آیت الله سید احمد خوانساری
آیا آیت الله سید احمد خوانساری با روش مبارزه امام خمینی مخالف بود؟
روش مبارزاتی حضرت امام(ره)، بیداری جامعه اسلامی با تبلیغ احکام و ارزش های اصیل دینی و ایجاد نهضتی اعتراضی به مفاسد رژیم منحوس پهلوی و اربابان او بود که در این راستا مرحوم آیت الله خوانساری نیز بستگی به توانایی های خود و تشخیص شرایط سیاسی، در مواقع متعددی همکاری داشتند.سیره سیاسی ایت الله سید احمد خوانساری:از ابتدا در شمار مخالفان تند و صریح حکومت و به ویژه شخص محمدرضا شاه نبود.او که از ناکامی علمای نجف در جریان مشروطه خاطرات ناخوشایندی داشت منش مداراگرایانه حائری یزدی و بروجردی با حکومت را باور داشت، هرچند به نزدیکی با حکومت روی خوش نشان نمیداد.
مناسبات خوانساری با حکومت پهلوی با فراز و نشیبهای بسیاری همراه بود و گاه این مناسبات به تیرگی میگرایید. چنان که در قضایایی مانند قیام پانزدهم خرداد ۱۳۴۲ و جشنهای دوهزار و پانصد ساله شاهنشاهی در ۱۳۵۰ش، موضع وی با صدور اعلامیه و اظهار مخالفت صریح به جبهه مخالفان جدی رژیم نزدیک شد. او همچنین در مقاطع مختلف تذکراتی به حکومت وقت میداد و خواستهایی را مطرح میکرد مانند برحذر داشتن رژیم از بیحرمتی به عالمان دینی در رادیو، جلوگیری از پخش بعضی برنامههای نامناسب از تلویزیون، ساماندهی معافیت طلاب علوم دینی از خدمت سربازی، پیگیری برای آزادی علما و زندانیان دیگر و رفع ممنوعیت از سخنرانی وعاظ ممنوع المنبر.
مرحوم آیت اله خوانساری از بدو حرکت مراجع و روحانیت آگاه به رهبری امام خمینی با تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی در مهر ۱۳۴۱ شمسی به میدان مبارزه علیه رژیم پهلوی آمد و در جریان رفراندم شاهانه برای تصویب لوایح انقلاب سفید مرد هجوم پلیس قرار گرفت و مورد اهانت واقع شد.
در پی بازداشت امام خمینی در خرداد۱۳۴۲به سختی اعتراض کرد و در تبعید ایشان به ترکیه داماد خود آقای سید فضل اله خوانساری را به ترکیه فرستاد و از ایشان احوالپرسی نمود.در مخالفت با طرح قانون خانواده در مجلس سال ۱۳۴۵ شمسی اعلامیه ای انتشار داد و به آن اعتراض کرد و در مقابل کارهای خلاف شرع ساکت نمی نشست.و گزارش می داد و برای نجات زندانیان سیاسی از هیچ تلاشی فرو گذاری نمی کرد.
بمناسبت وفات او امام خمینی پیام تسلیتی صادر کرد و بازار تهران و حوزههای علمیه تعطیل و از سوی دولت یک هفته عزای عمومی اعلام شد.
پیام تسلیت امام خمینی به مناسبت رحلت سید احمد خوانساری:
«بسم اللّه الرحمن الرحیم انا للّه وانا الیه راجعون خبر رحلت مرحوم مغفور آیة الله خوانساری رحمه اللّه علیه موجب تأسف و تأثر گردید این عالم جلیل بزرگوار و مرجع معظم که پیوسته در حوزههای علمیه و مجامع متدینه مقام رفیع و بلندی داشت و عمر شریف خود را در راه تدریس، و تربیت و علم و عمل به پایان رساند، حق بزرگی بر حوزهها دارد، چه که با رفتار و اعمال خود و تقوا و سیره خویش، پیوسته در نفوس مستعده، مؤثر و موجب تربیت بود. از خداوند تعالی برای ایشان رحمت و مغفرت و برای علمای اعلام وحوزه های علمیه صبر و اجر خواستارم والسلام علی عباد اللّه الصالحین. روح اللّه الموسوی الخمینی» (صحیفه امام، ج۱۹، ص 128)
منابع:
1. ویکی شیعه
2. رجال نامی خوانسار.ص:۲۰۰
آیت الله سید احمد خوانساری