دین و اندیشه

قطع رابطه کشورها با دول مستکبر

پرسش و پاسخ

آیا در تاریخ مواردی از قطع رابطه ی کشورها با دول مستکبر وجود دارد(غیر از قطع رابطه ی ایران و آمریکا)؟ خواهش می کنم مواردی را ذکر فرمایید. آیا در تاریخ نمونه یا نمونه هایی وجود دارد که دو دولت “مستکبر و استعمارگر” با هم قطع رابطه کرده باشند؟

در تاریخ معاصر جهان قطع روابط دیپلماتیک بین کشورها مکررا اتفاق افتاده است و در این بین دولتهای مختلفی که دو دولت قطع رابطه کننده،‌دو ابرقدرت بودند، دو دولت معمولی و یا یکی ابرقدرت و دیگری قدرت ضعیف بودند، رخ داده است و این مساله اختصاصی به قطع رابطه ایران و آمریکا ندارد. در این زمینه می توان به موارد زیر اشاره نمود:1- قطع رابطه کوبا با آمریکا: درباره دلایل قطع این رابطه گفته شده که در سال 1961مناسبات دو کشور پس از پیروزی انقلاب کوبا در سال ۱۹۵۹ و روی کار آمدن دولت کمونیستی به رهبری «فیدل کاسترو» رو به وخامت نهاد. یک سال بعد از پیروزی انقلاب کوبا دولت کاسترو اراضی خصوصی و شرکت‌های سرمایه داران خارجی در این کشور که برخی از آنها آمریکایی بودند، را مصادره کرد، این موضوع واشنگتن را بر آن داشت تا تجارت با کوبا را محدود و در فوریه سال بعد هاوانا را تحریم دایمی کند. در اکتبر همان سال، هواپیماهای جاسوسی آمریکا از سکوهای پرتاب موشک اتحاد جماهیر شوروی سابق در کوبا عکس گرفتند تا این موضوع به سرعت به بحران موشکی بین آمریکا و کوبا و در واقع شوروی سابق تبدیل شد، اما با توافق دو طرف به این بحران پایان داده شد. بحران موشکی آمریکا و شوروی سابق اگرچه پایان یافت، اما منتهی به ادامه تحریم‌های واشنگتن علیه هاوانا و قطعی روابط بین آنها شد. همچنین در سال 1982 رونالد ریگان رئیس جمهور وقت آمریکا با اشاره به حمایت کوبا از جنبش های انقلابی در کشورهای آمریکای لاتین همچون السالوادور، نام این کشور را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داد. 2- قطع رابطه ونزوئلا با آمریکا: «هوگو چاوز» در سال 1998 پس از تصدی منصب ریاست جمهوری ونزوئلا سیاستی مقاومتی را در برابر دخالت‌های آمریکا پیش گرفت و تغییراتی در روابط دیپلماتیکی کشورش و واشنگتن ایجاد کرد. پس از کودتای ضددولتی سال 2002 علیه دولت «چاوز»، وی اعلام کرد که مدارک قابل استناد و معتبری از مشارکت نظامی دولت «جورج بوش» رئیس جمهور سابق آمریکا در این کودتا وجود دارد. ونزوئلا در سال 2006 «جان کور‌ه‌آ» فرمانده آمریکایی را به جرم جاسوسی از مقامات نظامی ونزوئلایی از سفارت این کشور در ونزوئلا اخراج کرد. همچنین در سال 1390 وزیر خارجه دولت هوگو چاوز رئیس‌جمهور ونزوئلا، اعلام کرد که این کشور رسما روابطش را با امریکا قطع کرده است. امریکا در خرداد 1390 تحریم‌هایی را علیه شرکت بزرگ نفتی پترولئوس ونزوئلا به دلیل صدور بنزین و دیگر محصولات نفتی به ایران اعمال کرد.
3- قطع روابط لیبی و آمریکا: در سال 1981، رونالد ریگان، رییس‌جمهور آمریکا وقتی که مطلع شد تیم‌های ترور لیبیایی، فرستادگان آمریکا در خارج از مرزهای کشور را هدف قرار داده‌اند، تمامی دیپلمات‌های آمریکایی را از واشنگتن بیرون راند. به دنبال آن پیش از مارس 1982 ایالات متحده واردات نفت از لیبی را قطع و صادرات فناوری آمریکایی را به این کشور ممنوع کرد. این قطع رابطه تا ماجرای مذاکرات هسته ای لیبی با غرب ادامه داشت و در نهایت بعد از توافق در سال 1387، رایس، وزیر امور خارجه آمریکا اولین مقام رسمی آمریکایی بود که پس از سالها به لیبی سفر کرد.
4- قطع روابط دیپلماتیک ابرقدرتها: اگر چه برای قطع رابطه رسمی بین ابرقدرتها در دوره معاصر مصداق خاصی شاید نباشد و لکن در دوره های مختلف تنش بین ابرقدرتها باعث به حداقل رسیدن روابط گردیده است که در این زمینه می توان به روابط آمریکا و شوروی سابق اشاره نمود که دوران جنگ سرد حاکی از روابط تنش آمیز دو ابرقدرت بوده است.

قطع رابطه کشورها با دول مستکبر

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا