دین و اندیشه

اصولگرای اصلاح طلب

پرسش و پاسخ

چه طرحی برای اینکه درعرصه ی دانشجویی اصلاح طلبی اصولگراباشیم پیشنهاد میکنید؟

به نظر می رسد در این زمینه چند محور باید مورد توجه قرار بگیرد .1.شناسایی شاخصهای محوری اصلاح طلبی و اصولگرایی حقیقی یکی از محورهای اصلی در این فعالیت در این عرصه شناسایی شاخصه های محوری اصلاح طلبی و اصولگرایی حقیقی و ترسیم نقشه و برنامه راه است
در ادامه به بررسی اجمالی این شاخصه ها از منظر مقام معظم رهبری می پردازیم .
«شاخصه های اصلاح طلبی از دیدگاه مقام معظم رهبری»
ایشان در تبیین ضرورت و شاخصه های اصلاحات حقیقی فرمودند: « بنده معتقدم اصلاحات یک حقیقت ضروری و لازم است و باید در کشور انجام گیرد» (دیدار با مسئولان و کارگزاران نظام 19/4/79)
مهم ترین شاخصه ها و الزامات اصلاحات حقیقی از دیدگاه ایشان عبارتند از ؛
الف.ارزش محوری و رعایت ارزشها و اصول اسلام و انقلاب ؛ « اگر کسانی بیایند با عدم اعتقاد به اساس ارزشها ، دم از تحول بزنند ، معلوم است که تحول مورد نظر آنها ، یعنی تحول نظام اسلامی به نظام غیر اسلامی ، تحول مورد نظر آنها یعنی حذف نام اسلام ، حذف حقیقت اسلام … این همان اصلاحات آمریکایی است .»( چشمه همیشه جاری ، دفتر سیاسی سازمان عقیدتی سیاسی ناجا ، بیانات مقام معظم رهبری ، 23/2/79، ص 23)
ب.تعریف دقیق اصلاحات و مرز بندی میان اصلاحات انقلابی و اصلاحات آمریکایی ؛ «اصلاحات باید تعریف بشود باید تعریف مشخصی از اصلاحات به وجود بیاید تا ترسیم آن چهره و وضعیتی که ما در نهایت جاده اصلاحات می خواهیم به آن برسیم ، برای همه آسان بشود .»( روزنامه کیهان ، 29/1/79)
« اصلاحات یعنی این که نقاط مثبت و منفی را فهرست کنیم و نقاط منفی را به نقاط مثبت تبدیل کنیم. این همان چیزی است که انقلاب، قدم بلند آغازین آن را برداشت و موفق شد و عوامل با اخلاص انقلاب در طول این بیست و پنج سال در دستگاه های مختلف همه تلاش خودشان را برای این کار کرده اند و موفقیت های بزرگی هم داشته اند. این اصلاحات انقلابی است، اصلاحات اسلامی است. البته دشمنان این نظام و انقلاب، تغییر ساختار اصل نظام را هدف گرفته اند و اصلاحات از نظر آنها، یعنی تغییر نظام و تبدیل نظام جمهوری اسلامی به یک نظام وابسته و سر سپرده دشمن های مستکبر»( پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری ، بیانات در اجتماع مجاوران و زائران حرم رضوی علیه السلام ، 2/1/83)
« اگر مسئولان کشور به پشتیبانی این مردم و به کمک این افکار عمومی بسیار مستعد و علاقه مند یک مبارزه خستگی ناپذیر را با عوامل انحطاط و عقب ماندگی شروع کنند هم موفق خواهند شد هم مردم را به هدفهای خودشان خواهند رساند …و اصلاحات به معنای واقعی اتفاق خواهد افتاد… آماج این مبارزه سه چیز است یکی فقر یکی فساد و یکی تبعیض اگر با فقر و فساد و تبعیض در کشور مبارزه شود اصلاحات به معنای حقیقی ، اصلاحات انقلابی و اسلامی تحقق پیدا خواهد کرد ( بیانات در اجتماع بزرگ مردم استان اردبیل 3/5/79)
ج.سامان مندی اصلاحات ؛« اصلاحات باید از یک مرکز مقتدر و خویشتندار هدایت بشود تا دچار بی رویگی نشود … باید مرکزی هوشیار ، مقتدر و خویشتندار وجود داشته باشد که نگذارد به آن حرکتی که می خواهد انجام بگیرد ، شتاب بیش از حد مفید داده بشود . کار با میزان و به طور صحیح انجام بگیرد .»( منشور اصلاحات ، رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع کارگزاران نظام 19/4/79، سازمان تبلیغات اسلامی ، 1379، ص 57-58)
د. قانونمندی ؛ « ساختار قانون اساسی بایستی به طور کامل در اصلاحات حفظ بشود.»( چشمه همیشه جاری ، پیشین ، ص 14)
ه.جامعیت ؛ «اصلاحات باید در همه مناطق مربوط به زندگی جامعه صورت بگیرد »( چشمه همیشه جاری ، پیشین ، ص 42)
و.تحمل و پرهیز از خشونت ؛« البته اختلاف به وجود می آید اما این اختلاف مهم نیست . ممکن است آن کسانی که به ارزشها بیشتر توجه دارند ، به آن کسانی که به تحول بیشتر توجه دارند ، بتازند که شما به ارزشها بی اعتنایی و بی احترامی می کنید . یا کسانی که به تحول اهمیت بیشتری می دهند به کسانی که به تحول کمتر توجه می کنند ، بگویند شما به پیشرفت و ترقی و به جلو رفتن اعتنایی ندارید … باید همدیگر را تحمل و قبول کنند … دعوا نباید باشد » (چشمه همیشه جاری ، پیشین ، ص 41)
«شاخصه های اصولگرایی از دیدگاه مقام معظم رهبری»
مقام معظم رهبری در مناسبت‌های مختلف به ترسیم شاخصه‌های اصولگرایی پرداخته‌اند و آن را جریانی اصیل در انقلاب اسلامی و اسلام دانسته‌اند. ایشان در جمع مسئولان و کارگزاران نظام فرمودند: «هر کس و هر جریانی که به مبانی انقلاب علاقه‌مند و پایبند و هر نامی که داشته باشد جزو اصولگرایان است» (29/3/85) .
ایشان شاخصه‌های مختلفی برای اصولگرایی عنوان کرده‌اند که به چند مورد آن اشاره می‌کنیم:شاخصه اول ،عدالت خواهی و عدالت گستری که به فرموده ایشان، به زبان، ساده است، اما در عمل، کار بسیار دشواری است و مقدمات بسیاری لازم دارد. اما شاخصه دوم، “فساد ستیزی” است. سلامت اعتقادی و اخلاقی مسئولان کشور به خصوص مسئولان عالی رتبه، در سطح دولت و معاونین و از این قبیل، بسیار مهم است و شاخصه دیگری است که از لحاظ اعتقادی و اخلاقی، اشخاص سالمی باشند. از دیگر شاخصه های مهم اصول گرایی، “اعتزاز به اسلام” است. به فرموده ایشان: ما در دوران این 27 سال بعضی از مسئولان نظام اسلامی را دیده بودیم که خجالت می کشیدند یک حکم اسلامی یا یک جهت گیری اسلامی را صریحا بر زبان بیاورند.ما باید به اسلام، اعتزاز داشته باشیم. آن چه را که اسلام به ما آموخته، اگر ما درست یاد گرفته باشیم و دچار کج فکری، انحراف و غلط فهمی نشده باشیم، چیزی است که باید به آن افتخار کنیم. “ساده زیستی و مردم گرایی”، شاخصه دیگری است که باید به آن توجه شود. یکی دیگر از این شاخصه ها، “تواضع و نغلتیدن در گرداب غرور” است که لازمه اصول گرایی به شمار می رود. به فرموده رهبر انقلاب، ما خودمان باید مواظب باشیم حرف هایی که در تمجید و ستایش ما می زنند، اینها را باور نکنیم. ما باید به درون خودمان نگاه کنیم: “الانسان علی نفسه بصیره”؛ نقص ها، مشکلات و کمبودهای مان را نگاه کنیم و فریب نخوریم. این فریب خوردن، انسان را در دام و گرداب غرور می اندازد. از دیگر شاخصه ها می توان به “اجتناب از اسراف و ریخت و پاش” اشاره کرد. هم چنین، “خردگرایی و تدبیر و حکمت در تصمیم گیری و عمل”، از شاخصه های مهم و مورد احتیاج است. “مسئولیت پذیری و پاسخ گویی”، نیز از دیگر شاخصه هاست. یعنی پذیرش مسئولیت کارهایی که بر عهده گرفته ایم. باید احساس مسئولیت کرد. اما از جمله شاخصه های مهم اصول گرایی که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره می فرمایند، همان “اهتمام به علم و پیشرفت علمی” است. بنابراین، علم که وسیله رشد ملی، بشری، انسانی و اوج گرفتن در محیط عام بشریت است جزو چیزهای لازم است و باید به آن اهتمام شود. اما یکی دیگر از شاخصه های اصول گرایی که جزو پایه های اصول گرایی به شمار می رود، “سعه صدر و تحمل مخالف” است. “اجتناب از هواهای نفس”؛ چه هوای نفس شخصی و چه هوای نفس گروهی. هم چنین “شایسته سالاری”، “نظارت بر عملکرد زیر مجموعه”، “تلاش بی وقفه برای این خدمات”، “قانون گرایی”، “شجاعت و قاطعیت در بیان و اعمال آن چه حق است”، نیز از دیگر شاخصه های اصول گرایی به شمار می رود.( دیدار با اعضای هیئت دولت ، 6/6/ 85)
2.آسیب شناسی جریان های اصلاح طلب و اصولگرا
از محورهای دیگر فعالیت در این عرصه ، آسیب شناسی جریان های اصلاح طلب و اصولگرا در کشور و ارایه راهکارهای علمی و منطقی به دور از هیجانات و تعصبات سیاسی به منظور تحقق اصولگرایی و اصلاح طلبی حقیقی است .
3.عدم الگو برداری و تأثیر پذیری صرف از تقسیم بندی سیاسی موجود کشور
گرچه جریان سیاسی کشور عمدتاً در قالب دو جریان کلی اصولگرا و اصلاح طلب شکل گرفته است ، اما چنین تقسیم بندی ای مرز واقعی و حقیقی محسوب نمی شود همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودند: « مرزی که بین این‌ها(جناح‌های مختلف معتقد به اسلام و نظام) وجود دارد، یک مرز واقعی و یک مرز تعیین کننده نیست، می‌توانند با هم یک وحدت عمومی را تشکیل بدهند، هویت کلی جامعه اسلامی و انقلابی را تشکیل بدهند، در واقع مثل دو «جناح» عمل کنند دو جناح یعنی دو بال یک پرنده اگر هر دو بال یک پرنده خوب حرکت کند، این پرنده بالا و پیش خواهد رفت. آن کسانی که پایبند به ارزش‌هایند، اگر این پایبندی را خوب حفظ بکنند- البته به تحول هم بی اعتنا نباشند- آن کسانی هم که پایبند و دلبسته تحول و پیشرفت و رو به جلو رفتن و تغییر و تبدیلند،‌ اگر این را حفظ کنند- البته به ارزش‌ها هم توجه داشته باشند- جامعه از هر دو سود خواهد برد و هر دو جناح به نفع جامعه عمل خواهند کرد و در واقع انقلاب را تکمیل می‌کنند و پیشرفت را در سایه ارزش‌ها تحقق می‌بخشند و می‌توانند خوب باشند»( پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، خطبه های نماز جمعه تهران، 23/4/79)
بر این اساس ، فرمودند: « بنده دعوای اصلاح طلب و اصولگرا را هم قبول ندارم من این تقسیم بندی را غلط می دانم نقطه مقابل اصولگرا ، اصلاح طلب نیست ، نقطه مقابل اصلاح طلب ، اصولگرا نیست نقطه مقابل اصولگرا آدم بی اصول و لاابالی است آدمی که به هیچ اصلی معتقد نیست آدم هرهری مذهب است … نقطه مقابل اصلاح طلبی افساد است بنده معتقد به اصولگرای اصلاح طلبم اصول متین و متقنی که از مبانی معرفتی اسلام برخاسته با اصلاح روش ها به صورت روز به روز و نو به نو… »( همان ، بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با اساتید و دانشجویان دانشگاههای استان کرمان 19/2/84)
از دیدگاه ایشان«این غلط است که ما کشور یا فعالان سیاسى را به اصولگرا و اصلاح طلب تقسیم کنیم: اصولگرا و فلان؛ نه. اصولگرایى متعلق به همه کسانى است که به مبانى انقلاب معتقد و پایبندند و آنها را دوست مى دارند؛ حالا اسمشان هر چه باشد. اصلاحات اصولگرایانه و اصولگرایی مصلحانه در هم تنیده هستند و با اصلاحات امریکایی واصلاحات رضاخانی که در واقع افسادات هستند و نه اصلاحات، کاملاً متفاوتند.»( بیانات مقام معظم رهبری در جمع مسئولان و کارگزاران نظام , 29/3/85)
4. پرهیز از سیاست زدگی و هضم شدن در جریان های سیاسی کشور
یکی از محورهای مهم برای فعالیت در این حوزه ، پرهیز از سیاست زدگی و هضم شدن در جریان های سیاسی کشور است . اگر فعالیت های دانشجویی بخواهد مستقل و پویا عمل نماید باید مراقب باشد به عرصه و محلی برای احزاب و جریان های سیاسی کشور و بلندگویی برای آنان تبدیل نشود .

اصولگرای اصلاح طلب

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا