهر و باطن دوری کند و تا هنگام مرگ بر اینها پایدار بماند.
و گوید: هر که دوست دارد با آیات صدّیقین آشنا شود، نباید جز حلال بخورد و کاری جز مطابق سنّت و یا ضرورت انجام دهد.
7. خوردن لقمه حلال، اعضای بدن انسان را فرمانبردار می کند
سهل می گوید: هر که مال حرام بخورد، اعضا و جوارحش بر او نافرمانی کنند، چه بداند و یا نداند، عملی انجام دهد و هر که خوراکش از راه حلال باشد، جوارح او فرمان ببرند و موفق به انجام کارهای نیک شود.
8. خوردن لقمه حلال، آمرزش گناهان را به دنبال دارد
گویند: نخستین لقمه کوچکی که بنده ای از مال حلال می خورد، خداوند گناهان او را می آمرزد و هر که خود را در راه به دست آوردن حلال به ذلّت و خواری بیندازد، گناهانش همانند ریزش برگ درخت فرو ریزد.
پیام های متن
1. هر کس چهل روز خوراک حلال بخورد، خداوند قلبش را نورانی می کند و چشمه های حکمت را از دل بر زبانش جاری می سازد.
2. هر کس چهل روز خوراک حلال بخورد، خداوند او را با تقوی و پارسای در دنیا قرار می دهد.
3. هر کس که می خواهد دعایش به اجابت برسد، باید طعام و کسب خود را حلال و پاکیزه کند.
4. خوردن لقمه حلال، آمرزش گناهان و ثواب دنیایی و اخروی را به همراه دارد.

لقمه حلال

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا